Annonce
Bolig og livsstil

Blæst bagover af bassen? Undgå høreskader på festivalen

Det kan være en god idé at lægge nogle lyttepauser ind i festivalprogrammet, så man giver sine ører lidt ro undervejs. Foto: /ritzau/Kühn Hjerrild Melissa/ Arkiv

Ved at bruge ørepropper, være selektiv og placere sig strategisk kan man mindske støjeksponeringen under sommerens koncerter.

Sommeren byder på masser af koncerter og festivaler, hvor volumen er skruet helt op. Musikken buldrer ud af højttalerne og durk ind i ørerne.

Lydstyrke måles i decibel (dB), og en almindelig samtale ligger på mellem 60 og 70 dB. Ifølge de vejledende grænseværdier for lyd bør man maksimalt udsættes for 100 dB et kvarter om dagen.

En koncert kommer snildt op på det lydniveau - og nogle gange helt op til 103-105 dB, fortæller Jesper Hvass Schmidt, der er overlæge på Høreklinikken ved Odense Universitetshospital.

- Har man så overskredet sit daglige forbrug? Ja, det har man for den ene koncert. Men hvis man kun gør det nogle få gange om året, så går det nok, men selvfølgelig kan man ikke udelukke risikoen for høreskader, tilføjer han.

Det er enormt individuelt, hvor meget man kan tåle, inden et høretab bliver til en permanent skade. Derfor skal man også vurdere, hvor meget støj i dagligdagen man eksponeres for.

Når man udsættes for kraftig lyd, kan der ske et midlertidigt høretab og nogle gange også midlertidig tinnitus, der kan give sus og ringen for ørerne. Høretabet kan også forvrænge lyden i øret og give deciderede smerter.

Det normaliserer sig typisk inden for nogle timer, men i svære tilfælde kan det tage et døgn eller mere. Det er kroppens måde at sige fra på, siger Jesper Hvass Schmidt.

- Der er mange, der har oplevet at skulle stille sig helt tæt sammen og tale nærmest direkte ind i øret for overhoved at kunne få nok fat i ordene under en koncert. Det er et helt klart udtryk for, at man er ved at være deroppe, hvor det er alt for højt, forklarer han.

Derfor bør man være strategisk, når man lytter til sommerens soundtrack, tilføjer audiologopæd Susanne Nemholt Rosing, der har en ph.d. i tinnitus og lydoverfølsomhed og er en del af tinnitusteamet på Høreklinikken ved Odense Universitetshospital.

- Man kan vælge, hvad man rigtig gerne vil høre og så proppe lidt lyttepauser ind derimellem, siger Susanne Nemholt Rosing og tilføjer:

- Hvis man bor på festivalen, kan man overveje ikke at fyre op for den høje musik nede på selve campingpladsen. Det er lidt ligesom at huske at drikke vand, når man drikker øl, lyder det fra hende.

Ligesom Susanne Nemholt Rosing råder Jesper Hvass Schmidt til at tage ørepropper med.

- Lyden er maksimal foran højttalerne, så man kan stille sig væk fra dem. Et godt trick er også at stille sig bagved, der hvor selve lydpulten er. Der vil det ofte være lidt lavere, forklarer han.

Hvis en koncert på 100 dB varer halvanden times tid, overskrider man i princippet de vejledende grænseværdier for lydeksponering af den kaliber.

Men hvis man generelt er opmærksom på kroppens bedste høreværn - sin sunde fornuft - kan man som regel sagtens tåle at overvære en hel koncert uden at få en høreskade, siger Susanne Nemholt Rosing.

- Musik giver os enormt meget livskvalitet, og det er ikke farligt - men man skal selvfølgelig mærke efter i sin krop og vide, der er en risiko, lyder det fra hende.

Fakta: Sådan passer du på hørelsen under sommerens koncerter

- Brug øre propper.

- Stil dig væk fra højttalerne.

- Hold igen med den høje musik på campingpladsen.

- Hav lyttepauser i løbet af dagen.

- Udvælg, hvad du gerne vil høre.

Kilder: Jesper Hvass Schmidt, Susanne Nemholt Rosing.

  • Roskilde Festival: Mø
    Det kan være en god idé at lægge nogle lyttepauser ind i festivalprogrammet, så man giver sine ører lidt ro undervejs. Foto: /ritzau/Kühn Hjerrild Melissa/ Arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Lokal nyt

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Annonce
Annonce
112

105 taget i fartkontroller

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

112

Klip og bøder på Vestlolland