Annonce
112

Fangeflugt: Forsvarer vil have tiltalt løsladt

Foto: Claus Hansen, arkivfoto

OPDATERET 12.05 MED FLERE KOMMENTARER: Beslutning fra Rigsadvokaten om brug af teleoplysninger kan få betydning i sag om fangeflugten ved sygehuset i Nykøbing.

NYKØBING Rigsadvokaten har mandag morgen besluttet at sætte en midlertidig stopper for brug af teledata som bevis for domfældelse i retssager efter, at der er fundet nye alvorlige fejl i de data, som bliver brugt i straffesager.

Det er blandt andet oplysninger om, hvor en sigtet eller tiltalt persons mobiltelefon har befundet sig på et givent tidspunkt, som indtil videre ikke længere må bruges.

Det kan i yderste konsekvens få stor betydning for et utal af retssager, og en af dem er den spektakulære sag om fangeflugten ved Nykøbing Sygehus, som blev indledt i torsdags ved Retten i Nykøbing.

Her er en del af anklagemyndighedens bevisførelse nemlig bundet op på brug af teleoplysninger, der viser, hvilke telemaster flere af de tiltaltes mobiltelefoner er blevet registreret på på væsentlige tidspunkter i sagen.

Folketidende talte med specialanklager Skipper Falsled, som har sagen, kort efter Rigsadvokatens udmelding i morges. Han kunne dog ikke sige meget om, hvilken betydning det vil få for sagen.

- Det er noget, jeg bliver nødt til at undersøge her i dag, men pressen bliver nok ikke de første, der får noget at vide, lød det fra en kortfattet Skipper Falsled.

Han tilføjer dog, at sagen er baseret på mange andre oplysninger udover de omtalte teleoplysninger.

Forsvarsadvokat Janus Malcolm Pedersen, hvis klient blandt andet er tiltalt for at have planlagt og koordineret befrielsesaktionen ved sygehuset, er noget chokeret over Rigsadvokatens udmelding.

- Det lyder som lidt af en bombe. I forhold til min klient er teleoplysninger næsten de eneste beviser, der er, så hvis anklageren skal følge Rigsadvokaten, så vil jeg umiddelbart mene, at min klient bør løslades, siger han.

Han kalder Rigsadvokatens beslutning for "et virkelig drastisk skridt".

- Teledata indgår jo efterhånden som bevisførelse i næsten alle straffesager. Når Rigsadvokaten tager sådan et skridt, så er der noget helt galt. Det synes jeg er stærkt bekymrende, lyder det fra Janus Malcolm Pedersen.

Advokat Michael Johan Jørgensen er forsvarer for en anden af de tiltalte. Han er udover medvirken til fangeflugten også tiltalt for overtrædelse af knivloven, hæleri og våbenloven. Han vil have sin klient løsladt, indtil politiet og Rigsadvokaten finder ud af, hvad der skal ske med teleoplysningerne - eller have sagen afgjort uden brug af teleoplysninger.

- Mit problem er, at jeg har en klient siddende varetægtsfængslet, og jeg mener ikke, at man kan udstrække den varetægtsfængsling, så den gælder, indtil anklagemyndigheden og politiet har fået styr på det.
- Hvis man vælger at løslade ham, mens sagen stilles i bero, er det i orden. Ellers må man træffe en afgørelse ud fra det materiale, der i øvrigt er i sagen, siger Michael Johan Jørgensen.

Advokat Rolf Lindegaard Gregersen, der er forsvarer for en anden af de tiltalte i sagen, er heller ikke begejstret for situationen omend den i forbindelse med den konkrete sag ifølge advokaten ikke ventes at få den store betydning for hans klient, da denne næppe er direkte berørt af sagens teleoplysninger.

- Men som forsvarer finder jeg den nye udvikling særdeles foruroligende ud fra retssikkerhedsmæssige betragtninger. Det skyldes ikke mindst, at de nu konstaterede fejl tilsyneladende rejser tvivl om troværdigheden af de såkaldte masteoplysninger. Det materiale, som politiet har fremlagt i mange sager, kan have indeholdt fejlbehæftede masteplaceringer, der er anvendt til at sandsynliggøre en telefons position med videre.

- Som forsvarer må man opfordre myndighederne til at give denne sag den absolut højeste prioritet, så vi kan genvinde tilliden til det af politiet fremlagte materiale, ligesom der må ske løsladelse af en betydelig del af arrestanterne, skriver han i et svar til Folketidende.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra retspræsident ved Retten i Nykøbing, Henning Larsen.

Rigsadvokatens instruks om, at anklagerne ikke længere må bruge teledata som bevis for domfældelse eller som grundlag for varetægtsfængsling gælder indtil videre frem til 18. oktober.

Efter planen falder der dom i sagen om fangeflugten i slutningen af oktober. Næste retsmøde i sagen er planlagt til at finde sted 28. august.

  • Foto: Claus Hansen, arkivfoto
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

112

15-årig fremstillet i retten efter overfald: Her er afgørelsen

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op