cookie-og-privatlivspolitik
Østre Landsret har fredag afsagt dom i fem sager, der handlede om, hvorvidt Carlsbergfondets salg af en række ejendomsselskaber, der ejede udlejningsejendomme, udløste tilbudspligt. (Arkivfoto)
Østre Landsret har fredag afsagt dom i fem sager, der handlede om, hvorvidt Carlsbergfondets salg af en række ejendomsselskaber, der ejede udlejningsejendomme, udløste tilbudspligt. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

112

Beboere taber sag om tilbudspligt i Carlsberg-handel

Carlsbergfondets salg af ejendomsselskaber udløste ikke tilbudspligt efter lejeloven, afgør Østre Landsret.
26. april 2019 kl. 10:56

Annonce

Da Carlsbergfondet i 2016 solgte en række ejendomsselskaber, der hver ejede udlejningsejendomme, udløste det ikke tilbudspligt.

Det har Østre Landsret afgjort fredag. Dermed er der sat et foreløbigt punktum i fem sager, hvor beboerne havde slæbt de nye ejere i retten.

I lejeloven står der, at udlejere i visse situationer skal tilbyde lejerne at overtage en ejendom på andelsbasis, inden den sælges videre.

Carlsbergfondet solgte ikke selve ejendommene, men derimod det selskab, der ejer dem.

Aktierne blev købt af datterselskaber af de tre pensionskasser PFA Pension, Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP) og Danske Civil- og Akademiingeniørers (DIP).

Datterselskaberne købte 49, 34 og 17 procent af aktierne i hvert af ejendomsselskaberne.

Retten lægger vægt på, at ingen af pensionskasserne fik majoritet i de selskaber, der ejede ejendommene.

De fleste af lejeboligerne ligger på Frederiksberg, mens "Haraldsborg" ligger på Islands Brygge. Her er Flemming Lyngse beboerformand.

Han mener, at parterne i salget har forsøgt at omgås loven ved deres forskellige andele i ejendomsselskaberne.

- Der står i lejeloven, at hvis en ejendom er blevet solgt, så skal den tilbydes til lejerne på de samme betingelser, siger han.

Dommen kommer ikke som en overraskelse for Thomas Rysgaard Rasmussen, der har ført sagen for beboerne.

Han påpeger, at landsretten har lagt sig i tråd med en afgørelse fra samme landsret i 2004.

- Her valgte man at sige, at hvis ingen købere hver for sig opnår en majoritet af stemmer, hvilket vil sige mere end 50 procent af aktierne, er der ikke tilbudspligt, forklarer han.

I sagen havde de tre pensionskasser købt ejendommene i fællesskab. Den ene pensionskasse er i størrelse langt større end de to andre, men de har indrettet sig, så ingen af dem når over 50 procent af aktierne.

- Dermed har man, og det har man også erkendt, bevidst lagt procenterne, så ingen opnår en majoritet, siger advokaten.

Thomas Rysgaard Rasmussen påpeger, at det ikke ændrer ved, at der er sket et fuldt ejerskifte, hvor 100 procent af aktierne og dermed stemmerne har skiftet ejer.

- Det er min vurdering, at lovgiver i den situation har tilsigtet, at det skal udløse tilbudspligt, og at det ikke skal have betydning, om aktierne sælges til én eller flere købere, siger han.

Hos PFA har det hele tiden været vurderingen, at loven er blevet overholdt, lyder det fra ejendomsdirektør Michael Bruhn.

- Vi betragter investeringen som en del af det løbende arbejde med at udbygge vores ejendomsportefølje og sikre vore kunder et godt afkast af deres opsparing frem til de går på pension.

- Og vi er tilfredse med, at retten nu fastslår, at denne investering er helt efter bogen, siger han i en skriftlig kommentar.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Myndighederne med hovedet i busken 21. august 2019 kl. 16.09

AF: FREDDI HANSEN

"Ugeavis lagt for had" 20. august 2019 kl. 21.02

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

AF: LARS RASMUSSEN

Solceller omkring Grænge landsby 15. august 2019 kl. 18.53

AF: LEIF A. JENSEN

Stem, som I plejer og… 13. august 2019 kl. 18.53

Annonce