Annonce
Indland

Europæisk asylaftale kan give færre flygtninge til Danmark

AP/Polfoto. Foto: Jean-Marc Bouju.

En ny fælleseuropæisk aftale om fordelingen af flygtninge mellem de europæiske lande kan betyde, at der kommer færre flygtninge til Danmark.

En ny fælleseuropæisk aftale om fordelingen af flygtninge mellem de europæiske lande kan betyde, at der kommer færre flygtninge til Danmark, hvis vi tilslutter os den.

Det vurderer forskningschef hos Institut for Menneskerettigheder, Thomas Gammeltoft-Hansen, samt generalsekretærerne for Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp, Anders Ladekarl og Andreas Kamm.

Det skyldes, at Danmark allerede i dag er et af de europæiske lande, der modtager flest flygtninge i forhold til indbyggertallet, og dette forhold vil en europæisk aftale sandsynligvis tage højde for, hvis den indgås af de ministre, der mødes i Bruxelles torsdag. Det skriver Dagbladet Information

- Alt efter hvilke parametre man lavede en europæisk fordelingsnøgle efter, vil det givetvis betyde, at der kommer færre flygtninge til Danmark, siger Thomas Gammeltoft-Hansen til Information.

På grund af det danske retsforbehold deltager Danmark som udgangspunkt ikke i en sådan fordeling, men både Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp håber, at der alligevel kan opnås europæisk enighed om en ny fordeling af flygtninge.

- En fælleseuropæisk fordeling bør være løsningen på den situation, vi oplever i øjeblikket omkring Middelhavet. Ud fra en ren egoistisk betragtning vil en solidarisk fordeling af flygtninge også betyde, at Danmark formentlig vil få færre flygtninge. Det er ikke motivationen for os, men det kunne være motivationen for andre. At Danmark skulle blive en flygtningemagnet ved fælleseuropæiske regler er i hvert fald svært at se, siger generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl til Information.

Selv om et flertal på Christiansborg bestående af regeringen, Venstre, SF og Konservative har besluttet, at der skal gennemføres en folkeafstemning om det danske retsforbehold, vil Danmark fortsat være undtaget fra EU's fælles asylpolitik.

Alligevel mener SF's formand, Pia Olsen Dyhr, at en ny fælleseuropæisk fordelingsnøgle er nødvendig:

- Én ting er, om italienerne kan redde de mennesker, der forsøger at krydse Middelhavet. En anden ting er, om de kan asylbehandle sagerne. Det kan de ikke, og så bliver mange sendt illegalt op gennem Europa. Derfor er vi nødt til at finde nogle fælleseuropæiske løsninger, siger hun til Information.

Den holdning deler regeringen dog ikke.

- Det er regeringens meget klare holdning, at asylpolitik skal være et dansk anliggende, lyder det fra justitsminister Mette Frederiksen (S) til Information.

I stedet er regeringen klar til at bidrage med eksempelvis personelbistand, udstyr, overvågningsfly og bidrag til selve søoperationen.

Selv om en fælleseuropæisk fordelingsnøgle med stor sandsynlighed vil betyde færre flygtninge i Danmark, bakker Dansk Folkepartis Martin Henriksen ikke op om initiativet.

- Dansk Flygtningehjælp og Røde Kors er en del af flygtningeindustrien, og de understøtter det eksisterende system. Men det er systemet, der er problemet. Det ansporer folk til at hoppe ud på disse plimsollere og gøre forsøget med at komme til Europa. Det kan godt være, at hvis man afgiver suveræniteten til EU på dette område, så vil EU et år lave et system, der er meget godt for Danmark, mens de et andet år laver et system, der er knapt så godt. Men så har vi afgivet suveræniteten, siger Martin Henriksen til Information.

  • AP/Polfoto. Foto: Jean-Marc Bouju.
Annonce
Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Annonce
Annonce
Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd