Annonce
Politik

Erhvervslivet kritiserer forslag om grænsekontrol

Arkivfoto Foto: Flemming K. Karlsen, arkivfoto

Toppen af dansk erhvervsliv hejser et advarselsflag over for enhver tanke om genindførelse af grænsekontrollen i Danmark

Det er et af de helt centrale krav, som Dansk Folkeparti vil have opfyldt for at indgå i en kommende regering , skriver Politiken mandag.

Ifølge Dansk Folkeparti kan grænsekontrollen bestå af nyoprettede fysiske anlæg ved de sønderjyske byer Frøslev, Padborg, Kruså og Sæd.

Og der skal der være døgnbemandede grænseovergange, så forbipasserende skal have et vink eller et nik for at kunne køre videre, har retsordfører Peter Skaarup forklaret. Men den slags er til skade for et erhvervsliv, der har brug for mere åbenhed over for omverdenen - ikke mindre, lyder det.

- Vi sender et signal om, at vi vil være mere lukkede i stedet for at sende et signal om, at vi er åbne. Og det er den forkerte vej at gå. Danmark er medlem af EU. Og så vi kan ikke sådan uden videre begynde at rulle ting tilbage, siger administrerende direktør i Dansk Industri, Karsten Dybvad,til Politiken.

Dansk Erhvervs administrerende direktør Jens Klarskov kalder i Politiken Dansk Folkepartis forslag »et tilbageskridt« og »et uheldigt signal«.

- Vi vil blive opfattet som et land, der lukker os om os selv. Og ethvert tilløb til at begrænse vores internationale orientering kan vise sig at være uheldigt for erhvervslivet - og dermed også for dansk økonomi, siger Jens Klarskov til avisen.

I disse dage forsøger venstreformand Lars Løkke Rasmussen at sammensætte en ny regering, og Dansk Folkeparti er efter et godt valg under pres for at blive en del af den. For at det kan blive aktuelt, skal grænsekontrollen imidlertid genindføres, og det er et »ufravigeligt« krav, har senest EU-parlamentariker Morten Messerschmidt erklæret.

Med en genindførelse refererer partiet til den aftale om permanent toldkontrol, som VK-regeringen efter hårdt DF-pres indførte i 2011. Den fik efterfølgende kritik fra EU-kommissionen, Tyskland og flere andre lande, inden den blev sløjfet af Helle Thorning-Schmidts (S) nyvalgte regering.
Midt i den aktuelle forhandling om en blå regerings sammensætning advarede flere venstrefolk i går imod netop grænsekontrollen. Til Berlingske sagde folketingsmedlem Eva Kjer Hansen, at »det bliver bare chikane af almindelige menneskers færden over grænsen«.
At erhvervslivet også har kraftige reservationer over for grænsekontrollen, møder hovedrysten hos Morten Messerschmidt, som til Politiken siger:

- Det er en gang grædekoneri. De der erhvervsledere skulle se at komme ud af deres glaspaladser og deres Hellerupvillaer og så finde ud af, hvordan virkeligheden er derude. Og den er altså, at rigtig, rigtig mange danskere i hverdagen generes og chikaneres af især østeuropæiske tyvebander og røvere og tiggere, og hvad ved jeg. Det er det problem, vi skal have løst.

Ifølge ham svarer aftalen fra 2011 nogenlunde til det, som allerede findes på den anden side af Øresund, i Sverige. Og Storbritannien har en endnu mere vidtgående grænsekontrol, uden at det har givet problemer.

Svenskerne tager masser af narko og andet, som bare suser igennem Danmark. Jeg har ikke indtryk af, at det har skadet danske og svenske erhvervsinteresser. Og det er egentlig ikke mit indtryk, at det har skadet britisk-danske økonomiske interesser, at Storbritannien har grænsekontrol, siger han til avisen.

  • Arkivfoto Foto: Flemming K. Karlsen, arkivfoto
Annonce
Politik

Overbevisende sejr efter kampvalg: Han er ny formand for Nye Borgerlige

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Havde kæmpe planer for området: Nu er det sat til salg

Lokal nyt

Nyhed om præsts død har ramt hende hårdt: Han ringede hjem hver dag

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen

Indland

Kongeparret fortsætter forårstradition på Fredensborg Slot

Guldborgsund

Kolleger i sorg: Lokal sognepræst død

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Fingrene væk! Turister vader ind og smadrer marken

Guldborgsund

Efter påsat brand: Ejendomsmægler flytter hjem igen

Guldborgsund

Lokal vinder guld ved stor konkurrence

Sport

Bliver den største nogensinde på Lolland-Falster

Stubbekøbing

Sne over Lolland-Falster? Hvid nedbør rammer Sydhavsøerne

Guldborgsund

Tyve løb med hele overskuddet

Indland

Politi: Kan tage måneder at finde brandårsag i Børsen

Guldborgsund

Yngste nogensinde: 18-årige David gør lynkarriere

Leder

Dragernes vagtskifte

112

Mand er død efter frontalt sammenstød med lastbil

Annonce
Annonce
112

Sprut-tyv tilbageholdt: Så blev han tosset

Politik

Overbevisende sejr efter kampvalg: Han er ny formand for Nye Borgerlige

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Lolland

32-årig død i arbejdsulykke på havnen: Nu reagerer borgmesteren

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer