cookie-og-privatlivspolitik

6

Billeder

Heldigvis var der andre både i nærheden, som kunne hjælpe med redningen.
Foto: Privatfoto

112

Børnefamilier fra Nykøbing reddet fra synkende båd

Ferie i Kroatien udviklede sig dramatisk for to lokale børnefamilier, som kritiserer manglende sikkerhed på turistbåd.
20. juli 2019 kl. 14:22 Af David Arnholm

Annonce

En ferie i Kroatien udviklede sig på voldsomt, da to børnefamilier fra Nykøbing med fire voksne og syv børn onsdag tog på sejltur. Efter syv timers sejlads med besøg på flere øer, begyndte skibet nemlig at tage vand ind. På det tidspunkt var det cirka en kilometer fra land.

- Folk panikker og råber til kaptajnen at den er helt gal. Han negligerer problemet og bliver ved at gentage: “No panic. I know what it is. I can fix this …”. Især børnene går i panik, fortæller Thomas Kauffmann Lund.

Da båden bliver ved med at tage vand ind, begynder passagererne at signalere til nogle andre både i området.

- Først tror de blot, vi vinker, men da de kan høre mennesker skrige i panik, vender de om og sejler mod os. Kaptajnen bliver vred, og smider de reb væk, som de snarrådige folk på de andre både kaster ombord. Én af kaptajnerne fra de andre både - som endte med at blive vores redningsmand - får sat en lille gummibåd i vandet og begynder at hente børnene for at fragte dem ombord på sin yacht, fortæller Thomas Kauffmann Lund videre.

Han og de andre voksne bliver skilt fra deres børn, der bliver skræmte.

- Panikken i deres ansigter står stadig prentet i hovedet på os voksne, siger Thomas Kauffmann Lund, der retter en hård kritik mod kaptajnen på den synkende båd.

- Kaptajnen prøver gud-hjælpe-mig at gå om bord på den første gummibåd “... to get some extra help ...”, som han så elegant udtrykker det, og dermed efterlade hele selskabet. Han bliver heldigvis pure afvist af folkene fra de andre både. Om bord råber vi på redningsveste, og der er måske fire veste om bord til et selskab på 28 turister plus mandskab. Vi får veste på i hvert fald tre af børnene, men kæmper med at få dem ordentligt spændt på - heller ikke her vil kaptajnen hjælpe og trækker blot på skuldrene. Der er mange børn i forenden af skibet, der aldrig får en redningsvest på. Kaptajnen virkede fuldstændig forvirret og var tydeligvis mere interesseret i at redde sin båd end at redde menneskerne om bord, beretter Thomas Kauffmann Lund.

Han kommer selv fra borde som den sidste af turisterne, og fire-fem minutter efter ligger skibet under vand. Alt i alt er der gået omkring 20 minutter, siden skibet begyndte at tage vand ind.

- Vi bliver fragtet i land og bliver heldigvis genforenet med alle vores familiemedlemmer og får grædt og krammet - lykkelige over at alle er uskadte, siger han.

Familierne har kontaktet Udenrigsministeriets borgerservice, der har rådgivet om anmeldelse af episoden og også sat familierne i forbindelse med offerrådgivningen.

Familierne har også politianmeldt kaptajnen og været i dialog med den lokale søfartsmyndighed. Den har oplyst familierne, at båden er blevet besigtiget, og at alle relevante myndigheder er blevet involveret.
Men Thomas Kauffmann Lund vil gerne advare andre.

- Undgå de små turistbåde. Se er efter vores opfattelse de rene dødsfælder! Kaptajnen er tydeligvis en mand, der ikke har den fjerneste anelse om sikkerhed om bord, og muligvis har sejlet med overlast - hvilket kaptajnen på vores redningsbåd påpegede. Han - og andre - skal stoppes inden andre - danske såvel som udenlandske - turisters liv bliver sat på spil, mener Thomas Kauffmann Lund.

- Vores råd til andre er: Vær kritisk og stille spørgsmål til sikkerheden inden I går om bord.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Den Konservative Khader og… 17. januar 2020 kl. 21.45

AF: SIMON HAMPE SØRENSEN

Dannebrog og… 17. januar 2020 kl. 15.58

AF: POUL HANSEN

At tænke sig... 15. januar 2020 kl. 22.27

AF: JOHN WENNERWALD

Flere høreapparater i år 12. januar 2020 kl. 21.27

AF: JOHN WENNERWALD

Børnenes fremtid 05. januar 2020 kl. 17.30

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Det er da en god start 03. januar 2020 kl. 12.44

Annonce