cookie-og-privatlivspolitik

112

Advokat forudser retshistorisk dom i lukket spionagesag

Kun få oplysninger kommer åbent frem i sag mod arabiske separatister fra Iran. Tirsdag blev en smule afdækket.
07. december 2021 kl. 16:51 Af Ritzau

En lille flig af sammenhængen i en ellers hermetisk lukket straffesag om spionage og terrorbistand er tirsdag kommet frem i Retten i Roskildes retssal 20, der fysisk ligger i et industrikvarter uden for Herfølge.

Her er advokat Karoline Normann tirsdag gået i gang med de tre forsvarsadvokaters indlæg i den såkaldte ASMLA-sag. En sag, hvor hun varsler, at der vil blive skrevet retshistorie.

Tre mænd er blandt andet anklaget for i Danmark at have spioneret mod iranske militære anliggender.

Sagen handler blandt andet om straffelovens paragraf 108, den såkaldt milde spionageparagraf. De skal have indsamlet oplysninger om personer og organisationer.

Men ifølge advokaten er det væsentligt, om de personer og organisationer har befundet sig i Danmark eller Iran. Har de været i Danmark, er det klart ulovligt. Men har de været i Iran, er det en anden sag.

Annonce

Af hensyn til de tiltaltes sikkerhed har sagen kørt for lukkede døre. En af dem har været mål for iranske attentatplaner. Derfor har det været holdt skjult, hvad der underbygger anklagemyndighedens påstande.

Af Karoline Normanns procedure må man dog udlede, at det ikke er oplysninger om personer og organisationer i Danmark, som de tre mænd har indsamlet. Snarere er det nærliggende at gætte på, at det er personer i Iran.

- Anklagemyndighedens opfattelse må være, at det er en overtrædelse af paragraf 108, fordi det er foregået i Ringsted, hvor de tiltalte har opholdt sig. Havde de befundet sig i Frankrig, havde det ikke været ulovligt, lyder det fra Karoline Normann.

Hendes procedure handler forsvindende lidt om selve sagen. Den del kommer først på et senere tidspunkt, og det vil ske i et lukket retsmøde sidst i december.

Karoline Normann siger indledningsvist, at sagen efter hendes opfattelse mod de tre mænd vil få en central betydning i dansk ret i fremtiden.

Annonce

- Jeg kan, uden at det bliver alt for vidtløftigt, sige, at denne her dom bliver en helt og aldeles retshistorisk dom, siger Karoline Normann.

Retshistorien spiller da også en rolle i hendes procedure. En højesteretsdom fra 1916, henvises der til. Det sker via et værk fra den afdøde ombudsmand og juraprofessor Stephan Hurwitz.

Normann henviser desuden til en betænkning fra Justitsministeriet fra 1949 og en ni sider lang artikel af juraprofessor Jørgen Vestergaard fra 1994 bliver læst op i retten.

Norman hæfter sig ved, at paragraf 108 blev til i forbindelse med udbruddet af Første Verdenskrig. Paragraffens formål var at sikre Danmarks neutralitet.

Bestemmelsen blev ændret i 1952 på baggrund af hændelser, som skete i tiden op til Besættelsen. Her opererede nazister på dansk jord ved at indsamle informationer om personer i Danmark. Oplysninger, som røg videre til regimet i Berlin.

Annonce

Forsvarernes procedure fortsætter torsdag, hvor det efter planen er advokat Gert Dyrns tur til at komme med den del af sine bemærkninger, som tåler offentlighedens kendskab.

Først i det nye år ventes retten at træffe afgørelse om de tiltaltes skyld. Dommen ventes til februar.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE