Annonce
Indland

Elever bør droppe Facebook

Foto: POLFOTO, arkiv

Skoler bør overveje at lukke helt for adgangen til det sociale medie, påpeger hjerneforsker.

Når elever er på Facebook i timerne, tager det så meget af deres opmærksomhed fra undervisningen, at ungdomsuddannelserne bør overveje at lukke helt for det sociale medie.

Det mener hjerneforsker Jon Wegener ifølge Politiken onsdag. Han er medejer af virksomheden Cogency og ekstern lektor på Copenhagen Business School, hvor han underviser i neuroøkonomi.

- Det ville give god mening, for det går ud over eleverne, når de bruger Facebook på en måde, som ikke er relevant for undervisningen. At skrive beskeder kræver så meget koncentration, at man slet ikke kan lære noget samtidig. Så det kan være en måde at beskytte dem på, siger Jon Wegener til Politiken.

Hans råd til skolerne kommer i forbindelse med en undersøgelse, hvor 75 elever på seks gymnasiale uddannelser og erhvervsskoler i forskellige egne af landet er blevet interviewet om deres brug af Facebook i undervisningen.

Eleverne vurderer, at de sagtens kan følge med i undervisningen alligevel, og kun 3 svarer, at de ikke altid har Facebook åben i timerne. Det overrasker hjerneforskeren.

Eleverne bruger Facebook til både at læse beskeder fra andre på som et suppleringsmiddel til undervisningen og til at skrive beskeder på - blandt andet til andre i klasselokalet. Det fortæller cand.scient.pol. og fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, der ejer firmaet Futuria. Hun har udført undersøgelsen sammen med lektor og gymnasielærer Oluf Kjær Nielsen.

- Det ser ud til, at langt de fleste gør brug af den digitale parallelverden, der kører samtidig med undervisningen, og det er jeg egentlig overrasket over. Det er også de meget pligtopfyldende og 'pæne' elever, som siger, at Facebook altid er åben, forklarer hun over for Politiken

Selv om eleverne går glip af en del af undervisningen, er der alligevel et positivt aspekt i trangen til at gå online, vurderer Anne-Marie Dahl. De bliver bedre rustet til jobmarkedet, som i fremtiden i endnu højere grad vil kalde på det, fremtidsforskeren kalder "dobbelt tilstedeværelse".

Formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), Mathilde Lynggaard Vinther, genkender billedet fra undersøgelsen.

- Forbud tror jeg ikke hjælper så meget. Så finder folk bare smutveje til omgå det, og de bliver modvillige. I stedet bør man tage en diskussion i den enkelte klasse om, hvordan man bruger sin computer, og derfra lave en fælles aftale. Så føler eleverne et større ansvar og får en større forståelse for, hvorfor de ikke bør gå på Facebook, siger hun til Politiken.

Anne-Birgitte Rasmussen, der er formand for Gymnasieskolernes Rektorforening, er enig:

- Jeg tror, at det er rigtigt, at mange elever er på Facebook og derfor ikke kan koncentrere sig. Men vi kan simpelt ikke skærme dem og lukke verden ude for de unge. Det bedste er i stedet at gå den lange, seje vej og være bevidst om problemstillingen ved at lave aftaler med dem, men også ved at diskutere med eleverne og få dem til at forstå, at Facebook eller anden underholdning ødelægger deres evne til at fordybe sig, siger hun til Politiken.

  • Facebook
    Foto: POLFOTO, arkiv
Annonce
Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem