Annonce
Bolig og livsstil

Undgå at ende i en Airbnb-klemme

Ring til dit forsikringsselskab og sørg for at få det hele på skrift. Foto: Colourbox

Der er mange måder, man kan komme i en dum situation på, når man lejer eller udlejer en feriebolig. Dog kan man sikre sig ved at følge nogle simple råd.

Deleøkonomien vinder frem som aldrig før. Nye tal viser endda, at der bliver lejet flere værelser og lejligheder ud via hjemmesider som Airbnb, end der bliver lejet hotelværelser ud.

Men hvad skal du gøre, hvis du har lejet dit hjem ud og kommer hjem til en bolig, hvor møblerne har fået pletter, lamperne er ødelagte eller vaskemaskinen ikke kan tændes? Eller hvis den bolig, du har lejet, ikke ligner den på billederne?

Fordi deleøkonomi er så forholdsvis nyt i Danmark, er reglerne indenfor området en gråzone, men Lea Markersen, der er jurist ved Forbrugerrådet Tænk, slår fast, at der særligt er en ting, du skal huske, før du lejer din bolig ud.

- Vi anbefaler helt klart, at man starter med at ringe til sit forsikringsselskab for at høre, hvad forsikringen dækker, siger hun.

- Nogle gange kan det, at du lejer dit hjem ud - også selv om det bare er et par weekender - gå ud over, hvad der bliver dækket af din police.

Du skal bare huske, at når du giver dit forsikringsselskab et kald, at du gør det klart, om du har tænkt dig at leje din bolig ud hver weekend eller blot de to gange om året, du selv er på ferie. Så kan forsikringsselskabet nemlig også hjælpe dig med at få en indboforsikring, der dækker, hvis dine lejere ødelægger noget i dit hjem.

Lea Markersen foreslår også, at lejeren lægger et depositum ud over det, der bliver trukket gennem hjemmesiderne.

Airbnb har nemlig forsøgt at give udlejeren en sikkerhed ved at skabe en "Værtsgaranti", som den hedder. Men Lea Markersen råder til, at man ikke sætter sin lid til den garanti, og man derfor beder om sit eget depositum.

- Husk at læs det der populært sagt står med småt. Der er nogle benhårde frister, som skal overholdes, før værtsgarantien gælder, forklarer hun.

Hvis du selv vælger at leje dig ind i en privat bolig, når du er på ferie, er der nogle helt klare forholdsregler du bør tage.

Thomas Ryborg, der er souschef ved Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, forklarer, at det første, du skal gøre, er at vurdere, om udlejer lejer sin lejlighed ud på semiprofessionel-basis, eller om det blot er for at tjene lidt ekstra penge, når vedkommende ikke er hjemme.

Er det en semiprofessionel udlejer, du har med at gøre, har både du og udlejer nogle helt andre rettigheder, end hvis det er to private forbrugere, der gør sig i deleøkonomi.

Hvis det er en semiprofessionel udlejer, kan du nemlig lave en officiel klage, hvis boligen, du ender med, ikke ligner den, der er blevet vist på billederne. Her fungerer det på præcis samme måde, som hvis du købte et produkt i en butik.

Når klageinstanserne skal vurdere, om det er en semiprofessionel udlejer, de har at gøre med, vurderes der på parametre som billedkvalitet, hvor ofte lejligheden udlejes, er der ind- og udflytningssyn i lejligheden, har de ansat en assistent til at varetage nogle af opgaverne i forbindelse med udlejningen, og generelt hvor professionel annoncen på udlejningsportalen ser ud.

Er din udlejer derimod en privatperson, er både dine og udlejers rettigheder helt anderledes.

- Som privat kan man aftale sig udenom mange regler, men som erhvervsdrivende - eller noget, der minder om erhvervsdrivende - er man bundet af forbrugerretten, siger Thomas Ryborg.

Når det er to private forbrugere, der indgår en aftale er der en meget større aftalefrihed, forklarer Thomas Ryborg. Her kan man nemlig selv tilføje og fjerne punkter fra sin kontrakt.

En ting er dog helt sikkert, slår Thomas Ryborg fast: Man skal gøre sig nogle overvejelser, om man vil have goderne ved at leje gennem en privat udlejer, hvor man selv kan bestemme mere, eller om man vil have fordelen ved at gå gennem offentlige klageinstanser ved at vælge en semiprofessionel udlejer.

Fakta: Tag dine forholdsregler

- Uanset om du er lejer eller udlejer så sørg for, at alle aftaler er indgået på skrift. Det gør det nemmere for begge parter, hvis der skulle komme en uoverensstemmelse.

- Tjek også din ulykkesforsikring, inden du lejer dig ind i en bolig. Hvis nu du skulle komme til at ødelægge noget under dit ophold.

- Hvis der er et problem, så sørg altid for at starte med at tage den med din udlejer eller din lejer, før du kontakter udlejningstjenesten.

Kilde: Lea Markersen og Thomas Ryborg

  • Barcelona, lejlighed, vindue
    Ring til dit forsikringsselskab og sørg for at få det hele på skrift. Foto: Colourbox
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Klip og bøder på Vestlolland

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget

Guldborgsund

Begejstret Mary: Fin rute og dejlig skov