Annonce
Lokal nyt

Juleaften – med en fremmed til bords

Mariann Thomsen og Mathias Skov fejrer sammen med deres to børn, Henry på fem måneder og treårige Ellen, juleaften sammen med Jytte-Hanne Andersen (indsat billede). Foto: Privatfotos

En familie fra Øster Ulslev åbner juleaften deres hjem for en person, de ikke før har mødt.

Julen er hjerternes fest, siger man, men for nogle er det snarere en højtid med grædende hjerte. Sådan har 69-årige Jytte-Hanne Andersen fra Sakskøbing tidligere følt det, men for andet år i træk har hun selskab juleaften – sammen med en familie hun ikke før har mødt.

- Jeg er da lidt nervøs forud for juleaften. For hvordan er menneskerne, når man møder dem? Og hvad forventer de af mig?, lyder det fra den 69-årige, der er spændt på den traditionsrige juleaften i et fremmed hjem.

Gennem Røde Kors er hun blevet matchet med en familie, der frivilligt har sagt ja tak til at have en fremmed gæst til bords juleaften. Organisationen vil nemlig med det, de kalder "julevenner", undgå at folk sidder uønsket alene, mens andre danser rundt om juletræet.

- Jeg har holdt jul alene et par gange, efter min mand døde i 2005, og det synes jeg, ikke var sjovt. Gaderne var tomme, og der lød glade stemmer overalt, og jeg var bare alene, mens andre var sammen med dem, de holder så utrolig meget af, fortæller Jytte-Hanne Andersen om baggrunden for at kontakte Røde Kors.

Sidste år tilbragte hun juleaften hos en familie i Nakskov, og det var så god en oplevelse, at det var helt naturligt at prøve igen i år.

- Det var en rigtig god aften sidste år. Jeg blev indlemmet i familien og følte mig som en reservefarmor. Så jeg følte mig virkelig velkommen, og jeg har også indtryk af, at jeg er det samme hos familien i år, siger Jytte-Hanne Andersen.

Oplagt at blive julevenner

Endnu har værter og gæst ikke set hinanden, men kender kun det til, som en enkelt telefonsamtale har bidraget med.

- Vi går meget op i at vise vores børn, at der skal være plads til alle, og at man skal være søde ved hinanden. Vi vil undgå, at vi ender i et samfund, hvor folk peger fingre ad hinanden, for eksempel af de, der sidder alene i julen, siger værtinden Mariann Thomsen.

Jytte-Hanne Andersen skal nemlig fejre juleaften i Øster Ulslev hos Mariann og manden Mathias Skov og deres to børn – Ellen på tre år og Henry på fem måneder.

- Ellen synes, det er super sejt, at hun kan vise sin bamser frem for en ny person. Hun glæder sig, og jeg forventer også, at det bliver ganske hyggeligt og spændende, fortæller Mariann Thomsen.

Hun har i øvrigt svært ved at finde et argument for, hvorfor ikke man skulle invitere en fremmed gæst som Jytte-Hanne Andersen indenfor en dag som juleaften.

- Hvorfor ikke? Vi har juletræet, maden og pladsen ved bordet, og det ændrer ikke noget i en husholdning at skrælle et par kartofler ekstra. I vores hjem har folk altid været velkommen, pointerer værtinden og tilføjer, at hendes mand ved flere lejligheder har inviteret personer med hjem til blandt andet en særlig dag som mortensaften.

Familien medgiver, at der er en reel risiko for, at julegæster og –værter ikke passer sammen, men at de simpelthen ikke har tænkt så langt, fordi det ikke bliver aktuelt.

- Der er utrolig mange mennesker, der gerne vil give. Det er fantastisk, at de vil det. Det er utrolig flot og modigt af familien, for de kan jo risikere at få ødelagt deres juleaften, hvis ikke vi passer sammen, lyder det fra en taknemmelig Jytte-Hanne Andersen.

  • DIGITAL CAMERA
    Mariann Thomsen og Mathias Skov fejrer sammen med deres to børn, Henry på fem måneder og treårige Ellen, juleaften sammen med Jytte-Hanne Andersen (indsat billede). Foto: Privatfotos
Annonce
Lolland

Danmarks-sensation: Jens finder helt unik snylter på Lolland

Guldborgsund

Søren har reddet ikoniske ure: Nu genskaber han byens klokkespil

Annonce
Annonce
Lolland

Danmarks-sensation: Jens finder helt unik snylter på Lolland

Guldborgsund

Søren har reddet ikoniske ure: Nu genskaber han byens klokkespil

Sport

Ny NFC-spiller flytter til Gedser

Guldborgsund

Lastbil påkørte autoværn

Lolland

Nu er den tiende indviet: Det skal han hedde

Lolland

Sikke et arbejde: Skaber luftfoto af lollandsk institution med 94.000 perler

Guldborgsund

Lokal butikschef nomineret: Oliver kan vinde stor pris

Lokal nyt

Se billederne: Fodboldfest i Nykøbing og Nakskov

Guldborgsund

De livreddende øjne vender tilbage til stranden

Erhverv

PostNords brevfolk genoptager arbejdet efter kortvarig strid

Indland

SSI registrerer årets første TBE-tilfælde i Danmark

Vejret

DMI lover tør sankthansaften med gode solchancer

112

Barn i fare: Han havde slet ikke styr på sikkerheden

112

Slagteriansat er sigtet for at dræbe kollega på arbejdspladsen

Udland

Skuespiller Donald Sutherland er død

Annonce
Annonce
112

Kørte 160 km/t i 90-zone

Guldborgsund

Tilfreds citychef: - Vi har skabt en tradition

Sport

Danmark spillede uafgjort igen

112

12 personer fængslet i sag om sydsjællandsk narkonetværk

Guldborgsund

Lokal guldsmed død: Det skal der ske med butikken nu

Guldborgsund

Scandlines-ansatte slipper for skat

Lolland

Nu skal det undersøges: Skal der ligge et CO2-lager på Lolland?