Annonce
Bolig og livsstil

Er dit barn klar til et betalingskort?

Når barnet skal lære en pinkode, skal det også forstå, at pinkoden skal holdes hemmelig og skjules ved indtastning, lyder et af rådene. Foto: /ritzau/Koustrup Kenneth Lysbjerg

Børn helt ned til syv år kan få et såkaldt lommepengekort. Få gode råd til, hvordan du lærer ungerne, hvad penge er værd også uden penge i hånden.

Det kan være svært at hoste lommepenge op til ungerne, hvis du aldrig selv har kontanter på dig.

Det problem forsøges nu løst, ved at flere store banker står klar med betalingskort til børn ned til syv år. Altså kort, som både kan hæve i pengeautomater og bruges i butikker.

- Tidligere skulle man være 13 for at få betalingskort, men der er sket meget rent teknologisk, så vi mener godt, at det kan gøres forsvarligt for børn under 13 også, siger Troels Holmberg, seniorøkonom ved Forbrugerrådet Tænk.

De teknologiske fremskridt er blandt andet, at forældrene kan begrænse beløbet på den enkelte betaling, indstille kortet, så det ikke kan bruges online eller via apps, og så kan man bestille en push-besked, som gør opmærksom på, hver gang kortet bliver brugt.

Muligheden for at overvåge, så man sikrer trygge ramme for sit barn, er vigtig. Men man bør stadig overveje, om ens barn er ansvaret voksent, mener han.

- Er barnet parat til at forstå, at man skal skjule sin pinkode og ikke må sige det til andre? Og kan man gøre dem forståeligt, at hvis kortet forsvinder, så skal man sige det til sine forældre med det samme?, spørger Troels Holmberg.

Indehaver af forældreportalen nordicparenting.dk Sofie Münster peger på visse udfordringer ved at lade sit barn få et betalingskort i stedet for rede penge i hånden.

- Med kontanter kan man se, hvor mange penge man har i sparegrisen, man kan købe noget og opleve, at så har man færre penge tilbage. Derfor er fysiske penge en hjælp til at forstå pengenes abstrakte værdi. Uden kontanter bliver det endnu mere uhåndgribeligt at forstå penge, vurderer hun.

Dermed ikke sagt at forældrene ikke kan tiltro et barn et betalingskort, men så skal man tale endnu mere om, hvad penge er, og hvordan de skal bruges. Hele idéen med lommepenge er, at børn skal lære at spare op, de skal lære at få pengene til at slå til, og de skal tage stilling til eget forbrug - altså hvad de vil bruge penge på, og hvad der er vigtigt for dem.

Og uanset om der bruges kontanter eller kort, skal man som forælder forvente, at barnet nogle gange kommer til at bruge sine penge dumt eller for hurtigt.

- Børn kan ikke lære at styre økonomien fornuftigt uden at øve sig og fejle først. Men det er bedre, at de fejler som otteårige og så ikke har råd til en is, end som 18-årige og så ikke har råd til telefonregningen, forklarer Sofie Münster.

Vælger man et betalingskort til barnet, så kan forældrene fortsat styre flere ting. Eksempelvis om det kun er forældrene, der må overføre penge til kortet, eller om barnet også selv må rykke fra en opsparing eller børnekonto.

Man kan også lave regler for, om barnet hele tiden skal have kortet med sig, eller kun skal have kortet med hvis turen går i biografen, i centeret eller lignende.

- Det er sindssygt vigtigt, at man er klar i mælet om, hvornår man får penge på kortet og hvor meget. Man skal også aftale med barnet, hvad de her penge må bruges til, og hvad konsekvensen er, hvis man kommer til at bruge dem alle sammen for hurtigt eller forkert, forklarer Sofie Münster.

Hun anbefaler at sætte ord på, hvor stor en del af kortets lommepenge der må gå til slik og is og tydeligt aftale med barnet, at hvis alle pengene ryger på snolder, så vil man eksempelvis få færre penge i næste uge.

Ligeledes at hvis pengene bliver brugt for hurtigt, så dukker der ikke flere op før næste lommepengedag. Og så må man stå fast som forælder, ellers lærer børnene ikke, hvad pengene er værd.

Fakta: Hvis barnet får lommepenge på debetkort

- Tal med barnet om kortets sikkerhed, pinkode og værdien af pengene på kortet.

- Overfør ikke store beløb til kortet, som var det en opsparing, men gør det til en lommepengeudbetaling

- Aftal med barnet, hvad pengene må bruges til og i hvilken fart - og hvad der sker, hvis de ikke overholder aftalen.

- Forvent fodfejl fra barnets side, men brug dem til læring. Er der ikke penge tilbage til biografbilletten, så ryger den aktuelle tur i biografen altså, hvis aftalen var, at barnet selv skulle betale.

- Brug de tekniske løsninger til overvågning af saldo og meddelelse ved brug.

- Ved små børn så tegn eventuelt en kolonne over hvor mange penge, der er på kortet, og skravér så, hver gang de bruger penge, så de får en fornemmelse af forbruget.

Kilder: Sofie Münster, Troels Holmberg.

  • RB PLUS Mobilt dankort kan udrydde kontanter
    Når barnet skal lære en pinkode, skal det også forstå, at pinkoden skal holdes hemmelig og skjules ved indtastning, lyder et af rådene. Foto: /ritzau/Koustrup Kenneth Lysbjerg
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd