Foto: Polfoto

En milliard kan ryge på grund af randzoner

27. Juli 2012, 05:58

Når randzonerne den 1. september bliver indført, må flere lodsejere formentlig vinke farvel til mere end en milliard kroner hvert år. De 161.000 hektar landbrugsjord, som Fødevareministeren vil gøre til randzoner, er nemlig EU-støtteberettiget, men Bæredygtigt Landbrug frygter, at støtten med den nye lov vil forsvinde.

Ifølge Bæredygtigt Landbrug vil randzonerne nemlig indgå i lodsejernes EU-ansøgning som udyrkede arealer. Disse skal dog holdes i en god landbrugsmæssig stand for at opnå støtte.

- Efter 1.september er det ikke længere tilladt at dyrke randzonerne. Ukrudt vil hurtigt udgøre mere end 50 procent af plantebestanden. Derved er arealerne ikke længere støtteberettiget, siger Vagn Lundsteen, der er direktør i Bæredygtigt Landbrug.

Dermed vil der ifølge Bæredygtigt Landbrug ikke længere vil være basis for at kompensere for den manglende indtægt, når arealerne ikke længere skal dyrkes.
- Vi har lige nu en reel risiko for, at dansk landbrug mister indtægten fra randzonerne på mere end en milliard kroner hvert år og ender op med jord, der er værdiløs, siger Vagn Lundsteen.

Ordet er dit
Læsernes kommentarer
Dannemare
27.07.2012
Hvordan kan man påstå at man mister 1 milliard ved ikke at kunne dyrke jorden. Det er penge fra EU som erhvervet mister, ved ikke at kunne dyrke arealet. Der er da ikke nogen andre erhverv her i Danmark, som kan hente penge nede i EU kasserne, bare fordi man "ejer" et stykke jord. Så mon ikke i lige som andre erhverv hvor der måske mangler lidt indtægt, skulle forsøge at finde alternativer til at generere indtægt, istedet for at jamre over manglende indtægt fra EU, som i overhovedet intet laver for at få.
Nakskov
29.07.2012
Jeg vil give dig ret Bernth Eriksen.Magen til klynkeri fra landbrugets er uhørt.Om nogen,er/har landmændene været støttet af Staten samt EU.Man skulle tro det er landbrugets undergang.Jeg synes landmændende har en hyklerisk tilgang til den smule randzone jord som afgives.Vis dog Natur og samfundssind.

Mere Business

Forårstegn for salg af fritidshuse

Travl påske forude for mæglere.

Kæmpeminus efter solcelle-konkurs

Splinterny fabriksbygning i Holeby til salg for fem millioner kroner...

P4 Sjælland: Vestas genåbner i Nakskov

Regionalradio oplyser fredag, at fabrikken i Nakskov genåbner.

Stort minus i Folketidende efter trykkeri-afskrivning

Folketidende Gruppens medier i plus på driften - men usikre udsigter...

Håndværkere: Fradrag har bremset sort arbejde

I løbet af de seneste år har over en million danskere benyttet sig af...

Vil satse på at leje værelserne ud

Hotel Maribo Søpark afskediger fem.