Annonce
Debat

Dannelse og u'dannelse

For det første - det er ikke den fynske udtalelse af ordet “uddannelse” jeg her refererer til. Vil gerne lige bruge lidt tid på de to ords betydning. Ordet dannelse er en meget bred betegnelse. Ordets egentlige betydning - et begreb for tillærte evner - der tales om evner som man ikke er født med. Dannelse er altså at lære noget man ikke er født til at kunne i forvejen. Det er et temmeligt bredt begreb, som blandt andet handler om at man som voksen skal vide at det ikke er ok at verbalt overfalde folk, bare fordi de høfligt gør en opmærksom på at din hund har lagt en kæmpe hundelort i deres indkørsel og at de høfligt beder om at fjerne den. Det er u’dannelse eller mangel på dannelse. Blandt andre eksempler er at glemme. Glemme at sige tak, glemme at ramme affaldsbøtten, glemme at tage hensyn i trafikken, glemme alt det som de fleste ville kalde god opdragelse. Og god opdragelse er forældrenes ansvar - eller er det?

Folkeskolen har i mange år stået for både uddannelse og dannelse - to begreber, som for mange hænger uløseligt sammen. Uddannelse er matematik, dansk, fysik, sprogfag osv. Begreber der er nødvendige for i første omgang at komme videre i uddannelsessystemet, dernæst med henblik på at blive gode og nyttige borgere, der kan tilføre samfundet noget godt - forhåbentligt. Hvori består dannelsen så? Hvad er det folkeskolen skal i forhold til at give børn og unge dannelse. Skolen er et billede af samfundet. Mennesker er forskellige, kommer med forskelige holdninger, forskellige opdragelser, forskellige udseender og forskellige religioner. Skolens ansvar i forhold til dannelse er at få disse forskelligheder til at fungere sammen. Lykkes det i skolen er der gode chancer for at det senere vil lykkes i samfundet. Hvad kræver det så at skabe denne fælles forståelse og accept af alle de forskelligheder, der hver dag mødes i skolen?

Først og fremmest kræver det tid. Dernæst dedikeret personale - pædagoger, lærere og ledere, der forstår vigtigheden af begrebet dannelse. Og lad os lige vende begrebet - hvad er dannelse i folkeskolen? Opdragelse? ikke at drille? At gøre plads til andre? At lytte til hinanden? At forstå at der er plads til forskellighed i skolen såvel som i samfundet? Ja til det hele. Meget dannelse læres gennem lege i SFO eller i frikvartererne. Dannelse læres også gennem fag, som primært er mundtlige.

Hvad er problemet så? Eleverne har fået længere skoledage. Det må vel være godt set i forhold til både uddannelse og dannelse. Det er desværre langt fra tilfældet. Begreber som nationale tests, målstyring og andre måleredskaber har presset dannelsen og desuden presset dannelsen ud af uddannelsen. Hvad er så løsningen på de stigende, primært målbare krav, der stilles til eleverne i skolen?

Der er ikke lige pt. et entydigt svar, men frikommuneforsøget, som Guldborgsund Kommune er med i kan hjælpe i et vist omfang. Det er vigtigt at denne mulighed bliver grebet rigtigt an, og det er en af de ting jeg vil arbejde for hvis jeg bliver valgt ind i byrådet.

Annonce
Annonce
Annonce
112

Bil i brand på motorvejen

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Annonce
Annonce
Lolland

Kæmpe kovending: Alligevel flertal for omfartsvej

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Ukendt fremtid præger lokal zoo

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket

112

Tyskland skærper grænsekontrollen til EM i fodbold: Scandlines følger udviklingen