Annonce
Indland

Skandalesager skader vores tillid til SKAT

Foto: Jens Dige Polfoto

De senere års skandalesager i SKAT gavner ikke danskernes tiltro til organisationen.

Fejl i ejendomsvurderinger og aggressive metoder overfor forretningsmanden Jesper ”Kasi” Nielsen. De senere års skandalesager i SKAT gavner ikke danskernes tiltro til organisationen.

Både borgere og virksomheders tillid til SKAT er i hvert fald faldet mellem 2011 og 2013, viser en ny undersøgelse, som Danmarks Statistik har lavet for SKAT. Det skriver DR Nyheder mandag.

Ifølge Bent Greve, der er professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, er det meget alvorligt, hvis befolkningen ikke stoler på SKAT.

- Vi har et stort og veludviklet velfærdssamfund, som kræver, at der opkræves mange SKATter og afgifter, hvor det derfor er vigtigt, at alle betaler, hvad de skal i SKAT. Hvis vi ikke har tillid til systemet, så vil nogen snyde mere. Og så er det i bund og grund hele velfærdssamfundet, der er på spil, siger han til DR Nyheder.

I undersøgelsen skriver SKAT selv, at den dalende tillid sandsynligvis skal ses som et resultat af den negative omtale i de seneste år. Bent Greve enig i, at det er de store sager i pressen, der har gjort ondt:

- SKAT har haft en række problematiske sager i de seneste år. Der er ejendomsvurderingerne, og så har der været en lang række personsager, hvor SKAT er kommet i dårligt lys. Vi har set flere sager, hvor folk føler, at retssikkerheden har været krænket, siger Bent Greve til DR Nyheder.

Skatte advokat og ekstern lektor i Skatteret på Aarhus Universitet, Torben Bagge, mener imidlertid, at man skal passe på med at give SKAT hele skylden for, at tilliden er faldende. Politikere har også en stor del af ansvaret, mener han.

- Eksemplet med ejendomsvurderinger hænger jo nok lidt sammen med, at man politisk havde en tanke om, at man skulle afskaffe ejendomsvurderingerne, og dermed begyndte man at fjerne ressourcer fra arbejdet med at opdatere vurderingssystemet, og det er jo så baggrunden for, at der kommer fejlagtige vurderinger ud af systemet, siger Torben Bagge til DR Nyheder.

I undersøgelsen er 1.890 borgerne blevet spurgt, om de har tillid til, at SKAT beregner deres SKAT korrekt, og om SKAT er fair og retfærdig. De har svaret på et indeks fra 1 til 5, hvor 1 er udtryk for meget lav tillid og 5 er udtryk for meget høj tillid.

Mens tilliden blandt de adspurgte til, at den enkeltes SKAT beregnes korrekt, er 3,51, så er tilliden til, at SKAT er fair og retfærdig 4,27 på indekset. For begge spørgsmåls vedkommende giver det et fald i indekset på cirka 0,25 point siden lignende undersøgelser i 2011 og 2012.

Også blandt de danske virksomheder er tilliden faldet siden 2011. I alt 1.280 virksomheder har deltaget i undersøgelsen, og værst ser faldet ud, når virksomhederne bliver spurgt til, om SKAT er fair og retfærdig. Resultatet ender på 4,08 i indekset - og det er et fald på omkring 0,40 point i forhold til årene før. Virksomhederne mener i øvrigt, at SKAT behandler virksomheder med lignende Skatteforhold mindre ensartet. Her er resultatet 3,27, og det svarer til et fald på cirka 0,30 point siden 2011.

Ifølge Torben Bagge er der kun én vej frem for SKAT, hvis de skal vende tilliden. Men det kan tage lang tid, vurderer han:
- Man skal have en anden kultur, og det skal gennemsyres helt ned i organisationen, og det ved jeg også, at SKAT allerede er i gang med, men før man kommer helt ud i yderste led i hele organisationen, så går der noget tid, siger han til DR Nyheder.
Derfor ærgrer Skatte advokaten sig over, at regeringen igen har udskiftet ministerposten, fordi den tidligere Skatteminister Morten Østergaard (R) netop satte retssikkerhed på dagsordenen som førsteprioritet.

- Man kan jo frygte, at der nu går en rum tid før Benny Engelbrecht (S) får sat sig i stolen, og det er jo helt fair, men så kan man jo bare frygte, at der ikke rigtig sker noget, siger han.

  • Folk vil hellere have sÃSnket momsen pÃ, mad end skattelettelser. Men hos politikerne stÃ,r lavere indkomstskat ¯verst. To tredjedele af vÃSlgerne foretrÃSkker at sÃSnke moms og afgifter, mens kun en fjerdedel mener, det vil vÃSre en bedre idÃ^ at sÃSnke
    Foto: Jens Dige Polfoto
Annonce
Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Lokal nyt

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

112

Klip og bøder på Vestlolland