Annonce
Bolig og livsstil

Genfind fokus når koncentrationen glipper bag rattet

Det kan være med til at øge dit fokus på kørslen, hvis du orienterer dig i spejlene og tager mental notits af, hvad du ser. Foto: Free/Colourbox

Når det går op for en, at man har mistet koncentrationen bag rattet, så bliver man let bange for at zone ud igen. Men små handlinger kan fastholde fokus.

Når bilister kører galt, så er uopmærksomhed en afgørende faktor i en ud af tre ulykker.

Vi ved, at det er forkert - og rigtig farligt - at kigge væk fra vejen for at gøre noget andet; finde den rigtige radiostation, læse en sms eller indstille gps'en.

Farligt er det også, når føreren mister koncentrationen og helt glemmer at være til stede i bilen.

Hvis du kan genkende følelsen af ikke at vide, hvordan du pludselig er kommet hjem i indkørslen, er du ikke alene, fortæller Lisbeth Sahl, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

- Det kan være en rigtig uhyggelig fornemmelse. Nogle fortæller, at de kører over et kryds og først bagefter kommer i tvivl om, om der overhovedet var grønt, siger hun.

Erhvervssociolog Rikke Østergaard forklarer, at det ikke er noget, vi kan gøre for. Når hjernen går sine egne veje under kørslen, så er det ikke en bevidst handling. Men man kan træne sig til, at det sker sjældnere, og at man hurtigere kommer ud af det igen, hvis det sker.

Den træning begynder, allerede inden man tænder bilen. Rikke Østergaard råder alle til lige at samle sig mentalt og aftale med sig selv, at nu er det bilkørsel, det handler om, før de drejer nøglen.

- Man kan jo ikke sige til folk, at de skal lade være med at tænke. Men folk skal vide, at særligt tanker om konflikter og travlhed stjæler ens fokus, bakker Lisbeth Sahl op.

Når man falder i staver, mister fokus eller kommer til at dagdrømme sig væk fra vejbanen, så sker det oftest, fordi vejen er monoton og kedelig. Det er tit den samme rute, man kører hver dag til og fra arbejde, som byder på så lidt udfordring, at tankerne kan vandre.

- Når man bliver bevidst om, at man har mistet fokus, kan man trække sig selv tilbage i bilen ved at orientere sig i spejlene, kigge på vejen og bilerne og gerne lige sige højt for sig selv, hvad man ser, siger Lisbeth Sahl.

Det med at mumle højt, at "der er tre biler, den grønne skal dreje, nu kommer der et sving, og jeg er på vej hjem til svigermor for at drikke kaffe" gør, at du ikke bare kigger på vejen, men rent faktisk fokuserer tankerne på kørslen igen.

- Man kan fokusere igen ved at trække vejret dybt og gribe fast om rattet eller andet, der gør, at man mærker sin krop, anbefaler Rikke Østergaard.

Radio og gps kan også hjælpe med at fastholde fokus. Hvis du har præindstillede kanaler, kan du skifte kanal en gang imellem for at have lidt ny støj, der minder dig om at være til stede bag rattet.

Gps'en kan du indstille, selv om du kører på en rute, du kender godt. Når stemmen beder dig om at dreje, kan det nemlig også hive dig tilbage i nuet. Omvendt kan du droppe gps'en, hvis du kører en tur, du kun kender dårligt, for så er du nødt til at være opmærksom og tænke dig om undervejs.

- Noget virker for dig, og noget virker for mig. Man må prøve forskellige råd, for at finde ud af hvordan man bedst samler opmærksomheden igen, råder Lisbeth Sahl.

Fakta: Flere måder at holde hovedet i bilen

- Rul vinduet ned, og få luft i hovedet. Skift radiokanal, hvis du kan gøre det med ét tryk.

- Har du en passager med, så lad dem ordne praktiske ting med radio eller gps, og tal med dem uden at miste koncentrationen til samtalen i stedet.

- Aftal med dig selv, at du ikke skal tage telefonen eller læse beskeder, mens du kører. Det kan vente. Beslut det, inden du kører ud.

- Sæt telefonen til ikke at forstyrre, mens du kører.

- Find fokuspunkter. Det kan være bilen foran dig eller vejens forløb.

- Beslut med dig selv, at dårligt humør, konflikter og travlhed kan vente, til du ikke kører bil mere.

Kilder: Lisbeth Sahl, Rikke Østergaard.

  • Bilist Free
    Det kan være med til at øge dit fokus på kørslen, hvis du orienterer dig i spejlene og tager mental notits af, hvad du ser. Foto: Free/Colourbox
Annonce
Annonce
Annonce
112

Lokale helte slukker brand på lolland

Guldborgsund

Sommerhus-sensation: - Vi har forrygende travlt

Lolland

Lokal håndboldklub fik "uvurderlig hjælp"

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Lolland-Falser

Stigende vandstande og voldsomme storme har konsekvenser: Flere og flere melder sig

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé