Annonce
Bolig og livsstil

Guide: Vælg øl der passer perfekt til julefrokosten

Hvis du ikke kunne drømme om at servere rødvin til fisk eller hvidvin til steg, så bør du også overveje, hvilke øl du serverer til julefrokostens forskellige retter. Foto: /ritzau/Bidstrup Stine/arkiv

For at få mest ud af smagsoplevelsen kræver det forskellige øl til julefrokostens mange småretter. Få guiden til at vælge dem her.

Julefrokosterne står for døren, og juleøllene begynder at fylde på butikkernes hylder. Men kan man bare købe et tilfældigt udvalg af juleøl, når man inviterer gæster til den årlige julefrokost?

Ikke hvis øllen skal passe til den række af forskellige småretter, der lander på bordet, mener Carsten Berthelsen, der er forfatter til en række bøger om øl og oldermand ved Danske Ølpublicisters Laug.

- Man skal vælge en øl til hver ret - man kan jo dele dem mellem sig. Du får mest ud af en nuanceret oplevelse. Hvis du tager den sødere øl hele vejen igennem, så får du en lidt ensidig oplevelse, og det går ud over smagen af maden, siger Carsten Berthelsen og tilføjer:

- Vi er jo enige om, at hvis vi skal have vin til en fiskeret, så serverer vi hvidvin. På samme måde skal man nuancere sin oplevelse med øl, synes jeg.

Her får du hans forslag til gode øl til julefrokostens forskellige indslag.

1) Sild

Det giver måske meget god mening, at det ikke er den samme øl, der passer til sild og steg. Men faktisk bør man også skelne mellem de forskellige typer marinade, silden serveres i, når man vælger øl, fortæller Carsten Berthelsen.

- Hvis du har den bløde marinerede sild, skal du have en blød maltet øl. Carlsbergs 1883 er meget velegnet. Hvis du tager en skarpere marinade, så ville jeg vælge en pilsnerøl, siger ølkenderen.

Han nævner også en ale fra Fur på bare 2,7 procent med det indlysende navn Julefrokost som en god makker til sild.

2) Ørred og æggestand

Er det ørred, æggestand eller en salt rejemad, der lander på tallerkenen, så vil Carsten Berthelsen anbefale IPA, altså India Pale Ale.

- Jeg ville gå efter Nørrebro Bryghus' Bombay Pale Ale, det er en rigtig god IPA. Amager Bryghus laver også fremragende IPA'er. Det er til det salte og til den lidt fade, men fede æggestand, forklarer han.

3) Varme retter og steg

Når det er blevet tid til de lune retter og stegen, så kan man finde de tungere juleøl frem.

- Til det karamelliserede andelår med noget kål er det virkelig godt med noget sødme til at supplere. Og hvis vi tager mørbradbøffer med bløde løg eller medisterpølse med grønlangkål eller rødkål, ville jeg tage nogle af de mere traditionelle sødere juleøl, siger Carsten Berthelsen og foreslår:

- For eksempel Herslev Bryghus' Stjernebryg, Fur Christmas Ale eller Jacobsens Golden Naked Christmas Ale. De er meget velegnede.

4) Ost

- Hvis vi nu tager de stærke oste - enten skæreoste eller skimmeloste - så vil jeg helt sikkert foreslå porter og stout. Det går rigtig godt sammen, siger Carsten Berthelsen.

Som eksempler nævner han Mikkeller Beer Geek Breakfast, som har tilsætning af kaffe, eller en porter fra Hornbeer i Hornsherred.

Er man til de stærke sager foreslår han The Fundamental Blackhorn fra Hornbeer, som er en stout på hele 11 procent.

5) Syrlige øl for de rutinerede

Michael Bom Frøst, som er lektor ved Københavns Universitet og ph.d. i sensorisk videnskab, fortæller, at syrlige øl faktisk er et rigtig godt match til julefrokosten.

Det syrlige øl er på fremmarch i ølkenderkredse, man det er faktisk ikke noget, man bare sådan lige skal kaste sig ud i. Det kræver en vis rutine og tilvænning at værdsætte de syrlige øl, pointerer både Michael Bom Frøst og Carsten Berthelsen.

Har man mod på at prøve en sur sag til julefrokosten, så foreslår Carsten Berthelsen Herslev Bryghus' øl, der er spontangæret og brygget på hø i stedet for humle, eller belgiske lambic-øl.

/ritzau fokus/

  • Juleøl
    Hvis du ikke kunne drømme om at servere rødvin til fisk eller hvidvin til steg, så bør du også overveje, hvilke øl du serverer til julefrokostens forskellige retter. Foto: /ritzau/Bidstrup Stine/arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen

Lolland

Fingrene væk! Turister vader ind og smadrer marken