cookie-og-privatlivspolitik
Et bredt flertal i Folketinget opfordres til ikke at gå for vidt, når det gælder kampen mod såkaldt vanvidsbilisme, der udsætter andre for fare. (Arkivfoto)
Et bredt flertal i Folketinget opfordres til ikke at gå for vidt, når det gælder kampen mod såkaldt vanvidsbilisme, der udsætter andre for fare. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

112

Advokater: Uskyldige rammes af ny lov om vanvidskørsel

Grundloven og menneskerettighederne er i spil, mener forsvarsadvokater om planlagt ændring af færdselsloven.
23. januar 2021 kl. 07:00 Af Ritzau

Annonce

I en iver efter at komme efter hensynsløse bilister er et bredt flertal i Folketinget tilsyneladende parat til at ramme borgere, der intet har gjort galt.

Det er uskyldige, det kommer til at gå ud over, lyder en advarsel fra Landsforeningen af Forsvarsadvokater om en planlagt ændring af færdselsloven.

Det er især reglen om konfiskation af bilen, som får stor opmærksomhed fra advokaterne, der ligesom myndigheder og andre organisationer er blevet bedt om at vurdere lovforslaget.

En bil skal konfiskeres, hvis den for eksempel har været brugt til meget grove overtrædelser af fartgrænsen, fremgår det af lovforslag L 127 fra Transport- og Boligministeriet.

Indgrebet skal ske mod den, der ejer køretøjet, også selv om vedkommende ikke har siddet bag rattet. Det kaldes "stærkt betænkeligt" i et høringssvar fra forsvarsadvokaterne.

Annonce

En mor, der låner sin bil ud til sin søn, mister sin bil, hvis sønnen bliver stoppet med en meget høj promille. Også den kvinde, der låner bilen til en veninde, der bagefter kører meget for stærkt, må sige farvel til køretøjet. Desuden vil en bilejer, der lejer sin bil ud gennem en deleøkonomisk platform, blive omfattet, påpeger advokaterne.

Fælles for eksemplerne er, at bilejerne ikke på forhånd kan vide, at føreren vil drikke sig fuld eller køre hensynsløst stærkt.

"Ikke desto mindre er det ejeren, der vil blive frataget bilen og den værdi, den udgør, selv om ejeren intet forkert har gjort," skriver advokaterne.

De alvorlige konsekvenser for personer, der intet ansvar har for lovovertrædelsen, kan ikke bare være i strid med menneskerettighederne.

Transport- og Boligministeriet er selv opmærksom på, at Danmark kan blive dømt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg, idet der er "en mindre procesrisiko". Også Grundlovens bestemmelse om den private ejendomsret er det relevant at se på, mener forsvarsadvokaterne.

Annonce

Hvis politikerne holder fast i at ville konfiskere biler hos ejerne, bør der være nogle tydeligere undtagelser, lyder opfordringen.

Et bredt flertal i Folketinget står bag en aftale fra december om initiativer mod det, der kaldes vanvidskørsel. Såvel straffeloven som færdselsloven skal ændres. Det ventes at ske i de kommende måneder.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov 01. marts 2021 kl. 11.48

AF: JOHN WENNERWALD

Facebook skal bidrage 28. februar 2021 kl. 21.20

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

Annonce

ANNONCE