Annonce
Politik

Uventet problem udskyder storstilet pensionsreform

Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen (tv), har kaldt skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd om nye oplysninger om pensionsforslag. Foto: /ritzau/Jens Dresling/arkiv

Nogle par vil miste 1000 kroner om måneden, hvis de benytter den aldersopsparing, regeringen ansporer til.

I sine bestræbelser på at løse problemet med, at det for mange danskere ikke kan svare sig at spare op til pension, er regeringen ved at skabe et nyt problem. Sådan lyder advarslen fra brancheorganisationen Forsikring og Pension.

Advarslen kommer, kort før at Folketinget efter planen skulle vedtage en større ændring af pensionssystemet i form af regeringens lovforslag om ændring af pensionsbeskatningsloven.

Vedtagelsen af det lovforslag er nu udskudt, og skatteminister Karsten Lauritzen (V) er kaldt i samråd af Socialdemokratiet.

Sagen er, at regeringen vil give mulighed for at sætte et større beløb ind på en såkaldt aldersopsparing i de sidste år før folkepensionsalderen.

Det er en pensionsform, hvor der ikke bliver trukket i de offentlige ydelser såsom boligydelse, når pengene udbetales. Men det viser sig nu, at der for nogle grupper vil opstå et nyt samspilsproblem:

Nemlig par, hvor den ene er gået på pension, men den anden arbejder og sparer op på netop den aldersopsparing, som regeringen gerne vil anspore folk til at benytte.

De vil i nogle tilfælde opleve at miste op mod 1000 kroner om måneden, har Forsikring og Pension beregnet. Simpelthen fordi de offentlige ydelser, som pensionisten i parret modtager, beskæres, når partneren sparer op på aldersopsparing.

- Det kan være en chauffør eller en ufaglært, som er gift med en pensionist og bor til leje. Det er faktisk en del penge, forklarer Jan V. Hansen, der er vicedirektør i Forsikring og Pension.

- Og man skal huske, at det handler om, at man vil løse et problem for nogle personer, når de går på pension. Og så har det gudhjælpemig den utilsigtede bivirkning, at de mister penge, når de indbetaler til pension.

Det er rene teknikaliteter, der ligger bag, at lovforslaget får disse konsekvenser. Rent teknisk ser indkomsten nemlig højere ud, når man indbetaler på en aldersopsparing end på de såkaldt fradragsberettigede pensionsopsparinger, som man typisk indbetaler på i dag.

Det er derfor, der vil ske større modregning i ægtefællens ydelser. Ingen, heller ikke Skatteministeriet selv, havde i første omgang gennemskuet, at reglerne ville spille sammen på den måde.

Skatteministeren måtte således i sidste uge korrigere et svar til Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen.

Han havde spurgt ministeren til konsekvenserne for et ægtepar, hvor den ene er folkepensionist, og hvor den anden arbejder og sparer op på en aldersopsparing.

I første omgang lød ministerens svar, at pensionisten ikke ville miste nogen ydelser. Men i sidste uge fandt ministeriet så frem til, at et sådant ægtepar faktisk vil miste 11.200 kroner før skat om året.

- Vi står tilbage med en lov, der koster rigtig mange penge, men i alt for lille grad løser det problem, der er, med for lille tilskyndelse til at spare op, mener Jesper Petersen.

  • Nye forhandlinger om boligbeskatningen
    Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen (tv), har kaldt skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd om nye oplysninger om pensionsforslag. Foto: /ritzau/Jens Dresling/arkiv
Annonce
Politik

Overbevisende sejr efter kampvalg: Han er ny formand for Nye Borgerlige

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Annonce
Annonce
Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Første sted i Danmark: Nu kan du blive indlagt hjemme

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen

Lolland

Fingrene væk! Turister vader ind og smadrer marken

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

Lolland

Rystet sundhedsplejerske: - Hun ser jo ud som om, hun er lukket ned

Indland

Kongeparret fortsætter forårstradition på Fredensborg Slot

Stubbekøbing

Sne over Lolland-Falster? Hvid nedbør rammer Sydhavsøerne

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Havde kæmpe planer for området: Nu er det sat til salg

Indland

Politi: Kan tage måneder at finde brandårsag i Børsen

Leder

Dragernes vagtskifte

Guldborgsund

Lokal vinder guld ved stor konkurrence

Lokal nyt

Nyhed om præsts død har ramt hende hårdt: Han ringede hjem hver dag

Sport

Bliver den største nogensinde på Lolland-Falster

Guldborgsund

Tyve løb med hele overskuddet