cookie-og-privatlivspolitik
Skulpturen ved Langelinie i København er et ikon og får med jævne mellemrum uønsket opmærksomhed. Mandag har Berlingskes chefredaktør fået dom for at have dæmoniseret den figur, som billedhugger Edvard Eriksen skabte. Tom Jensen skal betale 285.000 kroner, har Københavns Byret slået fast. (Arkivfoto)
Skulpturen ved Langelinie i København er et ikon og får med jævne mellemrum uønsket opmærksomhed. Mandag har Berlingskes chefredaktør fået dom for at have dæmoniseret den figur, som billedhugger Edvard Eriksen skabte. Tom Jensen skal betale 285.000 kroner, har Københavns Byret slået fast. (Arkivfoto)
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

112

Chefredaktør dømmes for at dæmonisere Den Lille Havfrue

Berlingske skal betale 285.000 kroner for at have brugt Den Lille Havfrue i sammenhænge, som ikke var i orden.
23. november 2020 kl. 12:45 Af Ritzau

Annonce

En dyster tegning af en havfruefigur prydede i maj sidste år en forside af avisen Berlingske.

Figuren havde samme positur som skulpturen Den Lille Havfrue, men havfruen havde et zombielignende ansigt med røde øjne, og hun holdt et flosset Dannebrog.

Bag hende var der pigtråd, og over stenen, hun sad på, stod der med relativt stor skrifttype: "Ondskaben i Danmark". Tegningen var på forsiden af avisens 2. sektion og var en appetitvækker til en artikel om dansk debatkultur senere i avisen.

Men tegningen var ulovlig, fordi den er et brud på ophavsretsloven. Det har Københavns Byret mandag afgjort.

Retten har besluttet, at Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, skal betale 285.000 kroner og sagens omkostninger på 34.200 kroner. Det er arvingerne til billedkunstner Edvard Eriksen, der har skabt Den Lille Havfrue, som har anlagt sagen.

- Der er således et udtalt nationalt perspektiv, hvor associeringen til Den lille Havfrue som repræsentant for Danmark, danske værdier, såvel æstetiske som etiske, er åbenbar.

- Det er tilsvarende åbenbart, at Den lille Havfrue derved bliver forbundet med politiske budskaber, højreekstremisme og ondskab, skriver retten i sin dom, hvor den omtaler en "dæmonisering af Den Lille Havfrue".

Foruden tegningen er et fotografi af Den Lille Havfrue iført mundbind anvendt på ulovlig vis.

Fotoet blev bragt på side 8 i Berlingskes 3. sektion af avisen i april under overskriften: "Bange for coronasmitte? Så stemmer du nok på Dansk Folkeparti".

Over Den Lille Havfrues hoved stod desuden skrevet: "I bund og grund er politik en del af vores evolutionshistorie". Men i selve teksten er der ingen hverken direkte eller indirekte henvisninger til værket Den Lille Havfrue.

- Fotografiet fremstår derfor generelt løsrevet fra sammenhængen, og konkret som en unødvendig illustration til en artikel om et af forskere påvist sammenfald mellem smittefrygt og højrepolitisk overbevisning.

- Det er åbenbart, at fotografiet af Den lille Havfrue skal skabe interesse for artiklen, og at hun derved forbindes med coronasmitte og politik, herunder særligt højrepolitik, står der i dommen.

Både tegningen og fotografiet efterlader Berlingskes læsere "med en tilsigtet oplevelse af identitet og lighed med Den Lille Havfrue". Da hverken tegningen eller fotografiet er nye værker, krænker de sagsøgerne, afgør retten.

Det tilkendte beløb er meget tæt på, hvad arvingerne efter Edvard Eriksen havde krævet. Man forlangte betaling af i alt 337.500 kroner, fremgår det af et såkaldt påstandsdokument i sagen.

Chefredaktør Tom Jensen har besluttet at anke dommen, oplyser han.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce