Annonce
Bolig og livsstil

Pas på barnets fødder: Vælg sko med omhu

Der skal være plads til, at foden kan bevæge sig frit. Det gælder både i strømpen og skoen, siger fodterapeuterne. Foto: Free/Mihajlo Maricic/colourbox

Fødder er forskellige. Derfor skal man kigge nøje på sit barns fod, inden man køber nye sko. Få en række gode råd og tip her.

Nu hvor det er blevet efterår, og vinteren står for døren, skal børnene til at have nyt fodtøj. Og der er en række ting at være opmærksom på, så man vælger rigtigt.

Fodterapeut Pia Bondorph anbefaler, at man starter med at se på sit barns fødder, når de går og står. For nogle små børn har brug for mere støtte til fødderne end andre.

- Nogle har meget løse og bløde fødder, og andre har en god fast støtte, når de går, siger hun.

Der er særligt dem, som tumler og skvatter meget, der kan have gavn af en sko med god fast støtte i anklen. Her anbefales en sko med snørebånd eller velcro.

Generelt gælder det, at skoen skal sidde godt fast på foden. For man bruger mere energi på at få skoen med sig, hvis den sidder løst, siger Pia Bondorph.

Desuden skal man finde ud af, om barnet har en bred eller smal fod, siger fodterapeut Sara Lund fra Fodterapeuterne Valby.

- Hvis man putter en smal fod i en bred sko, så kan børnene miste balancen, da de ikke har nogen støtte, siger Sara Lund. Og for lidt plads klemmer tæerne.

- Mange begår også den fejl at købe et bestemt mærke, fordi man har hørt at det skulle være godt. Men man skal købe efter foden og ikke mærket, supplerer fodterapeut Christopher Winther fra Fodterapeuterne Valby.

Der er to gode måder at finde ud af, om barnets fod passer til skoen. Den ene er at tage indlægssålen ud og holde den op mod fod. Så kan man se, om foden passer i brede og længde.

Den anden er at lave en skabelon af sit barns fod derhjemme og tage den med i butikken, råder fodterapeut Pia Bondorph. Det gør man ved at stille foden på et A4-papir eller stykke pap og tegne rundt om foden, så man kan se både længden og bredden.

For når børn prøver sko, så har de en tendens til at krumme tæerne, og så er det svært at vurdere korrekt. Så hjælper skabelonen.

- Og så skal man huske, at der skal være en centimeter ekstra, da man har et såkaldt rutsjetillæg på cirka syv millimeter, siger Pia Bondorph.

Sara Lund og Christopher Winther oplever ofte, at forældre får købt forkerte sko, fordi de har købt skoene over nettet og dermed ikke har haft mulighed for at prøve dem på barnet eller med en skabelon.

Det er ikke kun skoene, men også strømperne man skal rette sin opmærksomhed mod. Strømperne må nemlig ikke være for små eller for stramme.

- Man kan faktisk lave nedgroede negle på børnene med for stramme strømper, da deres negle er så tynde og små. Derfor anbefaler vi absolut ikke sparkedragter med faste strømper, da de kan ødelægge neglene, siger Sara Lund.

Man skal også være opmærksom på børn, der tager strømper på selv.

- Børn trækker til, og det kan krølle tæerne sammen, og så kan tæerne ikke bevæge sig frit. Så man skal lige trække en gang væk fra foden, så man får lavet lidt luft til tæerne, siger Pia Bondorph.

Når man køber gummistøvler, termostøvler eller vinterstøvler, skal foden kunne ånde i det materiale, som støvlen er lavet af.

- Gummistøvler af naturgummi er mere åndbart, end støvler af nylon som kan blive lidt af et badekar af sved at gå rundt i, siger Pia Bondorph.

Hun anbefaler støvler med en uldsål, der kan ånde, samt tynde uldstrømper, som kan holde kulden ude og absorbere sved.

Fakta: Fodterapeuternes anbefalinger

- Du skal ikke give babyer sko på, før de faktisk kan gå.

- Når børn begynder at gå, skal skoene være bløde og sidde tæt til foden. Der skal være en til halvanden centimeter ekstra længde i voksetillæg.

- Strømperne må ikke være stramme og for små. Brug ikke sparkedragter med indbyggede sokker. De kan stramme og give nedgroede negle.

- Skoen skal passe til foden. Tag indersålen ud, og mål foden, eller tegn en skabelon af dit barns fod.

Kilder: Pia Bondorph, Sara Lund, Christopher Winther.

  • Børn, fødder,
    Der skal være plads til, at foden kan bevæge sig frit. Det gælder både i strømpen og skoen, siger fodterapeuterne. Foto: Free/Mihajlo Maricic/colourbox
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken