Forbrugere skal selv tage indvolde ud, når de køber friskslagtet fjerkræ. - Det er sgu da åndsvagt ik?, siger Claus Rasmussen fra Sakskøbing.
Får du lyst til en nyslagtet landkylling fra den lokale gård, må du selv putte hånden op i den og tømme den for indvolde.
Det fortæller DR P4 Sjælland.
I over et år har de små fjerkræavlere ventet på at politikerne skulle få ændret reglerne, så de kan sælge klargjorte høns, ænder og gæs direkte fra stalddøren. Langt de fleste forbrugere værger sig nemlig ved at købe fjerkræ, som de selv skal rense, inden den ender i suppegryden eller i ovnen.
Men regelændringerne trækker i den grad ud. Først var håbet, at det ville være klart til Mortens Aften sidste år. Sidenhen håbede fjerkræavlerne, at de kunne sælge rensede ænder og gæs til jul, og senest fik de at vide, at reglerne ville være klar idag d. 1. juli.
Men i Fødevarestyrelsen er meldingen, at sagen fortsat ligger i EU, der skal sikre, at det ikke strider mod nogen EU-love. Her afviser man at sætte dato på, hvornår det nye regelsæt ligger klar.
En af de ting, der får det til at trække ud, er indsigelser fra fjerkræindustrien.
I Det Danske Fjerkræråd siger sektorchef Jørgen Nyberg Larsen, at han frygter, at én dårlig sag om hygiejne fra gårdene kan skade hele eksporten af danske kyllinger. Samtidig frygter han for, at de små avlere skal få lov til også at sælge rensede fjerkræ til det lokale supermarked.
I Dansk Fjerkræforum, der repræsenterer de små avlere, siger moderator Tanja Pedersen, at det er nonsens, da reglerne netop ligger op til, at der indrettes rum, som svarer til et slagtelokale, og som derved er ligeså hygiejnisk forsvarlig, som dét industrien har. Ligeledes ligger de kommende regler op til at der løbende udtages prøver fra de fjerkræ, som sælges fra stalddøren.
En af småavlerne er Claus Rasmussen fra Saxkøbing, der har svært ved at sælge sine ænder og gæs til kunderne.
- Når de kommer ind i butikken er de meget glade og interesserede, men når jeg så siger at de selv skal rense dyret, spørger de, hvorfor jeg ikke bare kan gøre det, når jeg nu har fat i dyret alligevel. Det er sgu da åndsvagt ik?, siger Claus Rasmussen til DR P4 Sjælland.