Annonce
112

Rovfugle fundet dræbt på Falster med ulovlig gift

Rød glente Foto: Lars Munk

Endnu engang er der lokalt fundet døde rovfugle, som er forgiftet med et meget farligt og ulovligt giftstof, som også er farligt for mennesker.

Dansk Ornitologisk Forening har anmeldt til lokalpolitiet, at der endnu engang er fundet døde rovfugle, som er forgiftet med det meget farlige stof carbofuran. Tre rovfugle blev i april måned fundet på en mark mellem Hallerup Skov og Hasselø Nor syd for Nykøbing.

- Fuglene, en rød glente, musvåge og en fjeldvåge, er blevet obduceret på DTU Veterinærinstituttet og der er det konstateret, at fuglene er blevet forgiftet med carbofuran, fortæller Benny Jørgensen fra lokalpolitiet.

- Carbofuran er et ekstremt giftigt pesticid og en nervegift, som har været brugt i landbruget indtil 2008, hvor det blev gjort ulovligt at anvende stoffet i hele Europa. Carbofuran lammer åndedrætssystemet, og dyr og fugle, der har indtaget stoffet, falder ofte om, hvor de har indtaget giftstoffet og dør inden for en halvt minut, fortæller biolog i Dansk Ornitologisk Forening Knud Flensted og fortsætter

Han er bekymret over, at der på netop Lolland-Falster og på Sydsjælland de seneste år er blevet fundet en del døde rovfugle og andre dyr, som er forgiftet med carbofuran.

- Noget tyder på, at carbofluran florerer på visse egne og i visse kredse, der ikke bryder sig om rovfugle eller andre dyr, som så forgiftes, siger biologen. Det kan være giften er lagt ud med det formål, at det skal ramme gnavere, men at det så i virkeligheden ender hos rovfuglene. En teori kan også være, at fasanopdrætter ønsker at holde rovfuglene væk, siger Knud Flensted.

I juli sidste år blev en helt familie af de fredede tårnfalke fundet døde i deres rede i Krårup på Lolland. Flere hunde er også de senere år blevet forgiftet efter at have indtaget giften. Enten ved de har spist forgiftede kødstykker, som er lagt ud. Eller ved at have spist af døde fugle, som var forgiftet.

Eftersom fuglene dør inden for et halvt minut, efter de har indtaget giften og derfor må synderen, som har udlagt giften, være at finde i nærheden af de steder, hvor fuglene findes døde.

- Formentlig er giften lagt ud meget tæt på det sted, hvor de tre rovfugle blev fundet døde. Carbofuran virker meget hurtigt, så rovfuglene er næppe fløjet langt væk fra det sted, hvor de har ædt af giften. Carbofuran er også ekstremt giftigt for mennesker. Og vi håber, at politiet hurtigt vil finde ud af, hvem der fortsat ligger inde med og bruger det illegale giftstof.

I tilfældet fra Hallerup i april er der fundet mest af det giftige stof i musvågen. Knud Flensted fortæller, at de øvrige fugle, som alle er ådselædere sandsynligvis har spist af den døde musvåge, og dermed også blevet forgiftet.

Han advarer om, at også børn kan blive alvorligt syge eller ligefrem dø, hvis de i naturen finder et forgiftet dyr, rører ved det og bagefter slikker på fingrene.

Dansk Ornitologisk Forening mener, at gerningsmanden bag giftudlægningen bør have fængselsstraf, da handlingen, som har bragt carbofuranen ud i naturen, ud over at have dræbt fredede fugle, potentielt også har bragt andre personer i livsfare.

Musvåge Foto: Lars Munk
Fjeldvåge Foto: Lars Munk
  • Rød glente Foto: Lars Munk
  • Musvåge Foto: Lars Munk
  • Fjeldvåge Foto: Lars Munk
Annonce
112

Genbrugs-problemer: Det er ikke deres job, fastslår politiet

112

Lå på lur: Tip førte til 48 sager

Annonce
Annonce
Lolland

De begik en brøler midt i Peders sorg: - Det er ikke i orden

Guldborgsund

Har været på Dølle i årevis: I år bryder de traditionen

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

112

Genbrugs-problemer: Det er ikke deres job, fastslår politiet

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

112

33-årig kvinde gik amok på bar

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

Guldborgsund

Overrasker: Markant ændring på årets Dølle

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Annonce
Annonce
112

Lå på lur: Tip førte til 48 sager

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Sport

Dommerfejl irriterer Rune efter nederlag

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder

Lolland

Overraskende drejning i babydrabssagen: Er bange for faderen

Sport

Ærlig keeper efter drop: - Det er bare piv elendigt

Sport

Ny stor lussing til forsvarsløse Bjørne