Annonce
Bolig og livsstil

Tjek at din VPN-forbindelse rent faktisk er sikker

Når du tilgår websider via wi-fi, så tjek, at hjemmesiderne starter med "https" og ikke "http". Det er også illustreret med en hængelås og betyder, at forbindelsen er krypteret. Foto: Free/Colourbox, arkivfoto

Ikke alle VPN-forbindelser er 100 procent vandtætte. Derfor skal man undersøge grundigt, om ens VPN-forbindelse krypterer, alt det man ønsker.

Selv om man sidder alene med sin telefon, tablet eller computer, kan man faktisk blive kigget virtuelt over skulderen og blotte sin data.

Især hvis man tilgår wi-fi på åbne netværk, som der typisk er på caféer og hostels, kan man med fordel tjekke sin mail eller facebookprofil gennem en VPN-forbindelse.

En VPN-forbindelse er et virtuelt privat netværk, som er en krypteret tunnel, man laver fra sin enhed og hen til det sted, hvor man så sikkert kan gå på nettet fra.

Men faktisk er ikke alle VPN-forbindelser 100 procent sikre, siger sikkerhedsekspert Henrik Larsen, chef for DKCERT og bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed.

- VPN er en krypteret tunnel, men der er nogle af dem, der ikke krypterer alle former for trafik, så det skal man være opmærksom på.

- Det er et spørgsmål om, hvordan tunnelen er sat op, hvilke adresser den krypterer, og om den sender anden trafik uden om tunnelen, forklarer Henrik Larsen.

Der findes mange udbydere af VPN-forbindelser, og man skal være ekstremt påpasselig med at bruge den første, man finder, advarer Søren Wahlgren fra vpninfo.dk.

De gode udbydere har som regel indstillinger i softwaren, der forhindrer, at noget af trafikken skulle ryge uden for tunnelen og dermed potentielt kan eksponeres for uvedkommende.

- Kommercielle VPN-tjenester, som man betaler for, lever af at tilbyde gode VPN-forbindelser, så generelt har de rent mel i posen, siger Søren Wahlgren og fortsætter:

- Anderledes forholder det sig ofte, når man vender blikket mod udbydere af gratis VPN-tjenester. Det kræver en del ressourcer i form af hardware og personale at drive en VPN-tjeneste, så de gratis VPN-tjenester henter pengene andre steder fra - det kan for eksempel være i form af informationer om brugernes anvendelse af nettet, som sælges til en tredjepart.

Er man i tvivl, om VPN-forbindelsen er vandtæt, så lav et grundigt hjemmearbejde først, og læs brugeranmeldelser, lyder rådet fra Henrik Larsen.

- Der er ikke nogen mærkningsordninger, så man er nødt til at undersøge, hvad andre har skrevet om VPN-udbyderen. Men pas igen på, for der er også falske anmeldelser, så man skal se sig godt for.

- Det er et spørgsmål om at finde en udbyder, man mener, man kan have tillid til. Man kan se, om nogle af de kendte antivirus- eller it-firmaer eller andre store kendte producenter af netværksudstyr har lavet en VPN-løsning, man kan vælge, siger Henrik Larsen.

Fakta: Sikker forbindelse

- Tjek, om VPN-tjenesten krypterer alle hjemmesider eller kun gør det med et udvalg af dem.

- Undersøg, om udbyderen gemmer din data på en log eller ej.

- Når man tilgår websider via wi-fi, bør man tjekke, at hjemmesiderne starter med "https" og ikke "http". Det er også illustreret med en hængelås og betyder, at forbindelsen til den pågældende side er krypteret.

- Anvend to-trins-login, når du skal åbne en brugerprofil på en elektronisk enhed. To-trins-login betyder, at man foruden selve passwordet eksempelvis får tilsendt et engangspassword eller en sms-kode.

Kilder: Henrik Larsen, Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau fokus/

  • Computer browser internet
    Når du tilgår websider via wi-fi, så tjek, at hjemmesiderne starter med "https" og ikke "http". Det er også illustreret med en hængelås og betyder, at forbindelsen er krypteret. Foto: Free/Colourbox, arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

De begik en brøler midt i Peders sorg: - Det er ikke i orden

Guldborgsund

Har været på Dølle i årevis: I år bryder de traditionen

Indland

Ikonisk bygning i København er i flammer

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

112

Genbrugs-problemer: Det er ikke deres job, fastslår politiet

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

112

33-årig kvinde gik amok på bar

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Guldborgsund

Overrasker: Markant ændring på årets Dølle

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Annonce
Annonce
112

Lå på lur: Tip førte til 48 sager

Erhverv

Forbud mod snus og nikotinposer på jobbet breder sig og giver dilemmaer

Sport

Dommerfejl irriterer Rune efter nederlag

Lolland

Tre års kamp for en købmandsbutik: Nu mangler de kun én afgørende brik

Lolland

Overraskende drejning i babydrabssagen: Er bange for faderen

Guldborgsund

Blodrøde tal: Stort millionunderskud hos lokale spisesteder

Sport

Ærlig keeper efter drop: - Det er bare piv elendigt