Annonce
Debat

Flødebollens #Metoo

Julehyggen var for alvor ved at indfinde sig på kontorerne. På vores gang sang grangrenene på sidste vers, men, som rengøringsdamen sikkert priste sig lykkelig over, dryssede de endnu ikke. Afdelingens ”mor” bød på hjemmebagte småkager og et glas portvin. Skål – og glædelig jul!

I sådan en situation er det ret befriende at være ansat på en mandsdomineret arbejdsplads. Her drøfter man ikke kalorierne i småkagerne, opskrifter, eller hvorvidt sukkeret er økologisk. Nej, kære læser, her drøfter man navnene på småkagerne.

”Nej, den smager godt. Hvad hedder den?”

”Jamen, den smager jo også godt. Hvad kalder du den?”

Afdelingens ”mor” måtte ærligt erkende, at hun havde lavet småkagerne ud fra opskrifter i hovedet, og at de ikke havde nogen bestemte navne. Snart gik der sport i det, for hvor mange småkagetyper kunne de herrer mon egentlig nævne?

Vaniljekranse, finskbrød, brunkager, klejner, jødekager… Jødekager…

Julehyggen blev afbrudt af en engel, der gik gennem kontoret. For måtte man egentlig kalde det for en ”jødekage” længere?

Jeg blev lidt nysgerrig og måtte undersøge, om en jødekage egentlig stadig må kaldes en ”jødekage”. Jeg faldt over en artikel, hvor madhistoriker Else-Marie Boyhus forklarer, at jødekagen har fået sit navn, fordi den oprindeligt blev bagt af jødiske bagere i København for omtrent 150 år siden. En anden forklaring, jeg fandt, var, at jødekagen har et mellemøstligt præg og deraf navnet. Julehyggen var reddet – en jødekage hedder stadig en jødekage.

Således gik vi opmuntrede tilbage til computerne, hvor notatskrivningen gik lidt mere lystigt end normalt. Mine tanker kredsede dog stadig om englen, der var gået gennem kontoret. For hvor langt er vi kommet i vores #Metoo-kultur, hvis vi grubler over, hvad vi egentlig må kalde småkager og andre godter?

Et andet eksempel er flødebollen, hvis historiske navn jeg næsten ikke tør nævne i frygt for at blive dømt for at være politisk ukorrekt. De fleste af os ved dog, at flødebollen engang havde et andet navn, der i dag anskues for at kunne opildne til racisme.

Kære læser, selvfølgelig bør man hverken i sin tale eller i sine handlinger opfordre til had på grund af tro eller hudfarve, men vi mister en historisk viden, hvis man i frygten for at være politisk ukorrekt ikke kan fortælle, hvad ting, herunder godter, engang hed. Jeg er på ingen måde racist, men flødebollen hed altså engang et ”negerkys”.

I lige præcis det navn ligger flere historier om vores samfund. Den ene er historien om udviklingen af vores industri- og forbrugersamfund, for engang var ”negerkysset” en konditorkage bestående af vandbakkelse, creme, flødeskum og chokoladeglasur. Med industri- og forbrugersamfundet er flødebollen blevet en (hverdags)godte, der fås i næsten alle supermarkeder, i forskellig kvalitet og til enhver pengepung.

Samtidig viser flødebollens navneforandring en udvikling i vores sprog. I begyndelsen af 1900-tallet betegnede ordet ”neger” mennesker med mørk hud i modsætning til de vestlige hvide. Nu tillægger man ordet en skinger, racistisk og nedsættende tone.

Med andre ord, kære læser, er det ikke kun i vores industri og forbrug, at vores samfund har forandret sig. Vores sprog, og derigennem vores mindset, har også ændret sig. Det burde vi fejre. Ikke ved at lade et politisk ukorrekt ord flyde som en anden tanketorsk i vores sprog, men ved at sætte ordet og dermed vores samfund og vores normer i perspektiv. Og når man bliver bevidst om historien i ordet, er det ikke krænkende. I stedet er det et levn fra fortiden.

Og så tænk lige over, kære læser, hvor sexistisk et ord som ”flødebolle” egentlig er over for flødebollen, når den hverken har set skyggen af fløde eller en bolle. Måske et navn som ”chokoladetop” eller ”skumguf” ville være mere passende for at undgå en kommende flødebolles #Metoo-bevægelse?

Tilbage på kontoret pakkede jeg ned for julen og ønskede mine kollegaer en god jul.

Jeg vil også ønske dig, kære læser, en dejlig jul. Jeg håber, at du får sprød svær og finder mandlen først og ikke mindst, at du kommer til at guffe en masse julegodter – uanset hvad du kalder dem – i juledagene.

Annonce
Annonce
Annonce
Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk