Annonce
Bolig og livsstil

Fem udskiftninger på middagsbordet som sparer klimaet

Der er masser af muligheder for at lave lækker mad, selv om det skal være klimavenligt. Fyld op med grove grøntsager, linser, bønner, fisk og kylling. Foto: Free/Colourbox

Fem lette råd gør din aftensmad langt mere klimavenlig. Vidste du for eksempel, at du kan bytte fladfisken ud med sild for at spare CO2?

Der skal hentes børn, købes ind og serveres sund aftensmad dag efter dag. Og i en travl hverdag er det måske ikke lige de klimavenlige retter, der står øverst på huskesedlen.

Men ved at skrue en anelse på dine indkøbs- og madlavningsvaner kan du spare klimaet for en hel del.

Klimabelastningen fra en persons kost er nemlig større end den samlede belastning fra personens energiforbrug til el, varme, benzin og diesel. Det viser beregninger af klimabelastningen fra gennemsnitsdanskeren fra den grønne tænketank Concito.

1) Skift ris ud med kartofler eller pasta

- Kartoflen har et klimaaftryk, der er 12 gange lavere end ris. Og pasta har et klimaaftryk, der er fire gange lavere end ris, fortæller Vibeke Myrtue Jensen, der er politisk rådgiver for miljø og transport hos Forbrugerrådet Tænk, og uddyber:

- Ris dyrkes ofte på oversvømmede arealer, hvor der bliver frigivet meget lattergas. Det belaster mere end kartofler, pasta og fuldkornsbrød.

Derudover er bønner og linser gode i et klimaperspektiv, da de er smækfulde af protein og har en lav klimabelastning.

2) Skift en del af kødet ud med grøntsager

Generelt er rådet at skære så meget ned på kødet, som man kan. Indfør gerne nogle vegetariske dage, for kød er den absolut største klimabelastning, siger Birte Brorson, som er rådgiver og konsulent i økologisk, sund og klimavenlig mad til professionelle køkkener.

- Når man køber en pakke kød, så skær den over i to, og smid halvdelen i fryseren, og erstat mængden med grøntsager. Eller lav en dobbelt portion med mindst lige så mange grøntsager som kød, siger Birte Brorson og foreslår:

- Det kan være løg, gulerødder, kål og flåede tomater. Der har du sparet rigtig meget CO2 allerede, det smager fantastisk, og du har lavet noget, der er sundere og billigere.

3) Byt de flermavede dyr ud med enmavede

Hvis man gerne vil beholde kødet i madlavningen, er det med at skære ned på de flermavede dyr som køer og får. Det største enkeltbidrag til CO2-udledningen fra fødevareforbruget er nemlig kød - især oksekød.

- I grove tal udleder oksekød cirka 20 kilo CO2 per kilo kød - ved de enmavede dyr er det cirka fire kilo CO2 per kilo kød. Så man kan i hvert fald købe en krebinet i stedet for en hakkebøf, for du sparer altså 16 kilo CO2 per kilo ved at skifte fra okse til gris eller kylling, fortæller Birte Brorson.

4) Spis kål om vinteren og asparges om sommeren

Lad salatskålen afspejle sæsonerne, og køb frilandsgrønt i stedet for drivhusgrønt, lyder det i rapporten "Klimaorienterede kostråd" fra DTU Fødevareinstituttet.

Vibeke Myrtue Jensen fra Forbrugerrådet Tænk fortæller, at der er opstået en misforståelse omkring, at man bare skal spise lokalt, fordi man så sparer transporten.

- Transporten står kun for cirka ti procent af belastningen i gennemsnit. Det kan være meget værre for eksempel at varme et drivhus op eller opbevare maden på køl.

- Så det er egentlig ikke transporten, der er det store problem. Det er meget bedre at spise fra de lande, hvor der produceres naturligt, forklarer Vibeke Myrtue Jensen og tilføjer, at flytransport dog er værst, når man kigger på udledningen ved transport.

Så genopdag sæsonerne, som bedstemor kendte dem, og drop frugt og grønt, når det ikke er i sæson. Så er det til gengæld bare med at vælte sig i jordbær og asparges, når de endelig er sæson, lyder det fra Birte Brorson.

5) Byt fladfisken ud med sild

Fisk er mere klimavenlige end de flermavede dyr - men vil man vælge de mest klimavenlige inden for kategorien fisk, er der også forskel.

- Inden for fisk har sild og muslinger et meget lavt klimaaftryk, hvor eksempelvis rejer eller fladfisk har et højere aftryk, siger Vibeke Myrtue Jensen.

Fakta: Så meget CO2 udleder et kilo af fødevarerne

- Oksekød: 19,4 kilo CO2.

- Svinekød: 3,6 kilo CO2.

- Fersk kylling: 3,1 kilo CO2.

Kilder: "Klimaorienterede kostråd" fra DTU Fødevareinstituttet.

  • Grøntsager og fajita
    Der er masser af muligheder for at lave lækker mad, selv om det skal være klimavenligt. Fyld op med grove grøntsager, linser, bønner, fisk og kylling. Foto: Free/Colourbox
Annonce
Annonce
Annonce
112

Direktør efter dødsulykke: - Det er frygteligt

Guldborgsund

Knallertkører dræbt i ulykke: Nu har retten talt

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

112

Dødsulykke i Nakskov: 32-årig klemt mellem to gravemaskiner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Milliondyr havne-plan: Programlederen forlader sin stilling

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Casper kæmper for nedrivningstruet vandtårn

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken