Annonce
Debat

VUC, det nye hamsterhjul?

Jeg kan i avisen d.31.05.16. læse, at Niels Henriksen fra VUC Storstrøm har en bekymring om hvorvidt dele af VUC kan blive det nye ”hamsterhjul” i uddannelsesbilledet i Guldborgsund. Det kan jeg da egentlig godt forstå at Niels er bekymret for, for det har VUC da alle muligheder for at blive (hvis de da ikke allerede er det). Han peger selv på at en stor tilstrømning af nye kursister på baggrund af 2 faktorer, erhvervsskolereformen og kontanthjælpsreformen. For de unge som siden d.01.08.15. har behov for et bogligt løft, for at honorere de nye karakterkrav på 02 som indgang på erhvervsskolen, har VUC klart sin berettigelse, det er da deres kerneydelse.

Men hvad så med den store tilstrømning af unge som resultat af kontanthjælpsreformen, hvad sker der lige her? Sandheden er vel den, at der pr. 01.01.16 er kommet nye refusionsregler imellem stat og kommune og derfor skal kommunen til at betale mere for unge under 3o år som er på uddannelseshjælp (tidligere kontanthjælp) end de tidligere skulle. Set i lyset af den virkelighed har arbejdsmarkedsudvalget i Guldborgsund bedt VUC om at lave et ”gratis” tilbud, som flytter unge fra uddannelsesydelse til SU. Jeg har fra navngivet medlem af arbejdsmarkedsudvalget fået ad vide, ”At det på baggrund af ændring i refusionen, primært handler om de unge skal være selvforsørgende, og det bliver de på SU". Her gik jeg og troede at SU var en offentlig ydelsen, men set med kommunale briller så er det lig med selvforsørgelse.

Derfor har VUC designet et uddannelsesforberedende forløb for en del af disse nye ”kunder” via projekt ”Liv og læring”. Et projekt som siden det sene efterår 2015 har haft til huse i Pontoppidansgade, med en volumen på 50 unge fordelt på 2 hold. Hertil har Guldborgsund Jobcenter (udover at levere ”motiverede” unge til projektet) også tilført 2 mentorer og 2 virksomhedspraktikanter, de sidste to benyttes som (gratis) undervisningsassistenter så projektet kan køre med 2-lærerordning.

Hvad har det så med hamsterhjul at gøre? Jo, projekt ”Liv og læring” og VUC´s andet uddannelsesforberedende forløb ”Klar til ungdomsuddannelse” kan begge benyttes uden det koster SU-klip. VUC kan også sende de unge fra det ene til det andet forløb og omvendt. VUC kan visitere til sig selv og det kan de gøre flere gange, uagtet at der skrues op for vejledningsindsatsen, som beskrevet i avisen.

Når nu Niels Henriksen nu ikke ubetinget glæder sig over denne udvikling, så er det værd at hæfte sig ved at den nok fortsætter. Arbejdsmarkedsområdet barsler med et nyt projekt i kommunen, som beskriver følgende formål: ”Formålet med dette 2 årige projekt er at skabe ”fødekæder” til VUC´s uddannelsesforberedende forløb, så de ressourcesvage unge efterfølgende kan kvalificeres til at påbegynde og gennemføre de mere ordinære uddannelsesforløb mhp, at de unges muligheder for at blive selvforsørgende på kort og langt sigt øges.” (Arbejdsmarkedsudvalg møde d.23.05.16. bilag til punkt 43.)

Målgruppen for dette projekt er de ca. 580 unge som pt. er på uddannelseshjælp. Så VUC må nok imødese en yderligere stigning i antallet af nye kursister, ganske ligesom erhvervsskolerne oplevede det, dengang de havde ry for at være ”hamsterhjulet”.

Med venlig hilsen

Bo Haagen

Lokesvej 14

4873 Væggerløse

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken