Annonce
Bolig og livsstil

Pas på told og moms til Black Friday

?Kun tre tilbage? blinker det midt på skærmen, efter du har klikket på et helt vildt godt tilbud på dine favoritjeans til Black Friday. Og så skal det gå stærkt - men vent. Er du i gang med at handle uden for EU? Foto: Free/Colourbox/arkiv

Finder du dagens bedste tilbud uden for EU, så koster det ekstra - og prisen kan få et nøk opad på flere måder.

Forbrugere bliver hver dag fanget mellem EU og resten af verden, når det gode onlinetilbud pludselig får påskrevet moms, told og et klareringsgebyr, før hele regningen er betalt.

Varer, der krydser den europæiske grænse på vej til din postkasse, pålægges nemlig 25 procent moms, hvis købsprisen er over 80 kroner. Varer, der koster over 1150 kroner, pålægges også told, og den er ikke lige til at beregne selv på samme måde som momsen, understreger Preben Buchholtz, der er underdirektør i Skat.

- Der er nogle produkter, som slet ikke pålægges told, og andre, som pålægges en højere told, så der skal man lade være med at lave lommekalkuler og selv forsøge at sjusse sig frem til prisen, råder han.

I stedet kan man på Skats toldberegner finde hjælp til at vurdere den realistiske told på sin vare.

- I bedste fald er varen stadig lidt billigere, end du kunne finde den til herhjemme. I værste fald er den både dyrere og længere tid om at nå frem, siger Preben Buchholtz.

Og prisen får endnu et nøk opad, når varen skal klareres, som det hedder, når fragtfirmaerne tager sig af arbejdet med at få varen igennem tolden.

Det koster nemlig et gebyr, som typisk ligger på mellem 160 og 250 kroner, og det beløb ligger ud over, hvad du betaler for forsendelsen.

- Derfor kan man også opleve, at man får tilbudt gratis fragt, men stadig skal betale klareringsgebyr, hvis varen ikke sendes fra Europa. De to ting har nemlig ikke noget med hinanden at gøre, forklarer Lars Arent, leder i Forbruger Europa.

Har du fundet et godt tilbud til Black Friday, uden at opdage at afsenderen ligger uden for EU, venter der en opkrævning på told og moms. Men opkrævningen skal gås kritisk igennem, før du betaler den.

- Hold øje med opkrævningen, hvis du har fået rabat eller samlerabat eller nedslag i prisen. Du skal kun betale told og moms, for det du har købt, så vær sikker på, at opkrævningen matcher tilbuddet og ikke varens normalpris, råder Lars Arent.

Det er ikke butikkens ansvar at gøre opmærksom på, at din vare kan blive pålagt told og moms, selv om mange oversøiske webshops dog skriver det.

Og er varen bestilt, kan du ikke slippe for regningen, medmindre du annullerer ordren. En del af de store spillere på e-handelsmarkedet sørger for at gøre opmærksom på, at der vil dukke flere udgifter op, men det er i sidste ende forbrugeren selv, der skal vide, hvornår de handler uden for EU.

Her råder Lars Arent til altid at orientere sig grundigt på sælgers hjemmeside. I få uheldige tilfælde kan man søge på en vare på en europæisk webshop og ikke opdage, at søgeresultatet dukker op på webshoppens amerikanske side.

På nogle af de store webshops bliver der beregnet, hvad det cirka vil koste at sende varen til Danmark. Preben Buchholtz kan ikke udtale sig om, hvorvidt man kan stole på beregningerne.

- Men de har jo ingen interesse i at vildlede med et forkert beløb, vurderer han.

Har en sådan beregner ramt ved siden af, kan forbrugeren forsøge at få refunderet differencen hos sælger, men i sidste ende er det forbrugeren, som må betale regningen, hvis beløbet er forkert.

- Brug Skats beregner, og tjek efter, om det fortsat er det bedste tilbud på varen. Og brug din sunde fornuft - både til Black Friday og resten af året. Hvis du ikke kender afsenderen, og tilbuddet virker for godt til at være sandt, så hold igen, siger Lars Arent.

Han råder i stedet til, at man bruger Black Friday som en mulighed for at finde slagtilbud på hjemmesider, som man kender og har tillid til i forvejen.

Fakta: Det kommer oven i prisen på varen

- Mange webshops har et kortgebyr, som varierer, afhængigt af om du betaler med visakort eller mastercard.

- Forsendelse af varen lægges oven i varens pris.

- Handler du uden for EU, pålægges varer over 80 kroner moms, varer over 1150 kroner pålægges told, og alle varer tillægges et klareringsgebyr, når de bringes ind i EU.

- Du kan beregne din told på: skat.dk/toldberegner

Kilder: Skat, Forbruger Europa.

/ritzau fokus/

  • e-handel
    ?Kun tre tilbage? blinker det midt på skærmen, efter du har klikket på et helt vildt godt tilbud på dine favoritjeans til Black Friday. Og så skal det gå stærkt - men vent. Er du i gang med at handle uden for EU? Foto: Free/Colourbox/arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan