cookie-og-privatlivspolitik
Forløbet af sagen om Ildspåsættelsen af en mand på Lærkevej i Birket gav anledning til kritiske røster om politiets indsats.
Forløbet af sagen om Ildspåsættelsen af en mand på Lærkevej i Birket gav anledning til kritiske røster om politiets indsats.
Foto: Flemming Keith Karlsen/arkiv

112

- Vi havde ingen beviser for nogen forbrydelse

Drabschef afviser, at politiets efterforskere har smølet i alvorlig sag, hvor en mand blev overhældt med benzin og sat ild til.
07. februar 2020 kl. 06:31 Af Peter Gade

FAKTA
3. december 2018 bliver den 37-årige overhældt med benzin og antændt. Han flyves til Rigshospitalet, hvor han ligger i koma i 18 dage.
7. december ringer tiltaltes bror til Københavns Politi og anmelder, at der skulle være sket denne forbrydelse.
8. eller 9. december: Politiet finder ud af, at en mand, der ligger i koma på Rigshospitalet, er blevet forbrændt på Lærkevej i Birket.
4. januar 2018: Den forurettede afhøres første gang på Rigshospitalet.
10. januar: Tiltalte Kenneth Durhuus afhøres første gang.
4. februar: Politiet ransager gerningsstedet på Lærkevej i Birket.
5. marts: Durhuus sigtes for rå og brutal vold.
16. oktober: Durhuus varetægtsfængsles.
29. januar 2020: Kenneth Durhuus idømmes fem års fængsel.

BIRKET Da Retten i Nykøbing i sidste uge behandlede en sag om rå og brutal vold af særlig farlig karakter, endte det med, at den 41-årige Kenneth Durhuus blev idømt seks års fængsel.

Forinden havde flere i retten udtrykt hård kritik mod politiet i den sag, hvor der gik to måneder, før gerningsstedet blev undersøgt, og 10 måneder, før politiet anholdt og fik fremstillet den nu dømte i et grundlovsforhør og varetægtsfængslet.

Vi har bedt vicepolitiinspektør Søren Ravn-Nielsen om at forholde sig til kritikken.

Chefen for afdelingen for personfarlig kriminalitet kan godt forstå den forurettede og dennes venners frustration, men han kan omvendt ikke pege på forhold, hvor politiet kunne have handlet anderledes.

- Det er en meget speciel og meget forfærdelig historie. Der gik desværre fire dage, før politiet blev informeret om sagen. Havde vi hørt om det noget før, havde vi haft mulighed for at få en helt anden opstart på sagen, siger Søren Ravn-Nielsen.

Annonce

Han henviser til, at man på gerningstidspunktet intet vidste om, hvad der var sket.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi fik en henvendelse fra Københavns Politi om, at der kunne være sket en forbrydelse i forhold til en mand fra Lolland, der var blevet indlagt på Rigshospitalet med svære brandskader, siger Søren Ravn-Nielsen.

- Mandens tilstand gjorde, at vi ikke kunne afhøre ham før i januar. Vi havde derfor kun et udsagn fra en tredje mand, der ikke havde været til stede, da det skete, siger Søren Ravn-Nielsen.

Når han ikke kunne afhøres, var det fordi, den forurettede lå i koma.

Søren Ravn-Nielsen understreger, at ambulancepersonalet heller ingen mistanke havde om, at der skulle være blevet begået en forbrydelse.

Annonce

Drabschefen forklarer videre, at gerningsstedsundersøgelsen heller ikke bragte nogen beviser for, at der var sket en forbrydelse.

Først da hukommelsen gradvist vendte tilbage hos den forurettede, kunne politiet sigte en 41-årig mand i sagen.

- På det tidspunkt havde vi dog stadig ikke tilstrækkeligt mistankegrundlag til at fremstille ham i grundlovsforhør med krav om at få ham varetægtsfængslet, siger Søren Ravn-Nielsen.

Det skete først 10 måneder efter forbrydelsen - i oktober 2019.

- Han blev fremstillet i oktober, fordi han havde truet et vidne. Det pegede på, at der var sket en forbrydelse.

Annonce

Så selvom det for de involverede blev oplevet som meget langtrukkent, mener Søren Ravn-Nielsen ikke, at der var noget, der kunne have været gjort anderledes.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE