Annonce
Bolig og livsstil

Dansk instruktør efter True Detective: En ære

Janus Metz har skudt et afsnit af den hypede tv-serie "True Detective", og det er en oplevelse, han sent vil glemme. Foto: Polfoto/LÆRKE POSSELT

Den sidste scene i danske Janus Metz' afsnit af "True Detective" er i kassen, og for instruktøren har det været en kæmpe oplevelse.

- And that's a wrap for Janus Metz, lyder det over en megafon på filmsettet i million-byen Los Angeles.

Folk bryder ud i klapsalver, og én efter én kommer skuespillere og produktionsfolk hen og krammer og kindkysser den danske instruktør Janus Metz. Han har netop skudt sin sidste scene i den hypede, amerikanske tv-serie "True Detective", som han har fået til opgave at filme et afsnit af.

- Det føles lidt vemodigt, må jeg indrømme. Man føler jo, at man er blevet en del af noget, og man har lært nogle mennesker at kende, fortæller Janus Metz, der for alvor slog igennem, da han stod bag den prisbelønnede krigsdokumentar "Armadillo".

Det var et samarbejde på filmen "Galveston" med manuskriptforfatteren Nic Pizzolatto, der også står bag "True Detective", der gjorde, at danskeren fik tilbudt den prestigefyldte opgave. Man måtte nemlig udskyde optagelserne på filmen, og det gav plads til, at Pizzolatto i mellemtiden kunne invitere Janus Metz til at instruere et afsnit af tv-serien.

- At få denne her mulighed har virkelig været en kæmpe fornøjelse og en kæmpe ære, slår Janus Metz fast.

De seneste to måneder har han tilbragt i Los Angeles, hvor anden sæson af "True Detective" bliver optaget. Mens det i første sæson var store navne som Matthew McConaghey og Woody Harrelson, der dominerede på rollelisten, er det i denne sæson Colin Farrell, Rachel McAdams og Vince Vaughn, der er seriens store stjerner, og som Janus Metz dagligt har arbejdet sammen med under optagelserne.

- Når man skal arbejde med så store skuespillere, så går man naturligvis ind til det med en vis ærefrygt.

- Men det er også med bevidstheden om, at det er man nødt til at lægge fra sig, for som instruktør er det ens opgave at give dem den plads og den instruktion, de har brug for, fortæller han.

At det kun var et enkelt afsnit ud af de otte, sæsonen består af, som den danske instruktør skulle filme, gav nogle helt specielle udfordringer.

- Når man gør det, skal man i højere grad ind og løse en opgave på nogle eksisterende vilkår. Der er fastlagt en visuel stil, og skuespillerne kender deres karakterer så godt allerede, at de typisk ved mere om dem, end instruktøren gør. Så på den måde er opgaven lettere, men også mere bundet. Man skal facilitere noget, der allerede eksisterer, fortæller instruktøren og fortsætter:

- Men der er stadig mulighed for at sætte sit eget fingeraftryk inden for de rammer. Det handler om at fremhæve et udtryk i måden, man filmer på. Jeg filmer nok, som jeg ville opleve tingene dokumentarisk, fortæller han og uddyber:

- Med "Armadillo" har jeg jo lært, hvordan det i virkeligheden opleves, når folk løber for livet. Og jo flere film, jeg laver, jo mindre synes jeg, at forskellen på at lave fiktion og dokumentar, er. Vi arbejder jo med et filmsprog og med en fortællestruktur, og vi arbejder med billeder, og de har jo deres eget sprog. Forskellen er, at man ikke kan kontrollere alting i en dokumentar, ligesom man kan i fiktion, siger han.

Mens Janus Metz på sine danske projekter har været vant til at have det sidste ord i klipperummet, så forholder det sig anderledes, når man arbejder i USA. Men det har han været indstillet på fra starten.

- Til forskel fra i Danmark, har jeg ikke "final cut". Og det er et vilkår. Hvis man ikke kan acceptere det, så skal man nok ikke lave film i USA. Jeg har i højere grad set mig selv som en holdspiller, der har været med til at løse en opgave, hvor jeg i Danmark nok mere ser mig selv som direktøren, der har et hold omkring sig, siger instruktøren, der har lært utroligt meget af opgaven.

- Jeg har arbejdet med et stort antal statister og med store action-sekvenser, og det har været sjovt at prøve kræfter med. Jeg har jo ikke prøvet at arbejde i den størrelsesorden og på det niveau før. Og jeg er sikker på, at de erfaringer, jeg har gjort mig her, vil gøre mig endnu bedre på fremtidige projekter, fortæller han.

Det er endnu ikke meldt ud, hvornår anden sæson - og dermed også det dansk-instruerede afsnit af "True Detective" - vil kunne ses.

Newspaq

  • Janus Metz har skudt et afsnit af den hypede tv-serie "True Detective", og det er en oplevelse, han sent vil glemme. Foto: Polfoto/LÆRKE POSSELT
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Møder stor kritik: - Generelt virker det farligt

112

Bragede sammen: 23-årig kvinde kørt på sygehuset

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Lolland

Øget med millioner: Christen bag stor fremgang

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

112

Politiet efterlyser: Har du set Mathias?

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

112

Afsløret i bussen: Der var ulovlige stoffer i poserne

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Vejret

Vågnede op til haglvejr - men forude venter 23 grader

Annonce
Annonce
112

Tre anholdt: Narkohunden Alfa opsnusede et halvt kilo kokain

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel