Annonce
Debat

En politiker skal da have (se)x-faktor, del I

Primærvalgene i den amerikanske valgkamp begynder at spidse til. Forud for præsidentvalget til november skal de to partier, Demokraterne og Republikanerne, nominere hver en kandidat til posten, som skal kæmpe om vælgernes gunst.

Der har længe været tegnet et billede: Demokraterne ser ud til at vælge den tidligere præsidentfrue, Hillary Clinton, mens Republikanerne lader flaskehalsen pege på Donald Trump. De to kandidater lader på trods af deres politiske og retoriske forskellighed til at have én ting til fælles: Vælgerne ser dem som pest eller kolera.

I forlængelse heraf bragte DR Nyheder for et stykke tid siden en analyse, hvor man tog pulsen på de amerikanske vælgere. 56 pct. af vælgerne bryder sig ikke om Hillary Clinton som person, mens Donald Trump i samme måling ligger med en vis legemsdel i vandskorpen på 69 pct. De to amerikanske partier er med andre ord ved at nominere de to kandidater, vælgerne generelt bryder sig mindst om. Som DR-journalisten noterede sig, bliver amerikanske valg ”som så mange andre afgjort på, om kandidaten er en, man gider drikke en øl med.”

DR-analysen er et tydeligt signal om et skred i den politiske verden. Politik handler ikke om politik. Politik handler om personlighed.

I Danmark har vi som bekendt mere end to partier, men alligevel har de seneste valgkampe mindet mere om en kamp om præsidentembedet – en valgkamp ført på stilletter eller med en baby i armene. Kandidaterne har ikke kæmpet på store indholdsforskelle på deres politik, men på retorik og personlighed.

Det er en demokratisk knast, når vælgerne sætter kryds ud fra, hvem de gerne vil drikke en øl med. Det dræber politiske visioner i branding-strategier og jagten på medieomtale. Sønderknust er idealer, eftertænksomhed og den grundige debat, der ellers skulle give næring til et sundt demokrati. Politikerne skal i dag have (se)x-faktor frem for substans.

Ak ja, kære læser, vores samfund og kultur hænger sammen, og jeg skal da ikke kun skyde skylden på vores politikere. Det er hele vores samfundsopbygning, der fremmer (se)x-faktor-kulturen. Overfladiske nyhedsmedier. Hurtigheden på de sociale medier. Den skøjtende finger, der scroller ned over nyhederne.

Alt det har dræbt den gode politiske debat, der er kimen til et sundt demokrati. Vores demokrati er ved at blive dræbt af (se)x-faktor.

Annonce
Annonce
Annonce
Politik

Lollik bliver spidskandidat

Dølle

Politiet opfordrer før Dølle: - Lad være med det

Lolland

50.000 træer og buske plantes: Ny skov indvies

Sport

NFH-semifinalemodstander fundet

Dølle

Claus gjaldede: Er I liderlige? Og endte på landsdækkende tv

Guldborgsund

Helt vildt: Lokal forestilling nomineret til landets største teaterpris

Lolland

Ingen parterapeut: Minister afviser at løse byrådskrise

112

Snuppet med stor mængde narko: Skjult i hemmelige rum i bilen

Politik

Dansk minister afbryder 1. maj-tale

Indland

Ung kvinde løsladt i mørklagt terrorsag

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Sport

Chok dagen efter semifinaleplads: NFH skal have ny træner i 2025

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er i semifinalen

Guldborgsund

Fagforeninger på 1. maj: Vi drukner i vores egen succes

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Erkender skralde-brøler: Men borgerne hænger på regningen

Lolland

Utæt pakning stopper færge

Sport

Langt fra dansk rampelys har Mike fra Maribo høstet store trofæer

Indland

Derfor hyler sirenerne i dag

Dølle

- Det er noget, der har rigtig, rigtig høj prioritet

Indland

Brand i skib i Køge: Nu kan borgere færdes frit

Lokal nyt

Melder tæt på udsolgt