Annonce
Bolig og livsstil

Sæbevand kan afværge ulykker med gasgrillen

Foto: ADRIAN JOACHIM

Gasflaskerne og apparaterne, som hører til, skal have lidt kærlig omsorg også her i vinterperioden. Læs de gode råd her.

Det nye år begyndte med noget af et brag for beboere i Esbjerg. Byen blev ramt af hele to gaseksplosioner inden for en uges tid, hvoraf den ene blev udløst af noget så simpelt som en gasgrill.

Det er selvfølgelig aldrig ufarligt at have en gasflaske stående, uanset om den er sat til en gasgrill, terrassevarmer eller et andet apparat.

Ifølge Arne Hosbond, der er chefkonsulent ved Sikkerhedsstyrelsen, starter en sikker brug af gasflasker med brugsvejledningen.

- Man burde starte med at læse den vejledning, der følger med. Det er vigtigt, at vejledningen også er på dansk, og det fremgår af den, hvordan man samler apparatet, siger han.

Der vil altid være en slange mellem et apparat og en gasflaske, som forbinder de to dele. Nogle gange følger slangen med den nyindkøbte erhvervelse, men andre gange skal men selv købe slangen separat.

Det er især denne slange, der skal dobbelttjekkes, inden bøfferne ryger på grillen.

- Når du har samlet alle delene, som der står i brugsvejledningen, så er det en god idé at hælde sæbevand over samlingerne. Hvis der er en utæthed, vil der komme bobler, ligesom når man tjekker, om der er hul i en cykelslange, siger Arne Hosbond.

Slangen skal derefter tjekkes et par gange om året, for at sikre at den ikke har fået for meget sollys, er ødelagt eller sidder forkert.

Selv ville Arne Hosbond aldrig lade en gasgrill stå og være koblet til en gasflaske, hvis han ikke brugte den i mere end en uge, ligesom han heller aldrig ville køre en gasgrill ind i garagen, når han var færdig med at bruge den efter sommersæsonen uden at lukke for gassen. For i garagen har man ikke mulighed for at observere gasflasken i grillen.

Derved har man heller ikke mulighed for at lugte, om der har været et gasudslip, mens gasflasken har overvintret i garagen.

Det er Mads Dalgaard, seniorberedskabsmester i Beredskabsstyrelsen, enig med Arne Husbond i.

- Hvis du kan lugte gas, så skal du lufte ud med det samme, og hvis du er meget bekymret, skal du kontakte brandvæsenet. Der skal du ikke tænke på, om du er til besvær. Hellere ringe en gang for meget, råder Mads Dalgaard.

For at være på den helt sikre side, anbefaler Arne Hosbond at pille regulatoren af gasflasken og derved lukke fuldstændig for den. På den måde står gasflasken ikke med tryk på, når apparatet ikke bruges.

Det er heller ikke nødvendigt at bruge krudt på at bekymre sig om, hvorvidt gasflasken kan klare at stå udenfor. Den er nemlig beregnet til både frostgrader og høj solskin. Der skal til gengæld tages stilling til, om det apparat, som gasflasken er sat til, kan overleve udendørs året rundt.

Fakta: Hvis gassen er sluppet ud

- Hvis der lugter af gas, skal man straks udlufte. Generelt skal man være påpasselig med at have gasflasker inden døre. For eksempel i kælderen eller garagen.

- Forsøg at lokalisere gasudslippet. Hvis det kommer fra naboens have, der er ved at grille bøffer, så er der ingen grund til bekymring. En gasgrill kan godt lugte af gas, når den tændes.

- Bring dig selv i sikkerhed, hvis du er nervøs for gasudslippet.

Kilde: Mads Dalgaard, seniorberedskabsmester i Beredskabsstyrelsen.

  • Foto: ADRIAN JOACHIM
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

112

14-årig dreng meldt savnet

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem