cookie-og-privatlivspolitik
Retten i Kolding har onsdag afgjort den første sag om en ulovlig cigaretfabrik i Vamdrup i Sydjylland. En mand er idømt fire års fængsel. (Arkivfoto)
Retten i Kolding har onsdag afgjort den første sag om en ulovlig cigaretfabrik i Vamdrup i Sydjylland. En mand er idømt fire års fængsel. (Arkivfoto)
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

112

Dom for cigaretfabrik - snød statskassen for 71 millioner

I den første sag om en ulovlig cigaretfabrik i Vamdrup er ukrainer idømt fire års fængsel og en millionbøde.
16. juni 2021 kl. 13:29 Af Ritzau

En 33-årig ukrainsk mand har onsdag erkendt at have været med til at fremstille 41 millioner cigaretter, som snød statskassen for mere end 71 millioner kroner i afgifter.

Efter tilståelsen har Retten i Kolding onsdag valgt at idømme Volodymyr Voznichak fire års fængsel.

Desuden udvises han af Danmark for bestandig, og han idømmes en bøde på 71,3 millioner kroner - svarende til det beløb, som statskassen blev unddraget. Han har nu to uger til at overveje, om han vil anke straffen.

Volodymyr Voznichak deltog i fremstillingen af de 41 millioner cigaretter fra november 2020 til 2. marts i år.

Her slog politiets specialafdeling Særlig Efterforskning Vest (SEV) til mod en illegal cigaretfabrik på en landejendom ved Vamdrup, der ligger sydvest for Kolding. 13 mænd fra Polen og Ukraine blev anholdt på ejendommen.

Annonce

11 millioner cigaretter blev beslaglagt, men der er altså blevet produceret endnu flere på fabrikken.

Morten Vegger, vicepolitiinspektør i SEV, udtalte efter aktionen, at der også blev beslaglagt en større mængde professionelt produktionsudstyr.

- Det er vores opfattelse, at de anholdte gennem en længere periode har produceret adskillige millioner cigaretter på stedet, sagde han.

I alt er 14 personer blevet anholdt og varetægtsfængslet i sagen, og den ukrainske mand er den første til at blive dømt. Han har ikke haft en ledende rolle, men har deltaget i fremstillingen.

Det er ikke kun dansk politi, der har deltaget i efterforskningen af den ulovlige fabrik. Også Europol, Skattestyrelsen og flere udenlandske politimyndigheder har efterforsket sagen om fabrikken og transporten af råtobak dertil.

Annonce

Anklager Jacob Gents fortæller, at der er tale om et organiseret netværk.

- Det er mig bekendt første gang, vi ser en lignende sag i Danmark, og det er et meget betydelig afgiftsbeløb, som den danske stat er gået glip af.

- Jeg er tilfreds med, at den 33-årige både blev idømt en længere fængselsstraf og en stor bøde, siger han i en pressemeddelelse fra politiet.

Sagerne mod de 13 andre er endnu ikke berammet ved retten. De har nægtet sig skyldige.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tilbage i trædemøllen 01. august 2021 kl. 23.41

AF: JOHN WENNERWALD

10 år siden 26. juli 2021 kl. 08.40

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

Annonce

ANNONCE