Annonce
Kultur

Shhh - Matthesen klar med standup om at sige noget

Anders Matthesen er klar med sit nye show. Foto: Claus Hansen

Folketidende tog et par spørgsmål fra Mick Øgendahl med, da vi mødte Anders Matthesen til en samtale om hans nye show.

Fire år er der gået, siden Anders Matthesen turnerede med showet ”Anders”. Han bliver ofte spurgt, hvad han har lavet i ”pausen”.

Men der er ingen pause, fortæller han i dag, hvor vi møder ham i Nykøbing Falster op til showet ”Shhh”, der har premiere i Falkoner Salen 2. september.

- Man er altid i gang. Man ser ting, siger ting, vender dem om. Skriver. Siden sidst har jeg faktisk haft to koncepter på tegnebrættet. Ikke færdige tekster, men koncepter, som jeg troede skulle blive til mit næste show. Men jeg har forkastet dem. Jeg plejer ellers at have en rimelig klar idé om, hvad jeg vil. Men det var bare ikke rigtigt. Jeg har også turneret på de små scener med noget materiale. Prøvet nogle idéer af. Og nu er vi så klar til et standup-show, som i forhold til de seneste to ”teaterstykker” er skåret ind til benet rent udstyrsmæssigt. Vi er tilbage til standup, hvor der er lidt mindre gear på scenen, fortæller Anders Matthesen.

Han er i dag rundet de 40 og blevet far til tre. Siden debuten i 1993 er der løbet masser af anmelderroser og udsolgte forestillinger på cv’et. ”Anders” slog i 2012 alle rekorder, og allerede før premieren var der solgt 60.000 billetter.
Matthesen, der ofte spiller alle roller selv som i ”Anden paa coke?” (2006), ”Terkel i knibe” (hørespil 2001/film 2004) og ”Jul på Vesterbro” (2003), har masser af ord, ordspil og lyde at give af. En nærmest ustoppelig kreativitet.
Men nu stopper han selv op og smager på ordene. Ikke bare sine egne, men alle de lyde, der er i verden. Den larmer. Alting larmer.

- Er det vigtigt, spørger han? Eller rettere; Hvad er det, der er vigtigt?!

”Shhh” kommer til at handle om leve i en verden, hvor alle har noget på hjerte og ikke er karrige med at dele det med sidemanden.

- Jeg har tænkt meget over alt det, vi går og siger. Hvad der skal siges - og hvorfor det er vigtigt? Er det vigtigt, at jeg viser på Instagram, hvad jeg får at spise? Hvem er det vigtigt for? Og hvor kommer alt det, vi siger fra? Er det over hovedet sandt, det vi siger? Og er det vigtigt, at det er sandt? For eksempel var det min gode ven Thomas Hartmann, der engang fortalte om en fisk, der hed candirufisken. Den var rimelig ækel. Så kom den med i mit show ”Anden paa coke?”. Men jeg har da aldrig tjekket, om der findes sådan en fisk, der hedder candirufisk. Hartmann har en ufattelig mængde af unyttig viden inde i sit hoved. Vi har begge en hel masse ting inde i vores hoved, som man ikke kan bruge til noget. Og så bytter vi ind imellem. Så jeg stolede bare på det, han sagde.

- En dag ser jeg, at Sebastian Klein har en candirufisk med i en af sine børnebøger. Så ånder jeg lettet op. Puha, så findes den altså! Indtil det pludselig slår mig, at han måske har taget den fra mig. Altså fra Thomas Hartmann. Tænk, hvad vi ikke alle sammen kan gå og bilde hinanden ind! Det er det, mit show handler om.
- Det bliver lidt mere loose, lidt mindre staffage. Jeg skriver stadig lidt på teksterne.

Vi møder Anders Matthesen på Nykøbing Falster Teater, der vel ellers kan kaldes Mick Øgendahls hjemmebane.
Her har Øgendahl hele tre shows til oktober, og billetterne bliver som regel revet væk, når han besøger Lolland-Falster.
Matthesen spiller slet ikke i de mindre byer denne gang, men har koncentreret sine shows på fire store scener indtil videre i København, Odense og Nordjylland.

- Vi har delt det lidt op mellem os. Mick tager nogle aftner på Falster, og så har jeg Falkoner det meste af efteråret. Så passer det meget godt, siger Matthesen og river op i en lang række af stikpiller mellem de to, som florerer på de sociale medier.

Og nu vi er ved det, har vi faktisk taget et par spørgsmål med fra Mick Øgendahl, der ved, at Matthesen er på besøg på fødeøen:

“Vil du ikke gerne forklare avisens læsere, hvad plutten er?” lyder det første spørgsmål fra Øgendahl, og Matthesen returnerer med det samme:

- Johh, det er jo sådan, at Mick og jeg faktisk har rejst en del sammen. Og når man sådan ligger på et hotelværelse aften efter aften, så falder snakken af og til på de lidt mere private ting. Og Mick har da engang vist mig en lille gevækst på sin krop. En lille deform ting, som han ikke var helt klar over, hvad han skulle bruge til. Om den skulle fjernes, eller den skulle blive siddende. Jeg ved ikke helt, hvad det var, men han snakkede vist om, at den hed Plutten, forklarer Matthesen.

Mick vil også gerne vide, om Matthesen er klar over, hvornår man egentlig høster roer?

- Det må han da selv vide. Det er jo ham, der har rendt rundt i de roemarker hele sin barndom, griner Matthesen - og skyder så på, det må være omkring maj måned.

- Mick har også bedt os om at finde ud af, hvornår hans mor egentlig får de billetter, Matthesen har lovet at give hende til sit nye show. ”Det er mere af hensyn til hendes stavgang”, forklarer han.

- Jeg har helt styr på de billetter, forsikrer Matthesen.
- Hun går vist stadig rundt ude på Gl Kongevej, fordi hun tror, jeg stadig bor der, så jeg skal nok se at få løbet hende op en dag.

Op til både Matthesen og Øgendahls nye shows kan man følge deres venskabelige spydigheder på de sociale medier. Ikke så ”Shhh”, så det gør noget - heldigvis!

  • Anders Matthesen er klar med sit nye show. Foto: Claus Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Bil i brand på motorvejen

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t