Annonce
Bolig og livsstil

Online jura: Tegn dit eget testamente

Hos Testaviva oplever man, at en del af brugerne ringer ind for at sikre sig, at de har udfyldt testamente korrekt. Og oftest har de helt styr på det. Direktør Michael Lauritzen ser positivt på, at man tager kontakt, hvis man ikke føler sig helt tryg ved dokumenterne. Foto: Free/Colourbox

Digitale formularer tilbyder, at du kan oprette testamente eller andre juridiske dokumenter selv. Men jurister advarer om, at det kan være svært at navigere i.

Dine, mine og vores børn. Andet ægteskab, et papirløst samliv eller en anden af de 37 familieformer, vi har herhjemme.

Vi har friheden til at vælge, præcis hvordan vores familie skal sættes sammen, men når det kommer til arv og testamente, så er reglerne rigide og traditionelle. Så når under ti procent af danskerne opretter testamente, kan det betyde konflikter for de efterladte, når vi engang skal herfra.

Gratis online formularer til at oprette testamente byder sig til, andre stiller gør-det-selv-formularer til rådighed billigt, og hvis man vil, kan man skrive sit testamente helt uden kontakt til et menneske.

- Testamentet er faktisk ikke så svært et dokument at oprette. Udgangspunktet hos os er, at langt de fleste danskere kan lave testamente selv, vurderer Michael Lauritzen, direktør i Testaviva, der tilbyder gratis juridiske dokumenter, man selv kan oprette.

Han oplever, at cirka otte til ti procent af brugerne ender med at ringe ind og bede om hjælp til de dokumenter, de opretter, når de bruger den gratis tjeneste.

Og det er heller ikke bare lige, mener Danske Familieadvokater.

- Hvis du spørger mig, så kan ingen gøre det på den måde. Arveret er et område, der kræver rådgivning. Du kan sagtens klikke i en boks, om du er gift eller enlig - men er du enlig efter skilsmisse, partners dødsfald eller har du aldrig været gift? Det er tre forskellige ting juridisk, forklarer Anne Broksø, formand for Danske Familieadvokater.

Hun forklarer, at det ikke er svært at skrive et testamente. Det svære er at sikre sig, at man har gjort sig alle nødvendige overvejelser først, og her er det nødvendigt med rådgivning.

- Selv hvis du bare har ét barn og vil lade det arve med særeje, så er der altså ni typer særeje. I værste fald får du noget helt andet, end du ønsker, siger Anne Broksø.

Hos Forbrugerrådet Tænk vurderer chefkonsulent Benedicte Federspiel, at kun helt simple familiekonstellationer kan gøre brug af online platforme uden rådgivning undervejs.

- Er i gift og har et enkelt barn sammen, så kan det være fint nok, for så er reglerne klare, og så er det nogenlunde til at navigere i selv. Men hvis du lever som halvdelen af Danmark med en partner, og I begge har børn fra tidligere forhold og måske får et mere, hvor er I så henne?, spørger hun.

Hun sammenligner brugen af en online juridisk platform med at gå ind på en sundhedsplatform for at tjekke sit helbred i stedet for at gå til lægen. Og jo mere indviklet en familiekonstellation man har, desto sværere bliver det at navigere i uden rådgivning.

Derfor anbefaler Benedicte Federspiel juridisk rådgivning undervejs.

Også Michael Lauritzen fra Testaviva synes, at man skal få kastet et par professionelle øjne på sit dokument, hvis man ikke er helt overbevist om, at alt er på rette plads.

- Testamente og ægtepagt er noget, folk bliver uenige om. Og er man i tvivl om forskellen på fuldstændig særeje og kombinationssæreje, selv efter man har læst på det, så synes jeg, man skal gå videre. Men man er alligevel bedre stillet med et testamente end uden, understreger han.

Fakta: Overvejelser før et testamente

- Særbørn: Arveloven skelner mellem børn, som kun er den ene af to ægtefællers biologiske barn og fællesbørn. Uanset hvordan I selv ser på børnene.

- Rækkefølgen af dødsfald ved særbørn. Hvis din partner er begunstiget og dør efter dig, så kan partneres børn fra tidligere forhold arve størstedelen af din arv frem for dine egne.

- Velgørende organisationer kan begunstiges i et testamente uden at skulle betale boafgift.

- Der er ni forskellige former for særeje. Testamenterer du til børn eller børnebørn kan du også vælge, om arven skal båndlægges, så den tidligst kan bruges, når arvingerne er 18 eller 25 år.

- Ved du, at der bliver ballade om oldemors krystalvase, så kan du testamentere den specifikt til en person, så der ikke er noget at diskutere.

Kilder: Anne Broksø, Benedicte Federspiel.

  • testamente
    Hos Testaviva oplever man, at en del af brugerne ringer ind for at sikre sig, at de har udfyldt testamente korrekt. Og oftest har de helt styr på det. Direktør Michael Lauritzen ser positivt på, at man tager kontakt, hvis man ikke føler sig helt tryg ved dokumenterne. Foto: Free/Colourbox
Annonce
Annonce
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Bil i brand på motorvejen

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t