Den prisvindende vinbonde Henrik Ploug fra Østergård Vin i Stokkemarke træder nu ind på det kinesiske marked.
- Nu bliver der turbo på. Østergård Vin skal blive adskillige gange større.
Sådan lyder ordene fra vinbonde Henrik Ploug fra Stokkemarke, der i en pressemeddelelse i går kunne fortælle, at virksomhedens frugtvin nu er på vej til det kinesiske køkken.
Det har taget et halvt år at få eksportaftalen med Kina i hus, og det er særligt firmaets specielle isvine, der er fremstillet på æbler fra Fejø og Lolland-Falster, som får kinesernes smagsløg til at juble.
- Jeg synes, det er fantastisk, at man kan bruge nogle af de mange kvaliteter, vi har her på Lolland-Falster. I mine øjne har vi nogle af verdens bedste råvarer, og med et blik for kvalitet er der gode muligheder for at vækste, lyder det passioneret fra Henrik Ploug til folketidende.dk.
Hjælpen kom vestfra
I første omgang er den ny aftale rettet mod storbyerne Shanghai og Chongqing, der har et samlet indbyggertal på godt 50 millioner, hvorfor den lollandske vinbonde naturligvis ser et stort potentiale netop dér.
- Der er så mange muligheder i det kinesiske marked, og aftalen kan blive grundstenen i min virksomhed og måske vokse til noget, der også kan blive til arbejdspladser. Det er mit mål og min store forhåbning, fortæller Henrik Ploug til folketidende.dk.
Men både kulturelt og geografisk er det nye marked fjernt fra den lollandske saftpresser i Stokkemarke. Og af den grund har Østergård Vin gennem et samarbejde hentet hjælp hos Nakskov-virksomheden D&K Leading Service, der har foranstaltet eksportaftalen i Kina.
Østergård Vin
Lidt om æble isvinene:
* Æblemosten koncentreres ved hjælp af cryo-koncentration, dvs. æblemosten fryses og derved kan en del af vandet fjernes som is fra mosten. Det giver en meget sød æblemost og en intens, aromatisk og vinøs æblevin, med en forholdsvis høj alkoholproducent.
* Æblerne skal være absolut fuldmodne, og kvaliteten er afgørende for den endelige vinkvalitet. De forskellige æblesorter giver forskellig smag og aroma til vinen.
* Østergård Vin kalder sine æble isvine for "Dansk CRYO" og "Premium CRYO", hvor følgende æblesorter er brugt:
- "Premium CRYO" = Holsteiner Cox, Ingrid Marie og Elstar.
- "Dansk CRYO" = Jonagold Red og Elstar.
* CRYO består udelukkende af fuldmodne danske æbler, cirka 2,5 kilo pr. flaske á 0,5 liter.
Kilde: Østergård Vin
Resultatet af eksperimenter
Tilbage i 2008 begyndte Henrik Ploug at presse de første druer, og efterfølgende begyndte han at eksperimentere med frugtvine, blandt andet på æbler. Og det er så det arbejde, han nu - så at sige - "høster frugten af".
For bare tre måneder blev to af hans æble isvine tildelt en bronze-medalje under udstillingen International FOOD Contest 2014, der samlede hele fødevarebranchen i Messecenter Herning.
Og ligesom Henrik Ploug fik vist sin vinproduktion frem dér, gør det samme sig gældende i Kina gennem vin- og fødevaremesser. Falder æble isvinene og en kirsebærvin i kinesernes smag, rummer aftalen - ifølge Henrik Ploug - ganske betydelige vækstmuligheder.
- Jeg tror på det, og jeg ser bestemt også vækstmuligheder i det. Det genererer ikke arbejdspladser hverken i dag eller i morgen, men det bliver spændende at følge, slutter Henrik Ploug.