BILLEDSERIE: Den grove kost er ved at blive afløst af hvidt blødt brød.
Hver uge smøres der landet oversammenlagt 11,7 millioner madpakker. 75 procent af danske børn spiser nemlig madpakke til frokost.
Det viser tal fra Landbrug og Fødevarers fødevareanalyse 2014, skriver rugbrødsproducenten Schulstad, der også pointerer, at rugbrød, kødpålæg og grønt er de tre mest populære valg til madpakken.
Ud af de 11,7 millioner danske madpakker, der hver uge åbnes i skolens spisefrikvarter åbnes flere end tusind i Sydfalsterskolen i Væggerløse.
I hvert fald er der 300 elever på skolen, hvor hovedparten har mad med hjemmefra. Der ud over har Sydfalsterskolen en velfungerende kantine, hvor driften formentlig vil gå i nul her i indeværende år.
Det anslår Stine Friis-Vestergaard, der har været skoleleder på Sydfalsterskolen siden december 2014.
Hun har været lærer i 20 år og har erfaring med skoleledelse og skolemad fra to forskellige skoler i Vordingborg Kommune. Det er Fanefjordskolen og Kuldsbjerg Skole. Den ene havde en frugt-ordning, hvor børnene altid fik frisk gratis frugt om formiddagen, og det var ifølge Stine Friis-Vestergaard en rigtig god ordning.
- Begge de steder jeg har arbejdet i Vordingborg Kommune har vi arbejdet med at få leveret mad udefra, men det var altid meget usund kost. Meget pizza og pølser. Det dur ikke. Kantinemaden skal være et fast tilbud, der består af noget mad, man kan stole på, siger Stine Friis-Vestergaard, der nu er havnet på den hylde, hun mener er optimal rent ernæringsmæssigt.
Nemlig på en skole med en kantine, der har en defineret kostpolitik, som skolebestyrelsen står bag.
- Noget af det, vi har gjort, er, at holde fast i, at børnene enten skal have deres egen madpakke med eller spise i kantinen, siger hun og tilføjer, at man selvfølgelig kan veksle mellem kantine og madpakke efter behov.
For eksempel er fredag en meget populær dag at have penge med til kantinemad. Her laver kantinebestyrer Merete Holse nemlig flæskestegssandwich.
- Den sunde mad er forældrenes ansvar, men hvis vi gentagne gange ser meget usunde madpakker, kommenterer vi det og snakker med forældrene om, hvorvidt børnene får den rigtige kost, siger skolelederen.
En tendens som rugbrødsproducenten Schulstad ikke har oplevet, men som skolelederen på Sydfalsterskolen har set, er den søde forkælelse.
- Vi oplever flere og flere børn, der får noget sødt med i madpakken. Eller i drikkedunken. Men det tror jeg gør sig gældende over hele landet, siger Stine Friis Vestergaard, og fortæller, at man på Sydfalsterskolen har opsat drikkevandsautomater og forsøger at opmuntre eleverne til at bruge dem i stedet for at drikke sød saft og juice.