Annonce
Debat

Regeringen vil fjerne skoleydelsen for produktionskoleelver.

I en tid hvor det er klart for alle, at behovet for faglært arbejdskraft kun vil stige og i en tid hvor andelen af ikke uddannelsesparate unge desværre også er steget, kan det undre dybt at regeringen ønsker at forringe produktionskolernes rolle i den fælles opgave med at øge andelen af unge som vil gennemfører ungdomsuddannelse??

Regeringens finanslovs udspil rummer bl.a. et forslag om at produktionsskoleelevernes skoleydelse bliver "harmoniseret" til SU-niveau.

Hvis forslaget vedtages vil det for eleverne betyde, at dem over 18 år vil opleve en stor indtægtsnedgang, samt at dem under 18 år fuldstændig vil miste deres indtægt.

For produktionskolerne vil det bl.a. betyde at et meget væsentligt pædagogisk princip i skolernes pædagogiske værktøjskasse fjernes. Produktionsskoleeleverne deltager til dagligt i en værdiskabende produktion ude på skolernes værksteder. Værkstederne fungerer på arbejdsmarkedslignede vilkår og sælger varer og tjenesteydelser til kunder. Derfor får eleverne selvfølgelig en ydelse, der fungerer som en form for løn. Skoleydelsen er således en integreret del af produktionsskolernes pædagogiske ide, nemlig at eleven lærer og udvikler sig gennem praktisk arbejde og produktion.

Argumentet for at indføre en harmonisering er bl.a., at så vil ydelsesniveauet i mindre grad kunne danne grundlag for uddannelsesvalget hos de unge. Oversat til dansk vil politikerne undgå at unge aktivt vælger produktionsskolen på grund at den ”høje ”ydelse, frem for at påbegynde erhvervsuddannelse eller gymnasie. Hertil er kun at sige, at unge IKKE frit kan vælge produktionsskolen. En ung der ønsker optagelse på produktionsskolen skal målgruppevurderes af Ungdommens Uddannelsesvejledning, idet tilbuddet kun gives til unge, som ikke har gennemført en ungdomsuddannelse, og som ikke umiddelbart har forudsætningerne for at påbegynde en sådan uddannelse. Derfor er der tale om nonsens.

I øvrigt er der slet ikke tale om en reel harmonisering til SU-niveau. Man tager nemlig ikke de reelle forskelle i betragtning. Eleverne på produktionsskolerne trækkes i deres ydelse ved fravær og hvis de ikke deltager aktivt i undervisningen når de er mødt op, dette vilkår gælder ikke for det øvrige SU-område. Produktionsskolens elever vil efter en eventuel harmonisering være afskåret fra at kunne tage SU-lån, hvilket ikke gælder for det øvrige SU-område.

Da produktionsskolens elever arbejder på arbejdsmarkedslignende vilkår, betyder det bl.a. at de har adgang til 5 ugers ferie ligesom resten af arbejdsmarkedet. Det er altså betydeligt mindre end f.eks. unge i gymnasiet og dermed har de heller ikke samme muligheder for at tage feriejobs og derigennem supplere deres indtægt. Hermed er der slet ikke tale om en harmonisering, men om at stille produktionsskolens elever markant dårligere end de øvrige unge i det danske uddannelsessystem.

En harmonisering i lovforslagets form er reelt en nulstilling af skoleydelsen. Man fratager skoleformen et vigtig pædagogisk redskab. Og man anderkender ikke produktionsskolens pædagogiske omdrejningspunkt: Praktisk arbejde og produktion i forpligtigende arbejdsfællesskaber, hvor unge kan lærer noget om arbejdslivet og derigennem for mod på, og motivation til at uddanne sig og komme i arbejde. Herved stiller man spørgsmålstegne ved produktionsskolens formål, nemlig at være en uddannelsesvej for den gruppe af unge, der ikke umiddelbart kan gå den lige vej til uddannelse.

Som fodnote vil jeg nævne at helt nye tal fra OECD viser at andelen af danske unge uden uddannelse eller job er steget fra 8,3 % i 2005 til 12,4 % i 2015. Der er altså ingen behov for at reducere vilkårene for produktionsskolerne eller andre undandelsesforberedende tilbud, som netop har som deres fornemste opgave at medvirke til at øge andelen af uddannelsesparate unge. Så drop det forslag nu!!

Med venlig hilsen

Bo Haagen Lokesvej 14

4873 Væggerløse

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Lokal nyt

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

112

Klip og bøder på Vestlolland