cookie-og-privatlivspolitik
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som ligger i Strasbourg, Frankrig, har tirsdag fastslået, at dansk udvisning af somalier i 2018 var i strid med reglerne. (Arkivfoto).
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som ligger i Strasbourg, Frankrig, har tirsdag fastslået, at dansk udvisning af somalier i 2018 var i strid med reglerne. (Arkivfoto).
Foto: Frederick Florin/Ritzau Scanpix

112

Dansk udvisning af somalier var i strid med menneskerettigheder

Somalier med stærk tilknytning til Danmark burde ikke have været udvist, fastslår menneskerettighedsdomstol.
14. september 2021 kl. 12:09 Af Ritzau

Danmark har tirsdag tabt en sag ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Ifølge domstolen var det i strid med menneskerettighedernes artikel 8, da somalieren Mohamed Hassan Abdi i 2018 blev udvist fra Danmark.

Artikel 8 handler om respekt for privatliv og familieliv. Mohamed Hassan Abdi, som er i slutningen af 20'erne, har boet i Danmark, siden han var fire år, og har ingen familie i Somalia.

Han blev i 2018 idømt udvisning af Danmark uden mulighed for at vende tilbage. Dommen fik han, efter at han var blevet dømt for besiddelse af skydevåben.

Men udvisningen var altså ikke i overensstemmelse med de europæiske menneskerettigheder, fastslår domstolen.

Annonce

Ved de danske retsinstanser blev der ikke taget tilstrækkeligt hensyn til, at Mohamed Hassan Abdi "ikke havde en betydelig kriminel fortid", hedder det.

Videre bliver det påpeget, at han aldrig havde fået en advarsel om, at han kunne risikere udvisning. Og til sidst bliver det fremhævet, at han har en stærk tilknytning til Danmark, hvor han altså har boet størstedelen af sit liv.

- Han ankom til Danmark i en meget ung alder og havde boet der i cirka 20 år. Han havde derfor meget stærke bånd til Danmark, hvorimod hans bånd til Somalia stort set var ikke-eksisterende, hedder det i dommen.

Og baggrund af disse argumenter fastslår Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, at det var i strid med artikel 8, da han blev udvist for bestandigt.

Mohamed Hassan Abdi har ikke krævet kompensation, så Danmark skal umiddelbart ikke punge ud med en erstatning.

Annonce

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol blev etableret i 1959. Formålet med den er at sikre, at medlemslandene efterlever Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Derfor er det muligt for borgere og stater at klage til domstolen, hvis de mener, at menneskerettigheder krænkes.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Farvel Mutti 26. september 2021 kl. 23.05

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

Annonce

ANNONCE