Annonce
Erhverv

Erhvervslivet vil have fjernet afgift

Jan Koch, som er formand både for Cityforeningen Nykøbing Falster og Nykøbing F. Erhvervsforening. Foto: Anders Knudsen

Det er konkurrenceforvridende, at der skal betales afgift for udeservering, mener lokal formand for Erhvervsforening og Cityforening.

Guldborgsund Kommune er en af kun seks kommuner i landet, som stadig tager afgift af restauratører og caféejere, som har udeservering, hvor folk kan sidde og nyde mad og drikke.

I sidste uge skrev Folketidende.dk om, at brancheorganisationen Horesta, som er hotel-, restaurant- og turisterhvervets landsdækkende branche- og arbejdsgiverorganisation, er utilfredse med, at der stadig er kommuner, som kræver betaling for brug af kommunale arealer.

Det har fået Jan Koch, som er formand både for Cityforeningen Nykøbing Falster og Nykøbing F. Erhvervsforening, til at kalde afgiften for konkurrenceforvridende.
- Det kan ikke være rigtigt, at vore restauratører og caféejere skal belastes med en afgift for at udeservering, når det i hovedparten af de øvrige kommuner i landet ikke koster noget.

- Jo mere udendørs aktivitet der er, jo mere liv er der er, blandt andet mulighed for at sidde udendørs ved en restaurant eller en café, for eksempel omkring torvet i Nykøbing, jo flere mennesker bliver lokket til byen, og jo mere animerer det andre forretningsdrivende til at skabe liv på gader og torve, mener formanden for Cityforeingen og erhvervsforeningen i Nykøbing.

I forbindelse med Cityforeningens egne arrangementer på torvet i Nykøbing, for eksempel internationale markedsdage i Nykøbing betaler foreningen også en leje afgift til kommunen.

I Guldborgsund Kommune synes hverken borgmester eller formand for teknik- og Miljøudvalget at afgiften er urimelig.
- Vi har som kommune brugt mange penge på at forskønne ikke mindst Marielyst Torv, og så er det da kun rimeligt, at vi får en indtægt fra de arealer, som restauratører bruger og kan drive en forretning på, blandt andet ved de kommunale torve. Samtidigt har vi også sidste år ryddet op i vores regelsæt, så det er blevet betydeligt nemmere at bruge de kommunale arealer, siger formanden for Teknik- og miljøudvalget Flemming Jantzen.

Borgmester John Brædder (G) mener, at det principielt skal koste at leje sig ind på et område.

- Det er vel ret og rimeligt, når man lejer et område til at drive forretning på, at det koster en form for leje. Det er trods alt et skatteborgerbetalt område, som der benyttes i forretningsøjemed. Derudover er den udeserveringsafgift, som Guldborgsund Kommune inddriver absolut i den billigste ende af, hvad de øvrige kommuner tager, siger borgmesteren.

Han påpeger samtidigt, at man ikke i Guldborgsund Kommune inddriver den i øjeblikket meget udskældte dækningsafgift. En afgift, som kommunalbestyrelsen kan pålægge offentlige ejendomme, der er fritaget for kommunal grundskyld, og private kontor- og forretningsejendomme som bidrag til dækning af de udgifter, som ejendommene påfører kommunen.

- Jeg betragter udeserveringsafgiften som håndører for de forretningsdrivende. Og det er samtidig en mulighed for os som kommune, at holde snor i, at caféer og restauranter ikke breder sig mere end de må på de offentlige arealer, siger borgmesteren.

Ifølge Jan Koch overvejer Cityforeningen i Nykøbing at rette en henvendelse til Guldborgsund Kommune med en opfordring til at sløjfe udeserveringsafgiften.

Fakta:
Prisen for at benytte de kommunale arealer til udeservering i Nykøbing og Marielyst er et grundgebyr på 1000 kroner og dertil 85 kroner pr kvadratmeter pr år. I øvrige områder er arealmeter prisen 60 kroner om året plus grundgebyret. Det er kun for arealer over 10 kvadratmeter, der opkræves udeserveringsafgift.

  • 28NYK-Jan Koch
    Jan Koch, som er formand både for Cityforeningen Nykøbing Falster og Nykøbing F. Erhvervsforening. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Havde kæmpe planer for området: Nu er det sat til salg

Lokal nyt

Nyhed om præsts død har ramt hende hårdt: Han ringede hjem hver dag

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen

Indland

Kongeparret fortsætter forårstradition på Fredensborg Slot

Guldborgsund

Kolleger i sorg: Lokal sognepræst død

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Fingrene væk! Turister vader ind og smadrer marken

Guldborgsund

Efter påsat brand: Ejendomsmægler flytter hjem igen

Guldborgsund

Lokal vinder guld ved stor konkurrence

Sport

Bliver den største nogensinde på Lolland-Falster

Stubbekøbing

Sne over Lolland-Falster? Hvid nedbør rammer Sydhavsøerne

Guldborgsund

Tyve løb med hele overskuddet

Indland

Politi: Kan tage måneder at finde brandårsag i Børsen

Guldborgsund

Yngste nogensinde: 18-årige David gør lynkarriere

Leder

Dragernes vagtskifte

112

Mand er død efter frontalt sammenstød med lastbil

Annonce
Annonce
112

Sprut-tyv tilbageholdt: Så blev han tosset

Politik

Overbevisende sejr efter kampvalg: Han er ny formand for Nye Borgerlige

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Lolland

32-årig død i arbejdsulykke på havnen: Nu reagerer borgmesteren

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer