Iran: Redningsfolk graver efter overlevende

Grædende kvinder knæler foran dusinvis af omkomne familiemedlemmer, mens mænd med skovle knokler på livet løs for at finde overlevende.

12. August 2012, 08:25
Af /ritzau/

Det er dagen derpå for beboerne i det nordvestlige Iran, efter at to kraftige jordskælv rystede området og dræbte mere end 250 mennesker og kvæstede mindst 2000.

Det franske nyhedsbureau AFP har journalister i katastrofeområdet, som ligger nordøst for millionbyen Tabriz.

De har set redningsarbejdere, som kæmper desperat i murbrokkerne i de smadrede landsbyer, hvor et stort antal huse er bukket under for rystelserne.

Ligene - mange kvinder og børn - er blevet samlet i bunker i gaderne, hvor en gruppe mænd forbereder improviserede gravsteder.

Med jævne mellemrum ryster jorden igen i et af de mere end 55 efterskælv, der i løbet af natten har ramt området.

Lørdagens jordskælv kom med få minutters mellemrum. Det første målte 6,4 på richterskalaen og havde epicenter 60 kilometer nordøst for storbyen Tabriz. Det næste skælv var næsten lige så kraftigt og målte 6,3.

Mens storbyen Tabriz slap forholdsvis billigt, står det anderledes til for 60 landsbyer i området, som delvist er jævnet med jorden.

Hospitaler i Tabriz har taget imod mange af de kvæstede fra de omkringliggende landsbyer, mens byboerne har forladt deres hjem af frygt for nye voldsomme skælv.

- Vi var i vores hus på sjette etage, da jordskælvet ramte. Det tog meget lang tid. I omkring 40 eller 45 sekunder rystede alting, og vi var sikre på, at bygningen ville kollapse, men der skete ingenting, siger Massood, som bor i Tabriz, til Reuters.

Myndighederne frygter, at dødstallet vil stige, efterhånden som redningsarbejdere når frem til de hårdest ramte områder.

Iran bliver med jævne mellemrum ramt af jordskælv og under et skælv i 2003 i byen Bam i det sydlige Iran mistede 31.000 livet. Skælvet blev målt til 6,3 på richterskalaen.

/ritzau/

Mere Udland

Blå Bog: Ellen Margrethe Løj

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har onsdag udpeget den danske...

Dansker skal være FN's særlige udsending i Sydsudan

Den 65-årige diplomat Ellen Margrethe Løj er onsdag blevet udnævnt...

FN vil granske Israels offensiv i Gaza

FN's Menneskerettighedsråd har onsdag vedtaget at iværksætte en...

Flyselskaber aflyser fortsat afgange til Tel Aviv

Flere flyselskaber siger onsdag, at de fortsat ikke vil flyve til Ben...

Holland indleder officiel efterforskning af flystyrt

De hollandske sikkerhedsmyndigheder siger onsdag, at man har...

Connie Hedegaard: energisparemål på 30 procent er godt

Klimakommissær Connie Hedegaard har onsdag formiddag været med til at...