Annonce
Bolig og livsstil

Støv medlemskortet af og genfind fitnesscentret

Start endelig ikke for hårdt ud, selv om du har fået træningsmotivationen tilbage. For en hård en opstart kan medføre, at man brænder ud efter nogle uger. Foto: Free/Colourbox

Er det længe siden, du har besøgt fitnesscentret, så kan en træningsmæssig treenighed bestående af motivation, glæde og realisme sparke energien tilbage.

Føles benene blytunge, eller frister fjernsynet så meget, at det er måneder siden, du sidst så indersiden af et fitnesscenter, skal der tre elementer til for at vende tilbage til træningen.

Ifølge den tidligere topatlet Heidi Møller, der i dag er coach og personlig træner ved Power Performance, genfinder man lysten gennem en treenighed bestående af motivation, glæde og realisme.

- Alt bliver drevet af "hvorfor", uanset om det er træning eller andet i livet. "Hvorfor" er det allervigtigste. Den største årsag til, de fleste stopper, er, fordi de ikke har fundet deres "hvorfor", eller at det ikke er stærkt nok, siger hun og uddyber:

- Man skal spørge sig selv, hvorfor man gør det, og hvad værdien i det er for en. Hvis man ikke har motivationen fra at vide, hvorfor man vil træne, kommer man ikke til at gøre det, siger Heidi Møller.

Men hvis det er svært at finde sit "hvorfor" og komme i gang, er du ikke ene om den følelse.

I idrætsforsker Kasper Lund Kirkegaards ph.d.-afhandling fra 2012 svarede 30,9 procent af respondenterne enten, at de aldrig træner, at de stort set aldrig træner, eller at de træner uregelmæssigt, hvilket betyder meget træning i nogle perioder og slet ingen træning i andre perioder.

Og Kasper Lund Kirkegaard vurderer, at tallet faktisk er helt op på 40 procent.

- Min undersøgelse er lavet på det, vi kalder aktive udøvere - det vil sige alle dem, fitnesscentrene gav mig lov til at spørge, og som selv havde interesse i at deltage. Kunderne skulle selv aktivt tilmelde sig undersøgelsen for at være med i den, hvorved der formentligt er en massiv overrepræsentation af de mest aktive udøvere, vurderer han.

Fordi deltagelsen fra frivillig, er undersøgelsen ikke repræsentativ for alle fitness-kunder.

- Der er sandsynligvis en større gruppe af kunderne, der overhovedet ikke bruger deres fitnessabonnement, og de indgik i ret stort omfang ikke i undersøgelsen, fortæller han.

Men når man endelig har fundet sin grund til at træne, skal man først og fremmest finde en motionsform, som er sjov, fortæller Heidi Møller.

- Hvis man finder noget, man kan lide, så kan det godt være, det ikke er den mest effektive træningsform, i forhold til det du gerne vil, men bare du bevæger dig og er glad for at bevæge dig er godt, siger hun og uddyber:

- Gruppe- og holdtræning er virkelig et hit, fordi man er sammen med andre mennesker. Find et sjovt hold, eller træn med en veninde. Lav aftaler, der fastholder, at du kommer afsted, lyder det fra Heidi Møller.

Gruppe- og holdtræning har Kasper Lund Kirkegaard også erfaret gavner motivationen.

- Noget af det, der står stærkest for mig, er, at de, der træner på hold og har nogle at træne med, er mere tilfredse end dem, der træner alene.

- Deres motivation og glæde ved at træne stiger via det sociale fællesskab, siger Kasper Lund Kirkegaard og tilføjer, at tilfredsheden også stiger markant, hvis den aktive udøver træner over to gange om ugen i gennemsnit.

For dem, der træner meget uregelmæssigt, er faren ved at komme i gang igen ofte, at de lægger hårdt ud. De risikerer nemlig at brænde ud efter få uger, forklarer Heidi Møller.

- Jeg plejer altid at sige til folk, "lad nu være med at være januartossede, uanset om du starter i juni, juli eller marts". Du kan sagtens træne effektivt på tre gange 30 minutter om ugen, hvis det er intensivt.

Fakta: Tjek på træningen

- Mangler der struktur på træningen, så få hjælp til at få lavet et program, der også kan give redskaber til at opnå de mål, man sætter sig.

- Sæt delmål, og revidér planen løbende, hvis der sker ændringer.

- Hav et overordnet mål om øget velvære og generel sundhed.

- Kan du ikke finde tid til træningen, så skip tv-kiggeriet, og hop i løbeskoene.

Kilde: Heidi Møller.

  • fitness
    Start endelig ikke for hårdt ud, selv om du har fået træningsmotivationen tilbage. For en hård en opstart kan medføre, at man brænder ud efter nogle uger. Foto: Free/Colourbox
Annonce
Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen