Vi bruger cookies!

folketidende.dk anvender cookies til at give dig en god oplevelse, og til at huske dine indstillinger, gemme statistik og til at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker på et link på www.folketidende.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere
mit folketidende klub folketidende cookie-og-privatlivspolitik
Selv om skaldyr har ry for at være dyre og eksklusive, er muslinger en relativt billig spise, hvor alle kan være med.
Selv om skaldyr har ry for at være dyre og eksklusive, er muslinger en relativt billig spise, hvor alle kan være med.
Foto: /ritzau/Jan Grarup/arkiv

Livsstil

Havets fast food: Nu er de danske skaldyr spiseklar

Det er sæson for havets lækre skaldyr og bløddyr. Se, hvad du skal have kløerne i nu, og hvordan du laver dem til nemme, lækre retter.




11. oktober 2017 kl. 15:14

Annonce

Kast dig ud i hvidvinsdampede muslinger eller lynkogte jomfruhummere, det er nemlig sæson for de lækre skaldyr og bløddyr.

Og selv om skaldyrene har ry for at være dyre og eksklusive, er der altså også mulighed for at købe nogle på budget. Læs, hvilke lækre skaldyr der kan kaldes "husmandsskaldyr", og hvordan man kan udnytte alt fra hale til klo på en hummer.

- Det er god sæson for jomfruhummere nu. De har smidt rognen og er hårde i skallerne. Der kommer nogle flotte, store størrelser ind på auktionerne, og så er der mange af dem, så det er et rigtig godt tidspunkt lige nu, siger administrerende direktør hos Hanstholm Fisk og Skaldyr Carsten Beith.

Han tilføjer, at de kan fås frem til jul og et stykke ind i foråret.

Hummeren hører til i den eksklusive ende af skaldyrsskalaen, men der er også mange tilberedningsmuligheder, og så kan man udnytte hele dyret til lækker mad.

- Man kan ganske enkelt koge dem, pille dem og spise jomfruhummerhaler på et stykke ristet franskbrød. Man kan også flække dem og komme dem i ovnen eller på grillen. Kom noget hvidløgssmør over og krydderier, og spis dem direkte ud af skallen, foreslår Carsten Beith.

Hvis man bruger hummerhalerne, er der stadig masser af smag gemt i resten.

- Man kan eksperimentere med at lave en rigtig god hummerbisque kogt på kroppen og skallerne. Så der er fuld udnyttelse, siger Carsten Beith.

Havet gemmer også på lækre muslinger, som ikke kræver mange minutter for at blive til et festmåltid.

- Limfjordsmuslinger er gode bare at dampe og så med en god, frisk hvidvin til. Man kan også lave en muslingesuppe. Hvis man har de lidt større muslinger, så kan man gratinere dem og lave dem i ovnen, foreslår Carsten Beith.

Han kalder skaldyr og bløddyr for "fast food på den fede måde", for et fællestræk er nemlig, at tilberedningstiden er minimal.

Faktisk er risikoen nærmere, at man overtilbereder. Kok og opskriftsudvikler hos Aarstiderne Morten Schou understreger, at man endelig ikke må give sine skaldyr og bløddyr for meget.

- Jomfruhummere og blåmuslinger går hen og bliver seje som viskelæder, hvis de får for længe, siger han.

Hvor hummeren er en festspise, har blåmuslinger den fordel, at man kan få store mængder uden at skulle tage et lån i huset.

- Det er en relativt billig spise og fantastisk lækker. Når vi snakker skaldyr er det nok den billigste variant, man kan komme i nærheden af på vore breddegrader. Der får man rigtig meget for pengene, siger Carsten Beith og tilføjer:

- Østers kan blive dyre i kraft af, at man skal have nogle stykker af dem. Muslinger er husmandsskaldyr, hvis man kan sige det sådan. Det er noget alle kan være med på.

Der er lige blevet åbnet for fiskeriet af limfjordsøsters, og det er også en delikatesse, fortæller Carsten Beith.

- De fleste sluger dem nok rå med lidt citron over. Men det er faktisk også lækkert at gratinere dem i ovnen, siger han.

Fakta: Kokkens opskrift på dampede muslinger

- Rens et kilo muslinger ved at fjerne skægget. Tjek, om alle er levende ved forsigtigt at banke dem i bordet. Lukker de sig, er de okay, ellers skal de kasseres. Muslinger, hvor skallen er flækket, skal også kasseres.

- Skær to gulerødder, et løg, en stængel bladselleri og en fennikel i tern.

- Sæt en tykbundet gryde over, og lad den blive rigtig varm.

- Kom olie i gryden, sautér urterne klare, og tilføj en lille håndfuld krondild under omrøring i et-to minutter.

- Kom muslingerne ved sammen med tre deciliter hvidvin, og damp dem under låg, til de åbner sig efter cirka tre-fire minutter. Drys med et halvt bundt finthakket bredbladet persille.

- Servér straks de dampede muslinger med godt brød og aioli.

Kilde: Morten Schou.




KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.
Banner_livsstil

Annonce