cookie-og-privatlivspolitik
De mange indsatte med banderelationer skaber utryghed. Arkivfoto
Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

112

Banderne skaber parallelsamfund i fængslerne

- Du skal ikke vende ryggen til bandemedlemmerne, siger tillidsmand i Storstrøm Fængsel
18. juli 2018 kl. 09:05 Af Klaus Jaque

Annonce

Det har nok aldrig været konfliktfrit at være indsat eller at arbejde i de danske fængsler. Men alligevel er der sket en dramatisk udvikling i de senere år. For bandemedlemmernes indtog har fundamentalt ændret kulturen i de danske fængsler.

Sådan er meldingen fra tre tillidsmænd og fængselsbetjente, efter at en betjent i sidste uge blev banket ned med spark og flere knytnæveslag til ansigtet i statsfængslet i Nyborg, skriver Kristligt Dagblad.

Selvom bandemedlemmer som udgangspunkt placeres i lukkede fængsler, findes de også i de åbne fængsler.

Der er både tale om registrerede bandemedlemmer og personer med tilknytning til bandemiljøet. De afsoner blandt andet i det åbne fængsel Søbysøgård Statsfængsel, fortæller Steen Østerberg. Han er tillidsmand i Søbysøgård Fængsel og i Ringe Fængsel, begge på Midtfyn.

- De åbne fængsler bliver også hårdere, fordi bandemedlemmernes medindsatte bliver presset til ikke at tale med personalet. De bliver betragtet som stikkere af bandemedlemmer og sat i forhør, hvis de taler med fængselsbetjentene. Bandemedlemmerne forsøger at skabe en kultur, hvor de er styrende, siger Steen Østerberg til Kristeligt Dagblad.

Han oplever, at bandemedlemmer skaber en slags parallelsamfund i fængslerne.

- De driver både parallelsamfund uden for og i fængslerne, og i min optik bliver bandemedlemmerne desværre mere og mere afstumpede. Og der er altså omkring 450 bandemedlemmer i fængslerne nu, så de fylder en del, siger Steen Østerberg.

De omkring 450 bandemedlemmer udgør cirka 10 procent af det samlede antal indsatte i landets fængsler.

Tidligere var fængslerne præget af rockergrupper, men nu er det altså bandegrupperinger som Loyal to Familia eller Brothas, som sætter dagsordenen i fængslerne.

Spørger man Mads Holgersen, tillidsrepræsentant i Storstrøm Fængsel på Falster, er der forskel på adfærden hos rocker- og bandemedlemmer.

- Vi har tidligere haft rockere fra Hells Angels eller Bandidos siddende, men de gik efter systemet. De går ikke efter fængselsbetjente som sådan. Når rockergrupperne en sjælden gang slog en fængselsbetjent ned, var det ved en fejltagelse, men bandegrupperingerne, specielt Loyal to Familia, går målrettet efter fodsoldaterne i fængslerne, betjentene, siger Mads Holgersen og opsummerer:

- Jeg har aldrig følt mig bange for at være blandt rockere, men når du går blandt bandemedlemmerne, skal du have et øje på hver finger, og du skal ikke vende ryggen til dem, siger Mads Holgersen til Kristeligt Dagblad.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vi opretter eget vikarbureau 21. april 2019 kl. 22.43

AF: FÆLLESRÅDET FOR SAKSKØBING OG OMEGN

Stop udvidelsen af… 18. april 2019 kl. 09.25

AF: TOM AHLQVIST

Guldborgsund kommuneplan 2019-2031 17. april 2019 kl. 10.06

AF: MARTIN WOUTERS

Hvorfor forvaltes landets… 15. april 2019 kl. 20.15

AF: JOHN WENNERWALD

Mette F. står fast 14. april 2019 kl. 19.43

AF: BO BRIKS RICHARDT

Kasper Rougs troværdighed 10. april 2019 kl. 17.28

Annonce