Annonce
112

Byret i Oslo mørklægger afhøring af danske politiagenter

Byretten i Oslo behandler for tiden den hidtil største straffesag om mafiakriminalitet. Tre danske undercover-betjente har hjulpet med efterforskningen. Foto: Free/Colourbox

Efterforskning af grov kriminalitet kan blive vanskeligere og farligere, hvis undercover-metoder bliver kendt.

Offentligheden må ikke få besked om, hvad tre danske politiagenter siger under en afhøring i en stor mafiasag i byretten i Oslo.

Retten har torsdag forbudt pressen at referere fra afhøringerne. Dermed følger dommerne en begæring fra anklagemyndigheden.

Danskerne har arbejdet som undercover-betjente. Men den særlige efterforskningsmetode bør ikke blive kendt i offentligheden.

Hvis detaljer om metoden eksponeres, kan det vanskeliggøre politiets arbejde i lignende sager, lyder en del af begrundelsen.

Afgørelsen fra Oslo Tingrett rimer ikke med praksis i danske straffesager. Således kunne journalister sidste år følge med i afhøringer i Østre Landsret af tre politiagenter. De havde arbejdet med en stor dansk narkosag.

Det var onsdag aften ved halv ti-tiden, at de norske anklagere i en mail bad retten om nye restriktioner i forbindelse med de forklaringer, som 243 A, 244 A og 245 A torsdag efter planen skulle afgive via videolink.

Brug af undercover-betjente er "en helt speciel og sårbar politimetode", hedder det, og viden om den bør ikke spredes. Kriminelle indretter sig og tager nye forholdsregler, hver gang efterforskningsmetoder bliver kendt.

Konsekvensen er, at politiets arbejde "bliver både vanskeligere og farligere, fordi de efterhånden må endnu tættere på de kriminelle", skriver anklagerne.

Torsdag formiddag har et flertal i byretten nikket ja til ønsket. Journalister må være til stede, men må intet referere.

Det har tidligere været fremme, at de danske betjente ved flittige besøg på en pub i Oslo til sidst infiltrerede gruppen, som nu er under tiltale. Betjentene smuglede to gange narkotika fra Holland til Norge.

Netop brug af agenter, der deltager i grov kriminalitet, er omdiskuteret. Nogle forsvarere mener, at de kan have lokket de nu tiltalte til lovovertrædelserne. Men en af anklagerne har afvist påstanden.

- Anklagemyndigheden er af den opfattelse, at metoderne, som er benyttet, er lovlige, og at de er benyttet på en lovlig måde, har Alvar Randa udtalt.

I alt 13 er tiltalt i "Operation Sult". Heriblandt er to mænd, der tidligere blev dømt for det hidtil største røveri i Norge mod Nokas i Stavanger i 2004. En politimand blev dræbt, og udbyttet var 57 millioner.

Ud over narko handler den aktuelle sag om planlægning af et drab, der skulle begås med pistol med lyddæmper, og om forberedelse af et stort røveri mod en værditransport på et fly.

  • Oslo
    Byretten i Oslo behandler for tiden den hidtil største straffesag om mafiakriminalitet. Tre danske undercover-betjente har hjulpet med efterforskningen. Foto: Free/Colourbox
Annonce
112

Klip og bøder på Vestlolland

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

112

Klip og bøder på Vestlolland

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Annonce
Annonce
Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster