Annonce
112

Dansk militær har afprøvet al-Qaedas bombeopskrift med tændstikker

Et nævningeting i Københavns Byret skal bruge syv-otte retsmøder på sagen om et planlagt terrorangreb mod tilfældige. Anklagemyndigheden mener, at den tiltalte sympatiserer med Islamisk Stat. (Arkivfoto) Foto: Dado Ruvic/Reuters

Svensk anklager troede ikke på sag mod syrisk mand, som nu er tiltalt for terror i København.

Al-Qaedas opskrift på en hjemmelavet bombe, hvori mange tændstikker indgår, er for nylig blevet afprøvet af hærens ammunitions- og sprængningseksperter.

Det er sket til brug for en straffesag om et planlagt terrorangreb i København, oplyser specialanklager Sonja Hedegaard tirsdag i Københavns Byret.

Hærens eksperter i enheden EOD har fulgt anvisningerne i al-Qaedas magasin "Inspire" på en såkaldt hidden bomb, altså en skjult bombe. Sprængningen blev udført 15. januar, men en erklæring om bombens virkning er endnu ikke klar og vil først senere indgå i sagen.

Magasinet blev fundet på en ung syrisk mands mobiltelefon i Sydtyskland. I opskriften indgår svovl fra mange tændstikker. Og den unge mand, Dieab Khadigah, blev netop afsløret med 17.460 tændstikker, fyrværkeri og andre ting i sin rygsæk, da han forsøgte at komme ind i Danmark i november 2016.

Dieab Khadigah er af en tysk domstol idømt fængsel i seks år og seks måneder for forsøget på en terrorhandling, som skulle foregå i København.

Her sidder en 31-årig landsmand, der har boet i Sverige, tirsdag anklaget for at haft planer om at dræbe flere tilfældige mennesker i København netop ved hjælp af hjemmelavede bomber og knive.

Den 31-årige skulle - hævder anklagemyndigheden - mødes med Khadigah på Hovedbanegården i København den 19. november 2016. Men den unge mand kom aldrig så langt. På grænsen i Rødbyhavn blev han afvist, fordi han ikke havde noget pas.

Den 31-årige nægter sig dog skyldig. I retssalen smiler han jævnligt. Han beholder sin overfrakke på. Han lytter opmærksomt, mens en tolk oversætter, hvad der bliver sagt.

- Han har forklaret, at der aldrig blev etableret en reel kontakt med Khadigah, fortæller specialanklageren, da hun tirsdag præsenterer sagen for nævninger og dommere.

I dagene op til rejsen mod København var der flere telefoniske kontakter mellem de to. De varede dog kun i få sekunder. Anklagemyndigheden mener dog, at mændene derefter brugte et medie, som ikke kan aflyttes.

Svenske myndigheders rolle i sagen nævner Sonja Hedegaard også. Svenskerne mistænkte den 31-årige for terror, men den svenske anklagemyndighed opgav med en begrundelse på halvanden linje at rejse en tiltale mod den 31-årige. Der var ikke tilstrækkeligt med beviser.

Opgivelsen skete 12. december 2017. På det tidspunkt sad den mistænkte i en celle i Vestre Fængsel, fordi han havde brugt et falsk pas i lufthavnen i Kastrup, da han forsøgte at flyve til Istanbul.

Dansk politi var tilsyneladende ikke tilfreds med den svenske afgørelse.

I hvert fald tog danske betjente fra PET og Københavns Politi otte dage senere til Tyskland for at afhøre Dieab Khadigah.

Han erkendte kontakten med den 31-årige. Derefter blev den 31-årige af dansk politi sigtet for planlægning af et terrorangreb. Og nu skal byretten tage stilling til tiltalen. Dommen ventes til marts.

  • Islamisk Stat nævnes i terrorsag i København
    Et nævningeting i Københavns Byret skal bruge syv-otte retsmøder på sagen om et planlagt terrorangreb mod tilfældige. Anklagemyndigheden mener, at den tiltalte sympatiserer med Islamisk Stat. (Arkivfoto) Foto: Dado Ruvic/Reuters
Annonce
Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

112

Klip og bøder på Vestlolland

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Annonce
Annonce
Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster