Annonce
Underholdning

E cigaret loven – Kampen om dampen

ANNONCE: Ny lovgivning om e cigaretter er i sidste forhandlingsfase. Det kommer til at betyde forandringer for forhandlere og forbrugere. Interesseorganisationer er skeptiske.

Den manglende lovgivning, har de seneste år skabt en stor politisk diskussion. Debatten har handlet om hvorvidt e cigaretter skulle sidestilles med almindelig tobak eller som et middel til rygestop på niveau med nikotintyggegummi, nikotinplastre eller nikotin inhalatorer.

I dag er det kun lovligt for butikker at forhandle e-væsker med nikotin, hvis det er godkendt af Sundhedsstyrelsen som lægemiddel. Ifølge Sundhedsstyrelsen, er stadig ingen produkter blevet godkendt til salg.

Reguleringer kan komme allerede fra maj
Men med regeringens nye lovforslag, kan der komme reguleringer allerede fra maj, som kan gøre det lovligt for butikker at forhandle e cigaretter og e-væske med nikotin.

De nye regler for e cigaretter vil medføre et forbud mod at reklamere for alle produkter der er e cigaret relateret, ligesom vi i dag kender det fra markedsføringslovgivning i forhold til produkttyper som tobak og alkohol til børn og unge under 18 år. Samtidig skal alle produkter indeholdende nikotin, anmeldes hos Sikkerhedsstyrelsen, som sideløbende skal føre kontrol med mærkning og indhold af de nikotinholdige produkter.

Det nye lovforslag kommer desuden til at betyde at der bliver yderligere restriktioner på hvor e cigaretterne må anvendes. Det skal være slut med at bruge produkterne på steder som institutioner, skoler og kollektive transportmidler. Det bliver ulovligt for unge under 18 at købe produkterne.

Delte meninger om lovforslaget
Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen udtaler til politiken.dk, »Jeg synes, det er fantastisk, at det lader til, der er et flertal for den nye lov. E-dampning har hidtil været et totalt ureguleret område med en masse illegale produkter og produktion. Derfor er det virkelig på tide, at vi får en lov på plads«

Samtidig møder de nye lovforslag kritik fra forskellige interesseorganisationer. Hos Hjerteforeningen udtaler chefkonsulent Simon Rask fra Hjerteforeningens Forebyggelsesafdeling, at han er bekymret for, at der vil ske en normalisering af rygning og dampning, hvis elektroniske cigaretter tillades som nikotinsubstitution.

Hos e cigaret forhandlerne er der opbakning til lovgivningen. » Vi mener at en lovgivning på e cigaret området er vigtigt. I øjeblikket er det svært som forbruger, at vurdere de forskellige produkter der er på markedet. En lovgivning vil sikre at produkterne bliver godkendt hos Sikkerhedsstyrelsen, og vil derved gøre det meget nemmere og mere gennemskueligt for forbrugerne at vurderer hvilke produkter der sikre at anvende, udtaler Kasper Rasmussen fra Din E cigaret

Ifølge Sundhedsstyrelsens undersøgelse fra 2013, anvender omkring 200.000 danskere e cigaretter. Hvis lovforslaget bliver godkendt, kan danskerne købe e cigaretter og e-væske med nikotin lovligt i butikkerne fra 20. maj 2016.

Annonce
Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen