Annonce
112

Saxenhøj-drab for retten

Foto: Claus Hansen, arkivfoto

Tirsdag bliver offentligheden måske klogere på, hvad det var, der gjorde, at en beboer dræbte to medarbejdere på Saxenhøj i Sakskøbing.

Næsten halvandet år efter, at to ansatte blev dræbt og en beboer alvorligt såret, tager Retten i Nykøbing i dag fat på sagen mod den 29-årige mand, som 7. maj sidste år på forsorgshjemmet Saxenhøj i Sakskøbing dræbte læge Flemming Møgelmose og sårede socialrådgiver Jan Stryhn så alvorligt, at han efterfølgende døde. Ligesom en beboer på stedet blev alvorligt såret af knivstik i halsen, brystkassen og maven.

Foruden de to drab og drabsforsøget indeholder anklageskriftet et punkt om vold mod to ansatte på Hvidovre Psykiatriske Hospital i februar sidste år.

Desuden indgår der et punkt om vold mod to ansatte på den retspsykiatriske afdeling på Oringe i Vordingborg, hvor den 29-årige mand blev indlagt straks efter den dramatiske episode i Sakskøbing.

Her blev to ansatte overfaldet med både slag og spark. Den ene ansatte på Oringe fik ved overfaldet alvorlige tandskader. Dertil kommer en sag om besiddelse af knap 40 gram hash og en kniv.

I anklageskriftet anbefaler Statsadvokaturen en anbringelse på psykiatrihospitalet i Nykøbing Sjælland, også kendt som Sikringen.
Hvis retssagen ender med en sådan anbringelse, vil det i første omgang være for fem år. Derefter har den dømte ret til at søge om genoptagelse af sin sag i retten hvert halve år. Omvendt har anklagemyndigheden også ret til at begære forlængelse af anbringelsen.

Retssagen starter i dag og fortsætter fredag. Endnu en dag er reserveret i retten, hvis ikke de to dage er tilstrækkeligt.

Sagen kort fortalt:
Onsdag den 7. maj 2014 blev den 69-årige læge Flemming Møgelmose dræbt af en 28-årig psykisk syg mand på forsorgshjemmet på Saxenhøj.

Samtidig sårede den dengang 28-årige en 50-årig beboer og den 40-årige socialrådgiver Jan Stryhn. Socialrådgiverens liv stod ikke til at redde, og han døde godt en uge efter overfaldet.

Den nu 29-årige havde i tiden op til drabene været indlagt både på lukkede og åbne afdelinger og boet i campingvogn på campingpladsen i Sakskøbing, inden han endte på forsorgshjemmet på Saxenhøj. Han er diagnostiseret som skizofren.
Under opholdet på Saxenhøj nægtede han lade sig medicinere, og netop på drabsdagen forsøgte personalet at overtale ham til indlæggelse.

Efter drab og drabsforsøg blev manden indlagt på Oringe. Primært fordi der ikke var plads på Sikringen. Dagligt måtte politipatruljer assistere personalet på Oringe, fordi manden havde forsøgt at overfalde personalet, og han derfor var for farlig til at kunne gå frit omkring. Først i starten af august sidste år blev der plads, så manden kunne overflyttes til Sikringen, hvor blandt andet mentalundersøgelser blev i værksat.

Efter drabene blev der sat fokus på sikkerheden på forsorgshjem og opholdssteder, ligesom der blev ændret i patienters/beboeres rettigheder til at forlange deres journaler lukket for personalet.

  • Foto: Claus Hansen, arkivfoto
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Annonce
Annonce
112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet