Vestlollandsk entreprenør er blevet træt af stress og jag og hopper med på den økologiske bølge.
De fleste kender Arne Hansen som en driftig entreprenør, der blandt andet driver skrotplads.
- Men ind imellem kan det være et lidt stresset liv, så det kunne være sjovt at prøve noget helt andet, fortæller han.
Og da han ikke er bange for at prøve noget nyt, skal han nu til at producere økologiske svin. Idéen fik han for halvandet års tid siden, hvor han også tog rundt og så forskellige bedrifter.
Dengang konkluderede han, at det nok var for vanskelligt, men idéen blev ved med at rumle i baghovedet, indtil han besluttede sig for at kaste sig ud i det og forpagte jord.
Landmand Christian Vang på gården Glostrup i Købelev kunne dog også se idéen i projektet, så i stedet for at lade Arne Hansen forpagte jorden gik han med, og nu er de første 29 polte (unge hungrise, der senere skal blive avlsdyr) og en orne indkøbt hos Kim Monk i Stokkemarke og sat i stald. Planen er dog at udvide antallet til 200 søer, så der kan produceres 4.000 smågrise om året.
Det er LYD-grise, der består af en blanding af Landrace, Yorkshire og Duroc - de har nemlig en fedtprocent, der minder om de konventionelle svin, mange forbrugere kender fra kødet i supermarkedernes kølediske.
- Det er også et godt produktionsdyr, konstaterer Arne Hansen.
Poltene er i øvrigt ikke økologiske, men det bliver deres pattegrise, når de vokser op under de rette betingelser og får økologisk fodder. Det indebærer blandt andet, at smågrisene skal møffe omkring på markerne og i skoven udenfor, hvor et hegn er ved at blive sat op, så de bliver beskyttet mod andre dyr. De første syv uger har smågrisene også selskab af deres mødre, inden søerne kommer i stald igen for at blive insemineret påny.
De omkring 14 hektar jord, grisene får at boltre sig på, er omlagt til økologi, og her skal smågrisene vokse sig store, inden de skal sælges videre, når de vejer 30 kilo.
Aftalen er ikke helt på plads, men der er forhandlinger i gang med en lokal landmand, som skal stå for den sidste del af produktionen, inden svinene skal slagtes - formentlig også lokalt.
- Og vi skal måske også selv have nogle slagtesvin, siger Arne Hansen og tilføjer, at man også skal kunne komme og se produktionen, hvis man har lyst til det.
Derfor er det planen at stille borde og bænke op, så man kan komme forbi med en madpakke og en kande kaffe og se til grissebasserne. Der er dog ikke planer om at få et kød-udsalg på stedet.
- Afsætningen af økologisk kød sker meget i de store byer, men vi vil nu også gerne afsætte lokalt, siger han.
Du kan læse mere om de økologiske grise i onsdagens udgave af Folketidende.
Klik her for at læse Folketidende på PC