Annonce
Bolig og livsstil

Er du jaloux: Læg en strategi før kærestens julefrokost

Læg en plan for, hvordan din aften skal være derhjemme, mens din partner er til julefrokost, lyder anbefalingen. Foto: Free/Colourbox

Ser du en film i dit hoved, hvor din kæreste danser tæt med hende den smukke receptionist, når han er afsted til julefrokost? Så skal du lægge en strategi.

Firmajulefrokosten med masser af snaps og løssluppen stemning kan fremkalde jalousi i nogle parforhold.

Og er du en af dem, hvor det er meget svært at sende kæresten afsted til julefrokost uden at få ondt i maven, så har parterapeut og foredragsholder Christiane Meulengracht en førstehjælpskasse med gode råd, så aftenen derhjemme bliver lidt lettere.

- Vi føler os måske ikke normalt som jaloux mennesker, men vi kan have oplevet noget tidligere, som gør lige præcis den her situation svær, og så bliver vi usikre på os selv, siger Christiane Meulengracht og fortsætter:

- Allerførst skal man erkende, at man har den her følelse af jalousi, og så må man acceptere, at de sår er der, siger hun.

Oplever man jalousifølelsen ofte eller er den tilbagevendende ved særlige lejligheder, så bør man - for sit eget og parforholdets bedste - arbejde på at få det løst på den lange bane.

- Det sundeste vil på sigt være at få arbejdet med det for at kunne give slip. Men lige nu og her - før julefrokosten - så handler det om at tale med sin partner om det, siger Christiane Meulengracht.

Parterapeuten anbefaler, at man ikke siger: "Du må ikke, og du skal sådan og sådan". Man skal holde det på sin egen bane og sige: "Jeg kan mærke, at jeg bliver utryg, når du skal til julefrokost".

Det er den jaloux part, der har ansvar for at ændre på tingene, det er ikke partnerens ansvar at tilpasse sig. Men partneren må meget gerne være støttende, råder Christiane Meulengracht.

- Man kan imødekomme, hjælpe og støtte. Det er det, vi gør, når vi elsker, men det er ikke partnerens job at lave om på sig selv for at slukke jalousi, siger parterapeuten.

Man kan aftale at ringes ved i løbet af aftenen, eller at parterne sender nogle sms'er undervejs, så den part, der sidder derhjemme, ikke får så dårlig en aften.

Dernæst skal den jaloux part lave en førstehjælpskasse til sig selv - altså en helt klar og nedskrevet strategi, anbefaler Christiane Meulengracht.

- Når man så sidder alene derhjemme, og man mærker frygten i maven, så i stedet for at gå tilbage til de gamle mønstre i jalousien og dyrke dem, så skal der være nedskrevet en helt klar strategi, siger hun.

- Der kunne stå, at man skal læse en bog, ringe til en ven eller se en film. Jo mere præcis planen er, jo nemmere er den at udføre. Og den har til formål at flytte fokus, for jo mere man dyrker jalousien, jo mere jaloux bliver man, siger hun.

Det kan også være, at man på forhånd har lavet en aftale med en ven eller veninde, som kommer på besøg. Det handler om at få tankerne rettet et andet sted hen, så fantasien om julefrokosten ikke får frit spil, siger parterapeut Joan Ørting.

- Når vi er jaloux, ser vi en film oppe i hovedet. Nu danser han med hende, nu holder han hendes hånd. Og det er jo ikke en sand film. Den film skal vi lære at stoppe, for det er den, der kører os op, siger Joan Ørting.

Hun foreslår, at man skal distrahere sig selv.

- Gå ud, hop, dans, eller dyrk yoga. Sig til dig selv: "Nu cutter jeg den film, og jeg går ikke tilbage til den", siger hun.

Fakta: Stop jalousien

- Du skal kigge på dig selv og ikke din partner.

- Bliv bevidst om, hvad der foregår, så du kan arbejde med det.

- Stop den falske film, du har i dit hoved.

- Distraher dig selv, når du mærker, at jalousien dukker op.

- Tæl til ti, inden du per automatik fyrer din jalousibemærkning af.

Kilde: Christiane Meulengracht, Joan Ørting.

/ritzau fokus/

  • Julefrokost
    Læg en plan for, hvordan din aften skal være derhjemme, mens din partner er til julefrokost, lyder anbefalingen. Foto: Free/Colourbox
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Lokal nyt

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

112

105 taget i fartkontroller

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster