Annonce
Erhverv

Butikker bør kunne holde åbent alle helligdage

Arkivfoto Foto: POLFOTO

Et nyt lovforslag vil nu gøre det muligt for butikker at holde åbent på helligdage med særlige lokale begivenheder.

Siden 2012 har det været lovligt at holde åbent hele ugen med undtagelse af 13 årlige helligdage. Men et nyt lovforslag vil give kommunerne mulighed for at søge om tilladelse til, at butikkerne kan holde åbent i forbindelse med lokale byfester eller andre begivenheder, selvom de ligger på en helligdag. Det skriver Avisen.dk.

Forslaget er sendt i høring af Erhvervsstyrelsen og møder nu hård kritik fra både de butiksansattes fagforening og flere brancheorganisationer for detailhandelen.

- Man åbner en ladeport. Det er reelt en afskaffelse af de her helligdage for de butiksansatte, siger Per Tønnesen, der er formand for HK Handel til Avisen.dk.

Hidtil har det kun været lovligt at holde åbent på en helligdag, hvis der har været en særligt stor begivenhed af international interesse. Det blev indført, da cykelløbet Giro d' Italia i 2012 havde etapestarter i Herning og Horsens. Flere hundrede tusinde mennesker så cykelløb i de dage, og butikkerne fik lov at holde åbent på Store Bededag.

Med det nye lovforslag vil også lokale begivenheder kunne give dispensation. Det skal give mulighed for mere økonomisk aktivitet i lokalsamfundene, men det tror Per Tønnesen ikke på:

- De har overhovedet ikke ret i, at det vil skabe øget økonomisk aktivitet i lokalsamfundene. Al erfaring og al dokumentation viser, at hver eneste gang politikerne har givet lov til mere åbningstid i butikkerne, så er det kommet de store kæder til glæde, og det har skadet de små, siger han til Avisen.dk.

Butikkerne selv er heller ikke begejstrede. Brancheorganisationerne De Samvirkende Købmænd og Dansk Detail støtter kritikken.

- Omsætningen stiger ikke, fordi vi udvider åbningstiden. Folk køber ikke mere tøj og mad, vi fordeler bare indkøbene på flere dage, siger John Wagner, formand i De Samvirkende Købmænd til Avisen.dk.

Organisationens medlemmer er mindre købmænd og butikker fra kæder som Kiwi, Spar og Rema 1000. De blev hårdt ramt, da lukkeloven blev ændret i 2012, og det nye forslag vil være mere af det samme, mener John Wagner.

Lovforslaget, som har tilslutning fra begge fløje i Folketinget, er blevet til på initiativ fra Brian Mikkelsen (K). Det skete efter, at HK anmeldte en række butikker i Sorø for at overtræde helligdagsloven, da de holdt åbent i forbindelse med et veteranbiltræf i byen på Grundlovsdag.

- Jeg blev kontaktet af borgmesteren og en række detailhandlende fra Sorø. De var meget kede af, at måtte holde lukket under det her træf, og jeg kunne konstatere, at det var et problem i mange købstæder, siger Brian Mikkelsen til Avisen.dk.

Han understreger, at der er tale om en mulighed for dispensation, ikke et brud med helligdagene.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen har ikke ønsket at svare på den konkrete kritik, fordi forslaget stadig er i høring. I et mail-svar til Avisen.dk understreger han, at det kun er ved særlige lejligheder, at butikkerne vil få lov at holde åbent på en helligdag.

- I dag kan butikker få dispensation for lukkedage i forbindelse med afholdelsen af meget omfattende enkeltarrangementer, typisk af international karakter. Med den foreslåede ændring af lukkeloven giver vi mulighed for, at butikker også kan få dispensation i forbindelse med for eksempel lokale arrangementer og årligt tilbagevendende begivenheder. Vi ændrer altså ikke på hovedreglen om, at butikker skal holde lukket på de lukkedage, som er fastsat i lukkeloven, skriver Henrik Sass Larsen til Avisen.dk.

  • Supermarkeder smider 150.000 ton mad ud om året
    Arkivfoto Foto: POLFOTO
Annonce
Erhverv

Sender regning for dyrere dankort videre til forbrugerne

Maribo

Gammel Aldi-butik solgt: Her er den nye ejer

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem